Zondag 05/02/2023

AchtergrondZaak-De Pauw

Waarom de Vlaamse acteurswereld een streep in het zand trekt in de zaak-De Pauw

Bart De Pauw aan het gerechtshof van Mechelen.  Beeld BELGA
Bart De Pauw aan het gerechtshof van Mechelen.Beeld BELGA

Met een open brief en de hashtag #streepinhetzand spreken acteurs als Anemone Valcke, Charlotte De Bruyne en Mathias Sercu hun steun uit voor de negen vrouwen die Bart De Pauw beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag. ‘Mensen die aan de alarmbel trekken, verdienen onze steun.’

Ewoud Ceulemans en Douglas De Coninck

“Met deze brief willen we de stilte doorbreken vanuit de sector en onze steun betuigen aan onze betrokken collega’s.” Met die intentie eindigt een steunbrief voor de negen vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw. “Na de bagger die de laatste weken over onze collega’s is uitgekieperd, willen we dan ook onze stem laten horen”, klinkt het.

De brief, vergezeld van de hashtag #streepinhetzand, werd in een uur tijd meer dan duizend keer gedeeld door acteurs, actrices en andere mensen uit de audiovisuele sector. Onder anderen Anemone Valcke, Charlotte De Bruyne, Lauren Versnick, Heidi Lenaerts, Ikram Aoulad, Sarah Vandeursen en Jeroen Olyslaegers scharen zich achter het initiatief, net als De Acteursgilde en De Unie van Regisseurs. Ook acteur Mathias Sercu, die samen met De Pauw Buiten de zone maakte, deelde de brief.

“Tot nu toe heerste een zekere schroom om zich in eigen naam hierover uit te spreken”, zegt actrice Dominique Collet. “Maar nu zien we dat de brief toch veel gedeeld wordt.” Collet nam samen met Griet Dobbelaere, Marieke De Munck, Wannes Gyselinck, Michiel Soete en Ans en Louise Van den Eede het initiatief voor #streepinhetzand. In een vorige week opgerichte Facebook-groep, die zo’n 1.000 leden uit de audiovisuele sector telt, ontstond de behoefte om de negen vrouwen, onder wie de actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Ella-June Henrard en Lize Feryn, een hart onder de riem te steken.

“Alle nuance in dit debat is zoek, als je ziet welke bagger deze vrouwen de laatste tijd over zich heen hebben gekregen”, vertelt Collet. “Daarom wilden we een brief opstellen waarin we ons achter deze vrouwen scharen. We willen niets in de schoenen van Bart De Pauw schuiven, maar we willen wel onze solidariteit tonen vanuit de sector. Als iemand een grens trekt, wordt dat blijkbaar heel snel geridiculiseerd. Door de toon van het debat vraag je je af: wie gaat nu nog grensoverschrijdend gedrag durven melden?”

Zaak-Dutroux

Dat debat laaide de afgelopen weken opnieuw op. Dichteres Delphine Lecompte nam het in een lezersbrief in Humo op voor de televisiemaker en stelde dat hij “buitenproportioneel gestraft” wordt. Nadien was er een omstreden aflevering van Telefacts nu op VTM, waarin De Pauws echtgenote Ines De Vos het voor hem opnam en waarin werd geciteerd uit sms-verkeer met Henrard en Feryn. Als reactie daarop uitte tv-presentatrice Hanne Troonbeeckx haar steun voor De Pauw op Instagram, waarbij ze het proces tegen De Pauw vergeleek met dat tegen Marc Dutroux.

Ook minder bekende Vlamingen trokken op sociale media van leer tegen de vrouwen die het grensoverschrijdend gedrag van De Pauw aankaartten. De brief heeft het over “ongepaste, kwetsende en vernederende reacties. Dat ze golddiggers zijn en aandachtshoeren. Dat ze enkel aandacht willen en bloed ruiken. Dat ze overdrijven, manipulatief, leugenachtig en bovendien hysterisch zijn.” Dat stoot de briefschrijvers tegen de borst. “Mensen die aan de alarmbel trekken, verdienen onze steun”, klinkt het. “Het kan niet zijn dat wanneer je een grens aangeeft, je niet ernstig wordt genomen, dat je meteen als ongeloofwaardig wordt neergezet en wordt uitgescholden door wie maar wil.”

Over het proces tegen De Pauw willen de briefschrijvers zich niet uitspreken. “Dit is geen brief met een mening over een lopende rechtszaak, maar een warme steunbetuiging van collega’s aan collega’s”, staat er te lezen. “Over lopende rechtszaken praten we beter met voorzichtigheid en nuance. Enkel de rechtbank oordeelt. Wat wel van belang is, is de manier waarop we erover praten.”

John Maes, De Pauws advocaat, was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234