Dinsdag 28/09/2021

Zorg

Waarom een digitaal platform voor burenhulp zoals Helpper (g)een goed idee is

Phillipe van Tichelen springt naast zijn voltijdse baan in als 'Helpper' voor buren die wat hulp kunnen gebruiken. Beeld thomas legreve
Phillipe van Tichelen springt naast zijn voltijdse baan in als 'Helpper' voor buren die wat hulp kunnen gebruiken.Beeld thomas legreve

Helpper is een onlineplatform voor thuishulp. Via de website kunnen hulpbehoevenden buren inschakelen voor dagelijkse klusjes of gezelschap. De Antwerpse start-up haalde 1 miljoen euro op bij Carevolution, een investeringsmaatschappij van het ziekenfonds Partena.

"In eerst instantie voelde het wat raar aan", geeft Philippe van Tichelen (53) toe. Hij heeft van kleins af aan meegekregen dat vrijwilligerswerk heel belangrijk is. "Maar in plaats van zelf kosten te maken als vrijwilliger, werd ik betaald voor de tijd die ik bij René* doorbracht."

René was zwaar ziek en verbleef in een zorgcentrum. Zijn echtgenote bezocht hem dagelijks, maar af en toe werd het haar te veel. Ze leerde Van Tichelen in augustus 2017 kennen via het toen nog kraaknieuwe platform Helpper. "Ze zocht iemand die af en toe eens wat tijd wilde doorbrengen met hem, zodat zij even haar hoofd kon vrijmaken of haar broer en zussen kon bezoeken."

Aangezien het zorgcentrum op de baan van Van Tichelens job naar huis ligt en hij vroeg kan stoppen met werken, zocht hij René regelmatig op om hem gezelschap te houden. "René is ondertussen jammerlijk overleden. Ik ben geschrokken hoe persoonlijk betrokken je raakt in iemands leven."

Van Tichelen is een van de 450 helppers, mensen die op het platform aangeven dat ze klusjes willen doen voor buren. Helpper is vandaag actief in Antwerpen en Gent en biedt hulp aan 250 zogenoemde helppies.

Erkend deelplatform

Het concept van Helpper is eenvoudig. Er zijn heel wat mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken. Denk aan boodschappen doen, wat extra gezelschap op zaterdag, de tuin onderhouden of helpen bij het koken. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen die in de buurt wonen die gerust een uurtje of twee willen besteden om buren te helpen. Helpper zoekt de ideale match tussen helpper en helppie en brengt beiden samen.

Het klinkt allemaal een beetje zoals Uber, dat passagiers en taxichauffeurs samenbrengt via een app, of de Deliveroo-app, die zorgt dat je zelf niet meer op restaurant moet, maar dat het restaurant met de fiets tot aan de deur wordt gebracht.

Zeker als je weet dat Helpper officieel erkend werd als deelplatform. Hierdoor kunnen mensen die klusjes doen 500 euro per maand bijverdienen aan het voordelig belastingtarief van 10 procent. Wie klusjes uitvoert via Helpper verdient 9,80 euro per uur en houdt daar uiteindelijk 7 euro netto aan over. Tien procent gaat naar de fiscus, het overige deel gaat naar Helpper.

Maar de vergelijking met Uber en Deliveroo vindt oprichter François Gerard niet opgaan. "Je kunt Helpper niet onder dezelfde noemer van klusjesplatform plaatsen. De bedoeling is dat er tussen helpper en helppie een vertrouwensband ontstaat, dat is bij Uber en Deliveroo niet het geval."

Bovendien is het geen algoritme dat beide personen bijeenbrengt, maar een grondige menselijke screening. "Wij noemen dat onze klantenfluisteraar. Die gaat binnen het platform op zoek naar welke mensen zouden kunnen matchen, nadien wordt ook een kennismakingsgesprek georganiseerd om te kijken of het ook klikt. Mensen die klusjes willen doen, worden trouwens eerst grondig gescreend." Uiteindelijk spreken beide partijen zelf af hoeveel hulp er nodig is. Helpper voorziet wel in een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering.

Parallel circuit

Vraag is of al die bijklussende buren geen concurrentie vormen voor de traditionele thuiszorg. Koken en boodschappen doen, zit toch ook in hun takenpakket? "Klopt", zegt Sarah Masschelein van Partena Ziekenfonds. "Maar wij zien Helpper helemaal niet als een concurrent, het kan de ideale aanvulling zijn op wat wij al bieden."

Dat verklaart ook meteen waarom Carevolution, een investeringsmaatschappij van het ziekenfonds Partena, investeerde in Helpper. "Ons doel is mensen zo lang mogelijk zelfstandig laten leven. Wij kunnen drie keer per week iemand langs sturen in blokken van twee of vier uur om te poetsen of om te koken, maar zaterdag een uurtje meewandelen naar de markt is onmogelijk voor ons personeel. Dat is een uitgelezen klus voor iemand die dichter in de buurt woont."

Bram Van Braeckevelt (Groen), gemeenteraadslid in Gent, kent het platform en stelt zich toch vragen bij de praktijk. "Het idee is mooi, maar ik vrees vooral dat er een parallel circuit kan ontstaan waarbij mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt op deze manier toch iets proberen bij te verdienen. Maar die mensen bouwen hiermee geen sociale rechten op."

Oprichter Gerard laat weten dat dit niet het geval is. De helppers op het platform zijn vooral jong gepensioneerden, studenten die een maatschappelijke studie doorlopen en mensen die ooit in de zorg hebben gestaan.

* René is een fictieve naam

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234