Donderdag 17/10/2019

Noord-Korea

Waarom de onderhandelaar van Kim Jong-un waarschijnlijk nog leeft

Onderhandelaar Kim Hyok-chol leeft wellicht nog. Beeld epa

Noord-Korea zou hoge overheidsbeambten hebben geëxecuteerd, als straf voor het mislukken van de top met Donald Trump. Er zijn redenen om dat in twijfel te trekken. Omdat één van de doden pas nog levend werd gesignaleerd. En vooral omdat het nieuws uit Zuid-Korea komt.

De inzet was torenhoog toen Kim Hyok-chol in februari met de Amerikanen aan tafel ging zitten. Terwijl zijn staatshoofd, Kim Jong-un, de hand schudde van Donald Trump, moest de onderhandelaar alle sancties tegen zijn land van de baan zien te krijgen in ruil voor een ontwapeningsdeal. Dat mislukte, en nog voor het diner kon worden opgediend, was Trump alweer naar huis. 

Voor dat falen, heet het nu, is de delegatieleider van Pyongyang een maand later geëxecuteerd. Dat zou gebeurd zijn op de luchtmachtbasis Mirim, waar hij samen met vier andere hoge functionarissen voor het vuurpeloton werd gezet. Het is mogelijk dat die bewering, die gisteren overal ter wereld in de media kwam, de waarheid is. Het Noord-Koreaanse dictatorsbewind heeft al vaker zulke executies verricht.

Maar waar de terechtstelling van Kim Jong-uns oom en nummer twee van het regime, Jang Song-thaek, in 2013 officieel bekendgemaakt werd door de eigen staatsmedia, meldt nu alleen een krant in Zuid-Korea de executies, zich beroepend op één anonieme bron. 

Andere media vullen gretig aan dat de delegatieleider inderdaad spoorloos is sinds het einde van de top. Maar in het hermetisch afgesloten Noord-Korea betekent spoorloos alleen dat hij niet meer in de media verscheen. Dat wil weinig zeggen, want een beroemdheid was hij nooit. Volgens de gereputeerde Noord-Korea-kenner Chad O’Carroll zou de vermeende dode trouwens ook na maart nog op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang opgemerkt zijn.

Dat er iets rammelt aan het spectaculaire bericht van de krant Chosun Ilbo blijkt uit haar bewering dat ook Kim Jong-uns rechterhand Kim Yong-chol is gestraft. Die zou nu dwangarbeid verrichten in de onherbergzame provincie Chagang. Maar vorige maand is diezelfde Kim Yong-chol wel herbenoemd in de commissie voor staatszaken, een van de allerhoogste organen in het Noord-Koreaanse bewind. 

Het probleem met de berichten over Noord-Korea is dat die vaak onbetrouwbaar en opgeklopt zijn, bleek uit een onderzoek van de Korea Risk Group. “En de meest wanstaltige verzinsels vloeien uit de pen van Zuid-Koreaanse reporters.” 

Dat komt doordat de twee Korea’s officieel nog steeds in staat van oorlog verkeren – waardoor de berichtgeving over de vijand altijd wel wat partijdig is – en doordat de bronnen vaak gevluchte dissidenten zijn. Die zetten de gruwel begrijpelijkerwijs graag dik in de verf, verzinnen ze desnoods. 

Het waren van die dissidenten die over Kim Jong-uns oom beweerden dat hij levend aan een meute hongerige honden gevoederd is. En dat je over een dictator kunt beweren wat je wilt, bewees ook Donald Trump, toen hij na de mislukte top plots uitbazuinde dat zijn kortstondige beste vriend het afgesneden hoofd van de oom tentoongesteld heeft. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234