Maandag 02/08/2021

Gamereview

Waarom 'Fallout 4' het verdient om uw eerste 'role playing game' te zijn

Een beeld uit 'Fallout 4'. Beeld AP
Een beeld uit 'Fallout 4'.Beeld AP

Zeven jaar geleden zette het Amerikaanse gamebedrijf Bethesda een onnavolgbare instantklassieker neer met 'Fallout 3', een game die van zo'n fenomenale grandeur getuigde dat alleen al de gedachte aan een gepaste sequel absurd leek. Maar kijk, we hebben ondertussen 'Fallout 4' zo'n twee weken in gang, en hebben eindelijk voldoende uren in de game steken om u te vertellen dat zowel zware 'Fallout'-fans als complete nieuwelingen zich snel thuis zullen voelen in dit opzwepende vervolg. Zeg vaarwel tegen uw sociale leven, en floep deze titel met onze volste instemming in uw console.

Statusupdate op ondergetekendes Facebookpagina, 2 juni 2015: "Fallout 4! Hé mensen, er komt een Fallout 4! Fallout 4!!!!!!!" Het is niet helemaal betamelijk voor iemand wiens objectieve oordeel over videogames door sommigen op deze planeet au sérieux wordt genomen, maar kom op: toen gamebedrijf Bethesda op die dag na jaren wachten de nieuwe aflevering uit zijn serie postapocalyptische 'role playing games' aankondigde, kregen wel meer lui met een gameconsole in hun huiskamer het net iets te kwaad.

Voorganger 'Fallout 3' was namelijk een uitmuntend voorbeeld van wat videogames, die de afgelopen twee decennia stilaan aan het uitgroeien zijn van digitaal speelgoed naar een volwaardig entertainmentmedium, groots kan maken. Enthousiasme en hoge verwachtingen voor de opvolger zijn dus niet meer dan gegrond.

Nu we enkele tientallen uren hebben rondgehost in 'Fallout 4', dat twee weken geleden op de markt kwam, kunnen we u ook meteen al vertellen dat zowel fans van de vorige game als nieuwelingen in de serie en - bij uitbreiding - het 'role playing'-genre waarin het zich bevindt meteen zullen worden opgeslorpt door de marginale schoonheid van de postapocalyptische wereld die in deze opvolger wordt geschetst.

Vuile woestenij

Even de kern van het ding uitleggen voor wie er compleet nieuw in is: de 'Fallout'-games gaan over een wereld in de late jaren 2200, waarin een atoomoorlog tussen de V.S. en China de mensheid ei zo na heeft vernietigd, en de schaarse overlevenden een nieuwe samenleving moeten opbouwen uit de ruïnes van de vorige.

Het hoofdpersonage dat de speler bestuurt in 'Fallout 4' maakt eventjes de voorspoedige jaren voor de inslag van de bommen mee, en overleeft de gebeurtenissen door zijn gelukkig gereserveerde plaats in een commerciële atoombunker in te nemen. Om uiteindelijk pas na tweehonderd jaar cryogene slaap boven water te komen, in een wereld in en rondom de Amerikaanse grootstad Boston die compleet naar de verdommenis is geschoten. Waar hij op zoek moet naar zijn zoon, die door onbekende onverlaten is ontvoerd uit de armen van zijn vrouw, en lust op wraak voor de moord op die laatste, die het leven liet terwijl hij machteloos moest toekijken vanuit zijn eigen slaapcapsule.

Het brengt u in een intrigerende, meer dan dertig uur durende plot waarin vanuit verscheidene opzichten wordt geëxploreerd wat 'menselijkheid' betekent, maar vooral in de verwoeste pracht van een New England na de paddestoelwolk. Visueel balanceert 'Fallout 4', net als zijn voorganger, tussen een licht-optimistisch oord van morele en fysieke reconstructie en een vuile, deprimerende woestenij.

Niet noodzakelijk beter

Puur grafisch staat de game niet eens op gelijke hoogte met de toch al twee jaar oudere lanceringstitels die voor de PlayStation 4 en Xbox One uitkwamen, maar dat gold voor 'Fallout 3' en diens spin-off 'Fallout: New Vegas' ook al: dit zijn gewoon geen games die het noodzakelijk moeten hebben van afgelijnde HD-pracht. Wat wèl telt voor een goeie 'Fallout'-game is de plot, die in deze game zelfs beter en thematisch duidelijker is dan die van de voorganger, en de vlotte 'role playing'-gameplay, die eveneens nog wat werd bijgevezen in 'Fallout 4'.

De game speelt niet noodzakelijk beter dan zijn voorganger, en de wereld die erin wordt geschetst is nèt niet zo wrang en poëtisch als die van 'Fallout 3': het totaalpakketje voelt minder compleet aan. Maar veel scheelt het ook weer niet: 'Fallout 4' zet de beproefde formule op een potente manier verder, met een gamewereld waarin u al verloren lopend de meest spectaculaire gevaren tegenkomt en de meest verrassende ontmoetingen beleeft. Waarin de ruïnes van de westerse beschaving hun eigen verhalen vertellen. En waarin mini-savenlevinkjes zich, tussen de brokstukken en het morele verderf, op een verrassende manier ontwikkelen.

Aangeleerde smaak

Fans van de reeks hebben op zijn minst een game die gewoon méér is van hetgene wat ze al achter de kiezen hadden, als een tweede bezoek aan een restaurant dat hen de eerste keer met volstrekte verbazing sloeg. Maar ook voor wie niet zo ingevoerd is in de serie en dat door fans ervan zo gefêteerde 'role playing'-genre kan 'Fallout 4' een mooie opstap zijn. Gamereeksen als 'Assassin's Creed', 'Batman: Arkham' en zelfs 'Call of Duty' introduceerden al mechanieken die uit dat minder toegankelijke genre komen, zoals een persoonlijk level, een personaliseerbare 'loadout' van wapens en pantser en een door de speler zelf te kiezen arsenaal van vaardigheden. Met zijn postapocalyptische wereld, die meer tot de verbeelding spreekt dan de gewoonlijke fantasy- of sf-meuk waarrond een gewoonlijke RPG draait, kan 'Fallout 4' de game zijn die sommige spelers finaal binnenleidt in de vrij hermetische wereld van dit genre.

Een spel waarin persoonlijke vooruitgang en tactisch inzicht centraal staan blijft niettemin een aangeleerde smaak. Maar met 'Fallout 4's constante keuze tussen actie en tactiek (het gameverloop kan op ieder moment worden gepauzeerd voor een sequentie waarin u beurtelingse slagen of schoten kunt toebrengen) en de snedige interactieve dialogen wordt de game volgens ons interessant voor een hele nieuwe generatie 'geconverteerde' gamers, die pas de afgelopen jaren een console in hun huiskamer hebben binnengestuwd en stilaan op zoek zijn naar iets uitdagenders. Als u 'Call of Duty' en 'Fifa' beu bent, en u op zoek bent naar een game die wat meer stimulatie biedt voor het geheel van uw hersenlobben, is 'Fallout 4' zonder enige twijfel uw spelletje.

'Fallout 4' is uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234