Maandag 21/06/2021

Italië

Waarom een bijrol niets voor Silvio Berlusconi is

Silvio Berlusconi. Beeld AFP
Silvio Berlusconi.Beeld AFP

Eveline Rethmeier is correspondent in Rome voor o.a. RTL Nieuws, Algemeen Dagblad en Vrij Nederland. Zij schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen.

Het einde van Berlusconi is al zo vaak aangekondigd. Toen hij in 2011 geplaagd door seksschandalen onder druk van Europa zijn plek als premier moest afstaan aan de technische regering van Mario Monti in 2011. Toen hij in 2013 door de hoogste Italiaanse regering werd veroordeeld voor belastingontduiking en een verbod kreeg een openbaar ambt uit te oefenen. Toen hij in 2016 een openhartoperatie onderging. Altijd bleek het onterecht.

Zelfs twee maanden geleden zou het tijdperk Berlusconi dan echt voorbij zijn, toen hij bij de Italiaanse parlementsverkiezingen een teleurstellend resultaat behaalde en Matteo Salvini met zijn Lega de grote man op rechts werd. Toch blijkt ook nu zijn rol niet uitgespeeld. Silvio Berlusconi speelt op zijn tweeëntachtigste een sleutelrol bij de zeer waarschijnlijke geboorte van de regering van Italië tussen de populisten van de Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega van Matteo Salvini.

Niemand geloofde nog dat een politieke regering mogelijk was. Een technische regering was al aan het warmlopen. Voor nieuwe verkiezingen werd al naar een datum gezocht. Na twee maanden van getouwtrek tussen partijen die niet wilden samenwerken, liet Berlusconi woensdagavond weten dat hij een regering tussen de Vijfsterrenbeweging (die onder geen beding met Berlusconi zaken wilde doen) en de Lega (die onder geen beding zonder Berlusconi zaken wilde doen) niet langer in de weg zou staan. Als wijze oude man sprak hij zijn zegen uit over de twee jonkies die hun gedroomde huwelijk dan maar een kans moesten geven.

De afgelopen weken bij de consultatierondes lachte men Berlusconi achter zijn rug nog uit. Hij telde niet meer mee. Hij moest een bijrol spelen in de rechtse coalitie en zijn mond houden als Matteo Salvini het woord voerde. Dat was Silvio niet gewend. Tijdens persconferenties ondersteunde hij met handgebaren, als een verstrooide opa, de toespraak van Salvini. Een bijrol is niets voor de man die nog altijd het theater van de Italiaanse politiek niet wil verlaten. Van een opvolger voor zijn eigen partij (conservatief rechts) heeft Berlusconi nooit willen weten. Wanneer journalisten hem vragen of hij die al heeft gevonden, antwoordt hij smalend dat het niet gemakkelijk is om een genie te vinden.

De macht verlaten, zou voor Berlusconi sterven betekenen. Door de bungabungafeesten weten we dat Silvio van strak en jong houdt, maar hij accepteert evenmin zijn eigen verval. Spierwit gebleekte tanden, facelifts, en haarimplantaties moeten zijn ouderdom maskeren. Volgens Berlusconi heeft zijn dokter hem verzekerd dat hij ministens 120 kan worden (“Ik ben net als goede wijn. Ik word ieder jaar beter”), maar als je hem ziet lopen zie je een oude, fragiele man met een strakgetrokken masker.

Het resultaat van zijn partij Forza Italia viel tegen afgelopen maart. Maar ook nu zaten analisten ernaast toen ze zeiden dat zijn rol dan nu echt, na 25 jaar politiek, uitgespeeld was. De oude vos blijkt zijn streken nog niet te zijn verleerd. Want de grote vraag is: wat bewoog Berlusconi tot deze ommezwaai nadat hij zijn verkiezingscampagne had gebaseerd op de afschuw voor de ‘amateurs’ van de populistische Vijfsterrenbeweging, die hij in zijn bedrijven ‘hooguit de wc's zou laten schoonmaken'? Tegen het ogenschijnlijk genereuze gebaar een stap terug te zetten en de weg vrij te maken voor een regering zonder zijn partij Forza Italia, moet er haast wel iets tegenover zijn gezet. Er wordt gefluisterd dat de Vijfsterrenbeweging en de Lega om Berlusconi tegemoet te komen afzien van een belangrijke anticorruptiewet die de belangenverstrengeling tussen politici en het zakenleven moest aanpakken. Een wet waar Berlusconi om voor de hand liggende redenen een hekel aan heeft. Het lijkt erop dat Berlusconi ook deze keer niet van het politieke toneel is verdwenen, maar wellicht verstopt zit onder het jasje van Matteo Salvini.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234