Dinsdag 19/10/2021

waarom de vader het wel en de zoon het niet kan

Royaltywatchers: 'Filip is geen Albert. Het charisma en de humor van zijn vader zal hij nooit hebben'

De prinselijke appel valt redelijk ver van de koninklijke boom

Het verschil tussen zijne majesteiten vader en zoon is zelden zo duidelijk geweest als nu: terwijl koning Albert hoge toppen scheert in Litouwen wil kroonprins Filip zijn avontuur in Zuid-Afrika het liefst zo snel mogelijk doen vergeten. Wat heeft Albert dat Filip niet heeft?

Brussel

Eigen berichtgeving

Tina De Gendt

Ze was nog niet goed vertrokken of de handelsmissie in Litouwen was al op weg een succes te worden en dat verwondert niemand. De zakenlui worden er immers vergezeld door niemand minder dan de koning der Belgen en dat maakt, zelfs (of vooral) op niet-Belgen, redelijk wat indruk. Ondertussen wordt in eigen land nog steeds druk gedaan over de rol die kroonprins Filip vertolkte op de afgelopen missie in Zuid-Afrika. Anonieme bronnen spreken van een fiasco, maar niemand die het wil gezegd hebben. Behalve de onfortuinlijke stijfheid die de prins, zelfs in Zuid-Afrika, handhaaft, beschuldigt men hem ervan een volledig gebrek aan interesse te hebben getoond.

"Je kunt goud niet met oud ijzer vergelijken", sust royaltywatcher Jan Van den Berghe, en zijn collega's zijn het daar, zij het in minder expliciete verwoordingen, mee eens. "Filip is geen Albert", menen ze, verwijzend naar de veeleer joviale en openhartige instelling van de koning tegenover de gestreken, plichtbewuste stijl van de kroonprins. "Het charisma en de humor van zijn vader zal hij nooit hebben", stelt VTM-royaltywatcher Brigitte Balfoort vast. "Hij aardt veel meer naar zijn oom, koning Boudewijn. Maar geef hem wat tijd: net als alle Coburgs is de prins een laatbloeier."

Maar de vraag is of hij ooit zal bloeien. In tegenstelling tot zijn jongere broer, prins Laurent, heeft de kroonprins op 46-jarige leeftijd nog altijd weinig kaas gegeten van publieke optredens. "Zet Filip in de schijnwerpers en het is als zout op een slak doen", stelt Van den Berghe. "Hij heeft wel een aantal kwaliteiten die hem tot een goede koning zouden maken, maar voor buitenlandse missies is hij niet geschikt. Daar komt het eropaan je land en dus jezelf goed te verkopen en dat doe je niet door er als een hark bij te lopen. Dan zouden ze het even goed aan Laurent kunnen vragen."

De ondernemersverenigingen die mee waren op de handelsmissie willen intussen dat de heisa over de rol van de prins zo snel mogelijk verstomt. "Straks durft hij niet meer buiten te komen", vreest Ronny Lannoo, woordvoerder van Unizo. En dat zou natuurlijk nog minder productief zijn. Ongeacht hoe stijf en gedesinteresseerd de prins ook was, met een prins erbij kom je in een aantal landen nog steeds veel verder dan zonder. Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Onderneming, stelt dat de waarde van de prinselijke handelsmissies niet te onderschatten valt.

Gewezen privéleraar van prins Laurent en Filip, Rudi Bogaerts, is het daar echter niet mee eens. Wat hem betreft zijn de handelsmissies een absolute vernedering voor de prins en zou men ze beter opschorten. De man is er bovendien van overtuigd dat 'het probleem van Filip' veel groter is dan alleen maar een gebrek aan flair. Volgens hem is niet de prins zelf, maar zijn entourage verantwoordelijk als hij een mal figuur slaat in het buitenland. "Als de prins naar het buitenland vertrekt, wordt hij amper voorbereid. Bijgevolg weet hij niets van het land waar hij terechtkomt, waardoor hij zich bijna logischerwijs belachelijk maakt. Als iemand ook maar een dag de tijd zou nemen om hem in te wijden in de cultuur of taal van zijn bestemming zou hij al een veel beter figuur slaan.

"Bovendien", voegt Bogaerts er fijntjes aan toe, "in Wallonië wordt de prins momenteel lang niet zo in zijn hemd gezet als in Vlaanderen. De combinatie van dat gebrek aan voorkennis met dat gebrekkige Nederlands komt inderdaad lachwekkend over, maar ik kan u verzekeren dat hij in het Frans niet zo'n onbeholpen figuur slaat."

Uiteraard geldt datzelfde voor de rest van de koninklijke familie, maar die heeft volgens Bogaerts het karakter om met dat gebrek om te gaan. "Filip wil alles zo grondig mogelijk doen", stelt hij, "hij heeft het heel moeilijk zijn fouten toe te geven." Van den Berghe is het daarmee eens: "Koning Albert heeft echter genoeg gevoel voor humor om zijn fouten met een kwinkslag om te bouwen tot een grap. En prins Laurent zul je niet al te gauw zien op dergelijke missies. Daar weigert hij gewoon aan mee te doen." Maar Filip doet het allemaal: alles wat men hem opdraagt, voert hij met de grootste ernst uit. De vraag is echter tot welke prijs. Bogaerts: "Filip is het soort man dat op een dag zegt: 'Ik doe het niet meer. Het is genoeg geweest.' Hij heeft niet die ingebouwde veiligheidsklep die Laurent wel heeft: die maakt zich kwaad. Filip doet dat niet. Hij slikt tot hij niet meer kan en op een dag zal dat ontploffen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234