Woensdag 20/01/2021

'Waarom duurt het lang voor een frisco smelt?'

Zowat 2500 kinderen verkozen gisteren de aula's van de Universiteit Antwerpen boven de lentezon. Op de derde editie van de Kinderuniversiteit kregen toekomstige astronauten, dierendokters en vulkanologen eindelijk antwoord op al hun prangende vragen.

Door Barbara Debusschere

Antwerpen l Is god een meisje? Waar stopt het heelal? Rond de leeftijd van tien stellen kinderen graag onmogelijk te beantwoorden vragen. Vertederend, tot je als ouder merkt dat ze er niet meer mee stoppen en je hoorndol wordt van al dat 'waarom'.

Die ouders en hun kinderen gaven alvast massaal present op de kinderuniversiteit. Terwijl anderen naar de zoo trokken en de echte studenten hun roes nog uitsliepen, verdiepten ze zich in de wetten van de fysica of leerden ze shampoo maken.

Het initiatief is al drie jaar een succes. Kinderen sturen vragen in, waaruit de universiteit een selectie maakt en waarop professoren die de gave hebben het concreet en speels uit te leggen het antwoord geven.

"Wij hopen alvast dat Michiel (9) hier antwoorden vindt, want zelf weten we het echt niet altijd", zegt een mama. Zoon Michiel, die verklaart "erg slim te zijn", vraagt thuis maar door over het heelal, de sterren en de wolken.

Voor hem en zijn ouders komen de verlossende antwoorden vandaag van een fysicaprofessor die zelf op een draaiend tafeltje gaat staan met een fietswiel in de hand om te illustreren waarom een kat altijd op haar poten terechtkomt. Terwijl de professor het fietswiel in zijn handen naar links doet draaien, gaat hij op zijn tafeltje een beetje potsierlijk naar rechts draaien.

"De ene draaibeweging compenseert de andere. Een vallende kat draait haar achterste naar de ene kant en het voorste deel van haar lijf naar de andere", zegt de ronddraaiende professor. Met een wereldbol, een tennisbal en een elastiek antwoordt hij op de vraag 'waarom valt de aarde niet op de maan?' en met behulp van water en een lamp krijgt iedereen te zien hoe regenbogen ontstaan.

Tina (10) raakt vooral ongerust nu ze verneemt dat de aarde "eigenlijk een drijvende korst op een hete vloeibare massa is." Enkele bollebozen verbluffen de aula dan weer met hun uitleg over zwarte gaten of maansverduistering.

In de wiskundesessie onderzoeken twee in goocheloutfit gestoken assistenten "of het wel klopt wat de gazetten schrijven en dat kinderen niet meer kunnen rekenen." Dankzij een slimme rekentruc slagen twee vrijwilligers erin een door de anderen gekozen getal tussen 1 en 63 te raden en iedereen wordt ingewijd in "een van de moeilijkste wiskundige bewijzen ooit." Er was een computer voor nodig om aan te tonen dat je elke willekeurige landkaart met vier kleuren kunt inkleuren, zelfs als aanpalende landen niet in dezelfde kleur mogen.

De kinderen zijn er snel mee weg. Maar sommige ouders kunnen het niet geloven en vragen, de kaart van Europa in de hand, extra uitleg. "Volwassenen denken soms net te rigide om aan hogere wiskunde te doen", meent een wiskundeleraar.

Ook in de workshop biologie zitten een paar kinderen die als miniprofessors allerlei fenonemen foutloos uitleggen. "U beledigt de inuits", zegt wijsneus Thomas wanneer de prof het over eskimo's heeft. Op de vraag of ieders hart links zit zegt hij: "In de negentiende eeuw werd een aandoening ontdekt waarbij de organen bij een op 100.000 mensen aan de andere kant zitten." De verblufte professor biedt Thomas aan zich meteen in te schrijven voor geneeskunde. Maar Amber (13) vermoedt vuil spel. "Die gaat waarschijnlijk overal twee keer naar dezelfde sessie om indruk te maken."

Voor minder academische en competitieve sferen zorgt de spectaculaire rakettest, waarbij met een gasfles op wieltjes wordt aangetoond hoe raketten werken.

Ietwat vermoeid na zoveel kennisoverdracht roert een mama van drie na afloop in haar koffie terwijl de kinderen een ijsje eten. De hoop dat de vragenstellerij nu wel getemperd is, blijkt tevergeefs. "Waarom duurt het zo lang voor een frisco smelt? Waarom blijft je tong kleven aan ijs?" klinkt het dwingend van aan de kindertafel.

U beledigt de inuits, zegt Thomas wanneer de prof het over eskimo's heeft

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234