Dinsdag 17/05/2022

3 vragen

Waarom er plots een handelsakkoord tussen de VS en China zit aan te komen

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zijn bereid om uit hun stellingenoorlog te komen.  Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zijn bereid om uit hun stellingenoorlog te komen.Beeld AFP

Beursanalisten overal te lande halen opgelucht adem. Nog deze maand wil de Amerikaanse president Donald Trump gesprekken opstarten om tot een handelsakkoord te komen met China.

Lieven Desmet

1. Waar komt dit zo plots vandaan?

Het was een van de politieke stokpaardjes van Trump: de in zijn ogen oneerlijke handelsbalans met de Chinezen ongedaan maken. De Amerikaanse president voer hard uit en pookte een heuse handelsoorlog op met China. Hij legde invoertaksen op voor Chinese goederen ter waarde van 250 miljard dollar (zo’n 220 miljard euro), en er waren plannen voor bijkomende sancties voor zo’n 500 miljard dollar (440 miljard euro). Vanuit Peking werd gereageerd met tegenmaatregelen, goed voor ruim 60 miljard dollar (zo’n 53 miljard euro). Vooral de Amerikaanse landbouwexport naar China werd geviseerd.

Beide mogendheden beten van zich af, maar achter de schermen bleven de lijnen open. In The Wall Street Journal heet het dat het ging om ‘serieuze internationale diplomatie’. Beide wereldleiders spraken elkaar geregeld. Afgelopen donderdag hadden Trump en Xi opnieuw zo’n gesprek, dat blijkbaar zorgde voor de definitieve dooi. Volgens bronnen rond de Amerikaanse president, die werden geciteerd door het agentschap Bloomberg, zou het gesprek als ‘lang en erg goed’ worden omschreven. Ook Trump zelf liet in een bericht op Twitter weten dat de gesprekken over handel ‘goed opschieten’. Larry Kudlow, de belangrijkste economische adviseur van de president, weerspiegelde het optimisme van de president en zei in een interview dat de oproep ‘een dooi’ betekent in de relaties.

2. Is de handelsoorlog daarmee definitief van de baan?

Daarvoor is het nog net iets te vroeg, maar de boodschap kan worden gezien als significant. Volgens de Chinese staatszender China Central Television zouden zowel Xi Jingping als Donald Trump inzien dat handelsconflicten beide landen schade berokkenen.

Het Chinese bruto binnenlands product groeide op jaarbasis met 6,5 procent in het derde kwartaal. Dat zijn nog altijd jaloersmakende cijfers voor Europese landen, maar ze dalen wel tot het laagste punt in tien jaar. Intussen werd de Chinese munt, de renminbi, almaar zwakker, en moest de Chinese centrale bank tussenkomen met steunmaatregelen. Ook Larry Kudlow liet voor het eerst officieel optekenen dat het conflict begon te wegen. “Ik zal niet ontkennen dat dit een heel bescheiden effect kan hebben op de Amerikaanse economie”, vertelde de adviseur op een handelsconferentie georganiseerd door The Washington Post.

Maar tot een heuse overeenkomst is het nog niet gekomen. Trump zou zijn topambtenaren nu wel de opdracht hebben gegeven om een soort kladversie van een handelsovereenkomst op te stellen. Volgens Bloomberg zouden beide topmannen elkaar willen ontmoeten op de nakende G20-top, een bijeenkomst van twintig van de rijkste landen ter wereld, eind deze maand in Argentinië. Daar willen ze “diepgaande inzichten uitwisselen over de relaties tussen China en de VS”.

In sommige media wordt al vooruitgelopen op dat nieuws. Zij beschouwen de G20-top als de ultieme onderhandelingsronde waarin het conflict zou worden beslecht. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer heeft al gewaarschuwd dat de tijd nog niet rijp is voor definitieve onderhandelingen.

3. Wat betekent dit voor de wereldeconomie?

In de eerste fase zie je meteen dat de optimistische berichten door beleggers wereldwijd enthousiast worden onthaald.

De Aziatische aandelenmarkten sprongen meteen naar hun hoogste niveau in drie weken tijd. Met een dagwinst voor de Hang Seng van bijna 4 procent is de index op weg om zelfs de beste weekprestatie neer te zetten in drie jaar tijd. Ook in de rest van Azië kleurde zo goed als elke index groen, met +2,56 procent voor de Japanse Nikkei, en +3,5 procent voor de Chinese CSI 300.

Ook Wall Street leefde op door Trumps uitspraken. In het kielzog daarvan openden ook de Europese beurzen met winstcijfers. De vrees voor een langdurige en escalerende handelsoorlog woog op de wereldeconomie. De opening tussen beide landen doet die nu herademen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234