Zondag 16/05/2021

Opinie

Waarom de overheid best van ons lijf blijft

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Maurits Vande Reyde (nationaal voorzitter Jong VLD) en Alexandra d'Archambeau (voorzitter Jong VLD Antwerpen).

De overheid moet geen keuzes maken over ons lichaam. Mensen verplicht anticonceptie laten nemen is een fundamentele aanval op het recht om zelf te beslissen over hoofd, buik en baarmoeder.

We wisten allemaal dat het een wel zeer hellend vlak was, die uitholling van de rechtstaat. Eerst de vrije meningsuiting, dan het vermoeden van onschuld en kijk, nu zijn we bij het eindstation aangekomen: keuzes over eigen lichaam. Verplicht probleemouders om anticonceptie te nemen, zo gaan er stemmen op. Dan zijn er geen probleemkinderen meer. N-VA vindt het bespreekbaar, een academicus aan de VUB (Hendrik Cammu, DM 3/10) pleit voor "genuanceerde wetgeving". Laat ons dan maar wat minder genuanceerd zijn: blijf alsjeblief van ons lijf af, beste overheid. Mensen kunnen daar zelf veel beter over beslissen.

Maurits Vande Reyde Beeld RV
Maurits Vande ReydeBeeld RV
Alexandra dArchambeau. Beeld rv
Alexandra dArchambeau.Beeld rv

Waar zou je immers de grens trekken wie tot het select clubje van ongeschikten behoort? In het Rotterdams voorbeeld gaat het over drugsverslaafden. Seksualiteit bij geestelijk gehandicapten is voor sommigen ook een probleem. In een niet zo ver verleden zouden mensen met een homoseksuele geaardheid vast ook onder de criteria van onaffe mensen vallen. Misschien moeten we maar meteen op basis van IQ gaan selecteren. Geen leerachterstand meer, geen schooluitval, de overheid weet wat goed voor u is.

Uiteindelijk gaan we daarmee inderdaad terug naar de vreselijke eugenetica van begin vorige eeuw. Dat is een schrikwekkend gevaarlijk geloof in de maakbaarheid van de samenleving. Stop de crimineel, zwakzinnige of dommerik aan de bron, laat hem zich niet voortplanten. Waar dat allemaal toe leidde, kan je elke dag van acht tot zes uur 's avonds gaan bekijken in Zuid-Polen.

Willen we echt leven in een samenleving waar de overheid mag beslissen wat u met uw lichaam kan en mag doen? Helaas kan Hendrik Vuye deze idiote voorstellen niet zomaar van tafel vegen. Want of het ons grondrecht is om baas te zijn over pakweg eigen buik, dat is juridisch redelijk vaag. Artikel 8 van het Europese mensenrechtenverdrag zegt van wel. Maar, nuance: het kan wel ingeperkt worden met het oog op de bescherming van de rechten van anderen. Goed dat die nuance er is natuurlijk. Anders zouden zaken als verkrachting principieel zomaar kunnen. Tegelijk geeft het de overheid zeer veel macht om te beslissen wat wij allemaal met ons hoofd, buik en voortplantingsorganen mogen doen.

Ze zou daar best zeer spaarzaam mee omspringen. Helaas doet ze dat dus niet. Daarom slepen debatten over euthanasie of abortus al jaren aan. Daarom kunnen compleet waanzinnige ideeën om mensen verplicht anticonceptie te laten nemen juridisch ook zomaar werkelijkheid worden. Zelfbeschikking over eigen lichaam: het is echt geen gegeven, we moeten er voor blijven vechten.

Iedereen weet dat je mensen in een open samenleving daar best zelf keuzes in laat maken. We kunnen problemen in de maatschappij niet aanpakken door een geboorteverbod in te voeren. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties schreef onlangs nog een lijvige aanklacht over landen waar ze deze horror in de praktijk brengen. In Noord-Afrika, welteverstaan. Als we hiermee doorgaan staan we straks dus op de ethische ladder ergens tussen Somalië en Oeganda. Met, hoera, waarschijnlijk een paar probleemouders minder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234