Woensdag 08/02/2023

Zes vragen overZoektocht Jürgen Conings

Waarom de zoektocht naar Jürgen Conings nog niet voorbij is

De zoektocht naar militair Jürgen Conings breidt zich nu ook uit naar Leuven, waar de politie massaal aanwezig is aan de flat van Marc Van Ranst. Beeld Vertommen
De zoektocht naar militair Jürgen Conings breidt zich nu ook uit naar Leuven, waar de politie massaal aanwezig is aan de flat van Marc Van Ranst.Beeld Vertommen

Nu het Nationaal Park Hoge Kempen tevergeefs is uitgekamd, gaat de zoektocht naar Jürgen Conings elders verder. Zes vragen beantwoord.

Erwin Verhoeven

1. Hoe gaat het onderzoek nu verder?

De zoektocht gaat verder, al zal dat wellicht niet meer altijd op een even zichtbare manier gebeuren als vorige week. Maar het federaal parket benadrukt dat er achter de schermen zeer hard gewerkt wordt. Zo zal het camouflagetentje dat vorige week gevonden werd in het Nationaal Park onderzocht worden op DNA-materiaal, zullen zijn afscheidsbrieven onderzocht worden op aanknopingspunten en zal in de gaten worden gehouden of Conings gebruikmaakt van pakweg zijn bankkaart of telefoon. Speurders weten dat hij onlangs nog een nieuwe simkaart kocht en dat hij over verschillende nummers beschikt. Conings staat intussen internationaal geseind en wordt dus ook in het buitenland gezocht. Zijn foto prijkt bovenaan de Most Wanted-lijst van Interpol.

Waar denken de speurders dat hij zich schuilhoudt?

Dat is ook voor de speurders de vraag van 1 miljoen. Ze controleren een aantal locaties waar Conings vaak kwam en die hij dus goed kent, maar kijken óók naar woningen of eigendommen van mensen uit zijn dichte én ruime kennissenkring: familie, vrienden, (ex-)collega’s en kennissen met hetzelfde gedachtegoed. Want ook al ziet het er naar uit dat Conings alleen handelt – in zijn afscheidsbrief schreef hij dat dit “zijn beslissing is” en dat “niemand er weet van heeft” – het wordt niet uitgesloten dat hij toch hulp krijgt van een of meerdere personen en dat die hem momenteel onderdak verlenen. Volgens onze informatie houden speurders steeds meer rekening met dat laatste scenario.

Tussen vrijdagnacht en zaterdagochtend werden in het hele land verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Op basis van onderzoek van telefoons en computers die bij Conings thuis in beslag zijn genomen, werd beslist waar er binnengevallen werd. Dat was onder meer het geval bij Tomas Boutens, ex-militair en veroordeeld kopstuk van Bloed, Bodem, Eer en Trouw, en in een ranch vlakbij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.

Moeten we een aanslag vrezen?

Wat Conings exact van plan is, weet niemand, maar hij dreigt wel met “een aanslag tegen het regime”. Uit zijn afscheidsbrieven, die hij richtte aan zijn vriendin en aan de politie, blijkt dat hij erg boos is op zowel Defensie, de regering, de virologen en in het bijzonder Marc Van Ranst: “Ze zaaien haat en frustratie, nog erger dan het al was. En niemand komt daartegen in opstand. Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Maar dan zal dat op mijn manier zijn.” Hij somt dus potentiële doelwitten op, zegt expliciet dat hij niet bang is om te sterven én hij ging ervandoor met heel wat wapens. Dat alles maakt dat dat de vrees voor een aanslag groot is.

Hoe lang moet Van Ranst in safehouse blijven?

De veiligheidsdiensten schatten de situatie dag per dag in, en beslissen op basis daarvan of het nodig is dat de viroloog en zijn familie ondergedoken blijven of niet. Maar het lijkt heel waarschijnlijk dat zolang Conings niet wordt gevat, de dreiging te groot is om het safehouse te verlaten. Want dat het de militair menens is, bleek vorige week al. Toen raakte bekend dat hij maandag – vlak na zijn verdwijning – meer dan twee uur op de uitkijk stond aan het huis van Van Ranst.

Wat met Europese top in Brussel?

Daar zal “rekening gehouden worden” met de zaak-Conings, zo zegt de politie. Zondag en maandag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders samen in de Wetstraat in hartje Brussel – voor het eerst sinds oktober opnieuw ‘in het echt’, en niet virtueel. Omdat Conings dreigde met “verzet tegen de politieke elite” wordt de Europese top beschouwd als een potentieel doelwit. Naast de standaardbeveiliging – die al behoorlijk indrukwekkend is met een ruime en streng bewaakte veiligheidsperimeter – wordt dus nog een tandje bijgestoken.

Welke wapens heeft hij nu nog bij zich?

Dat kan vandaag niemand met zekerheid zeggen. Wat we weten, is dat Conings vorige week maandag in de kazerne van Leopoldsburg aan de haal ging met vier M72 LAW-raketwerpers, een automatisch FN P90-machinepistool, een FN Five-seveN pistool 5.7mm en 2.000 kogels en een kogelwerend vest. Een dag later werd zijn auto gevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Daarin lagen de vier raketwerpers en een “verdacht mechanisme”: een soort boobytrap, bedoeld om diegene die de auto zou openmaken te verwonden. De veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat hij de overige wapens nog bij zich heeft. Mogelijk beschikt hij ook nog over andere wapens, die hij zelf elders heeft buitgemaakt of van iemand gekregen heeft.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234