Dinsdag 22/10/2019

vacature.com

Waarom er in de ICT zoveel freelancers zijn

Ook voor hogere functies in de hiërarchie wordt in de IT-sector steeds vaker een beroep gedaan op freelancers. Beeld Shutterstock

De ICT-wereld is tegenwoordig bij uitstek de speeltuin van freelancers en externe consultants. Hoe komt dat eigenlijk? Gaan ook andere sectoren in de toekomst meer en meer die richting uit? En hoe is het om in een team te werken waarin je in zekere zin toch altijd een buitenstaander blijft?

AUSY, a Randstad company is een dienstenbedrijf actief in zes vakgebieden: Finance, HR, Engineering, Life Sciences, IT en Sales & Marketing. Het stuurt hoogopgeleide krachten uit om klanten te begeleiden bij projecten waarvoor een specifieke expertise vereist is. “Onze klanten vinden het heel handig om te kunnen terugvallen op freelance consultants,” zegt CEO Andy Stynen. “Ondernemingen zoeken vaak voor een tijdelijk project extra mankracht of een bepaalde kennis die ze zelf niet in huis hebben.”

Toon me alle jobs in ICT

Elke freelancer zijn specialiteit

Wat uiteraard ook meespeelt, is dat het technologische landschap continu in evolutie is. Het is voor de doorsnee onderneming gewoon niet haalbaar om al die veranderingen zelf te blijven bijbenen. Wie niet hopeloos achterop wil geraken, kan dus eigenlijk bijna niet anders dan er geregeld externe specialisten bij te halen. Andy Stynen: “Ook bij fusies, overnames en herstructureringen kan dat nuttig of noodzakelijk blijken, zowel voor ICT-profielen als voor onze andere expertisedomeinen. Wie dat wenst, kan bij ons zelfs een volledig team inhuren om structureel een bepaald bedrijfsproces in goede banen te leiden, zoals het beheer van een servicedesk. Om daarbij de nodige continuïteit te kunnen garanderen, voorzien wij altijd voldoende multi-inzetbare back-up engineers. Andere experts bij ons leveren dan weer maatwerk in weboplossingen. Kortom, er zijn tal van redenen te bedenken waarom bedrijven voor hun ICT-behoeftes massaal een beroep doen op een externe partner.”

De sterke aanwezigheid van freelancers in de ICT-sector is volgens Andy Stynen een rechtstreeks gevolg van de grote schaarste aan beschikbare profielen: “Dat maakt dat steeds meer ervaren professionals de stap naar zelfstandigheid durven te zetten. Specialisten weten dat ze zeer gegeerd zijn en houden de touwtjes graag in eigen handen. Voor hen persoonlijk kan het ook veel interessanter zijn om op korte termijn met verschillende projecten in aanraking te komen. Voor een bedrijf als het onze is het dan weer belangrijk om een breed scala aan technische IT-profielen te kunnen aanbieden en telkens de juiste persoon op de juiste plaats te kunnen zetten. Daarom zijn we eigenlijk constant op zoek naar nieuw freelance talent. 

Welke voordelen daar voor hen aan verbonden zijn? Dankzij onze stabiele klantenrelaties hebben we permanent een breed gamma aan projecten in de pijplijn. Bovendien krijgen freelancers ook bij ons de kans om een mooi carrièrepad uit te stippelen. We bieden hen werkzekerheid en professionele ondersteuning, en tezelfdertijd blijven ze op elk moment hun eigen baas: ze beslissen dus zelf voor welke projecten ze zich al dan niet engageren. Het grootste minpunt is dan weer dat ze niet kunnen terugvallen op het traditionele vangnet dat werknemers wél krijgen. Dat gaat dan over betaalde vakantie en ziektedagen, een aanvullend pensioen, opleidingen en zo meer. Ook komt er bij een freelance bestaan behoorlijk wat administratief werk kijken. En dat is dan weer iets waar de doorsnee ICT’er niet altijd in uitblinkt.”

De andere kant van de medaille (waarom ICT’ers zo graag voor het freelance statuut kiezen), lees je verder gratis in het volledige artikel op vacature.com.

Lees ook:

Meer dan 2.500 euro verdienen terwijl je pas van school komt? Het kan in deze domeinen

Deze bedrijven zijn halve paradijzen voor ICT’ers

Met deze 10 master- en bacheloropleidingen vind je het snelst werk

Bronvacature.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234