Donderdag 04/06/2020

Coronacrisis

Waarom de regering lessen opschort, maar scholen niet sluit

Het atheneum in Tienen, waar een eerste leerling met corona werd vastgesteld. Beeld ID Dieter Telemans

Vanaf volgende week worden alle lessen opgeschort. Er wordt wel opvang voorzien voor kinderen die hierdoor bij hun grootouders zouden terechtkomen of kinderen van ouders die in de zorg werken. Dat besloot de federale regering gisteren na een Nationale Veiligheidsraad.

In alle basis- en secundaire scholen worden de lessen opgeschort. Die boodschap gaf premier Sophie Wilmès (MR) gisteravond laat. Alle maatregelen gaan vanaf morgen middernacht in, en blijven geldig tot 3 april. Dan begint ook de paasvakantie, die twee weken duurt.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

Maar, zo gaf Wilmès aan, het is wel de bedoeling dat scholen opvang voorzien voor bepaalde doelgroepen: kinderen die normaal bij de opa en oma terecht zouden komen, kinderen van ouders die in de zorg werken of een beroep uitoefenen dat de openbare orde aanbelangt en zij voor wie de ouders gewoonweg geen opvang kunnen voorzien. Dat de maatregel pas na het weekend van kracht gaat, geeft iedereen de tijd om een oplossing uit te werken.

Crèches zullen wel openblijven. Eerder kondigden al zowat alle universiteiten en hogescholen aan enkel vanop afstand les te zullen geven.

Creatieve oplossingen

Met haar maatregel wil de regering vooral voorkomen dat het virus zich nog verder verspreidt. Het is specifiek om die reden dat ze met aandrang vraagt dat grootouders de kinderen niet opvangen: zij vormen de voornaamste risicogroep voor het coronavirus. “Dat willen we absoluut niet. Op die manier zouden we het virus net op een slinkse manier introduceren bij die groep die er het meest gevoelig aan is, ouderen”, had viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het Wetenschappelijk Comité, eerder gezegd in De Ochtend op Radio 1.

“We vonden het aanvankelijk geen goed idee”, zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in Vandaag. “Vooral omdat kinderen bij de grootouders dreigden terecht te komen en we dat wilden vermijden. Maar daar is nu een oplossing voor. Voor die kinderen moet er opvang zijn, dus zagen we geen bezwaar meer.”

Vaccinatie-expert Pierre Van Damme (UAntwerpen) had daarom al opgeroepen tot creatieve oplossingen. “Denk na over wat je zou doen om je kinderen op te vangen”, zegt hij. “Ik hoor nu bijvoorbeeld al voorbeelden van mensen die een rotatiesysteem afspreken: om beurten één ouder die thuisblijft en de kinderen van verschillende gezinnen opvangt. Dat lijkt mij een mooi, haalbaar en goedkoop alternatief.” 

Druk groot geworden

De maatregel was een hele dag voer voor discussies: experts raadden het sluiten van scholen af, de grootste artsen vakbond BVAS riep net wel op om scholen te sluiten. De druk op de regering om de stap te zetten was gigantisch geworden, zeker nadat verschillende andere Europese landen hun scholen hadden gesloten. Met name Frankrijk, waar president Emmanuel Macron bekendmaakte alle scholen en universiteiten te sluiten, zorgde voor veel druk op de ketel. Zozeer dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de loop van de dag diende bij te sturen. “Het sluiten van scholen is niet aan de orde”, zei hij in de namiddag. “We blijven dezelfde lijn volgen en dat is luisteren naar de experts volksgezondheid, die geen sluiting vragen.”

Die experts hadden de maatregel inderdaad altijd afgeraden. “De scholen sluiten zou op dit moment geen goede maatregel zijn”, zegt professor Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziektes bij het UZ Antwerpen ’s avonds in Het Journaal. “Daar is diep over nagedacht. Het punt is: we weten nog niet exact wat de rol van kinderen is in de verspreiding van het virus. We moeten bovendien opletten dat de remedie niet erger is dan de kwaal.”

Groepsimmuniteit

De maatregel zorgde voor een fikse discussie op de Nationale Veiligheidraad, waar het tot een discussie leidde tussen Vlamingen en Walen. De Vlaamse regering, die door minister-president Jan Jambon (N-VA) wordt vertegenwoordigd, zou zich hebben verzet tegen de sluiting van de scholen. Jambon had bij het binnengaan van de vergadering nog gezegd dat het sluiten van scholen niet aan de orde was. Langs Franstalige kant, waar de Franse beslissing om scholen te sluiten voor veel druk zorgde, wilde men dit wel.

In de loop van de dag had Van Damme ook gewezen op een mogelijk voordeel van het openhouden van de scholen. “Het coronavirus wordt op scholen wel doorgegeven”, zegt Van Damme. “Zolang we het contact over generaties heen kunnen beperken, blijft dit binnen het gezin. Maar op zich is die circulatie niet nefast: kinderen worden niet zwaar ziek door het virus en dragen bij aan de groepsimmuniteit.”

En net die groepsimmuniteit hebben we nodig om het coronavirus op de lange termijn te bedwingen. Zodra 60 tot 70 procent van de bevolking besmet is, stopt de verspreiding van het virus. We bereiken dan een kritische verhouding van mensen die niet langer vatbaar zijn, zodat het virus minder kans heeft om vatbare mensen te vinden om die te besmetten en zich te vermenigvuldigen. Het is altijd een evenwichtsoefening tussen de epidemie tegenhouden en zorgen voor voldoende besmette mensen maar minder vatbare mensen, maar dit gespreid over een aantal maanden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234