Donderdag 24/06/2021

Standpunt

Waarom er echt iets kan veranderen? Omdat dit andere tijden zijn

Bart Eeckhout Beeld Eva Beeusaert
Bart EeckhoutBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Het is niet moeilijk om cynisch te doen over de impact van de jongerenmarsen tegen wapengeweld in de VS. Het is wellicht veiliger om te gokken dat er uiteindelijk weer weinig zal veranderen, zodra de demonstranten braaf thuis zitten. Niets doen is nu eenmaal makkelijker dan zaken in beweging brengen.

Na de bankencrisis van 2008 leek met ‘Occupy’ een pre-revolutionair klimaat uit te breken. Tien jaar later blijkt de beweging amper een voetnoot in de geschiedenis waard. Anderzijds zullen er in 1963, na de March on Washington van Martin Luther King, ook conservatieve krachten gedacht hebben dat het wel weer zou koelen zonder blazen.

Burgerbeweging

Is het gloedvolle jongerenprotest van dit weekend het nieuwe Occupy, of is het de geboorte van een nieuwe burgerbeweging? Noem ons hopeloos naïef, maar wij menen dat de tweede optie een goede kans maakt.

Er is de objectieve kracht van het getal. Honderdduizenden jongeren zijn van Washington tot Los Angeles de straat op getrokken. Jongeren uit alle lagen en gemeenschappen van de bevolking zijn gemobiliseerd, maar de motor wordt aangedreven door studerende jongelui uit de middenklasse. Vele Amerikaanse burgers kunnen zich herkennen in hun woede en angst.

Daarbij komt dat het redelijk eenvoudige politieke eisenplatform van de beweging – verstreng de wapenwetten – minder onrealistisch is als gedacht wordt. Natuurlijk blijft er in vele Amerikaanse harten een verknochtheid aan het eigen geweer zitten als symbool van vrijheid en autonomie.

Toch laten peilingen een veel genuanceerder beeld zien: een meerderheid van de Amerikanen vindt wel degelijk dat vrije verkoop van moordwapens aan banden gelegd mag worden. Terecht: nergens in de westerse wereld vallen naar verhouding zoveel doden door wapengeweld als in de VS met zijn liberale wapenwetten. Een groot deel van de bevolking weet al langer dat dit goed mis zit. Alleen de politiek volgt niet, hopeloos verslaafd aan het campagnegeld van de wapenlobby.

Waarom zou dat veranderen? Omdat dit andere tijden zijn. Technologie en sociale media geven de burger plots evenveel macht als de machthebber. Ze zijn de steenslinger in de handen van David in de strijd tegen Goliath. De politieke reuzen merken dat hun eigen krachten tegen henzelf gebruikt worden: al dat wapencampagnegeld wordt plots een brandmerk.

Met scha en schande zijn we aan het leren dat sociale media verslavend zijn en een bron van manipulatie. Dat neemt niet weg dat ze ook een drijfveer zijn voor nieuwe democratische verhoudingen tussen mensen.

Overal gaan verticale hiërarchieën aan het wankelen. Dat maakt echte verandering mogelijk, ook ten goede. Te beginnen met de wapenwetten in de VS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234