Dinsdag 01/12/2020

Opinie

Waarom de Franstaligen geen reden tot feesten hebben

CdH-voorzitter Benoît Lutgen.Beeld BELGA

Alain Gerlache is mediawatcher bij de RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

De Franstaligen hebben gewoonlijk gemengde gevoelens bij de Vlaamse feestdag van 11 juli. Naargelang de hoogte- en de dieptepunten van de communautaire spanningen, variëren de reacties in het zuiden van het land tussen een vorm van afgunst op het economische succes van Vlaanderen en een afwijzing van zijn nationalistische ambities. Dit jaar was er vooral een gevoel van gêne. Zelfs het interview (in het Frans) van minister-president Geert Bourgeois op de RTBF en zijn bevestiging dat zijn partij een zevende staatshervorming wil, heeft niet de gebruikelijke golf van protesten op de sociale netwerken uitgelokt. Hoewel de schandalen ook Vlaanderen hebben getroffen, hebben ze het wantrouwen van de Franstaligen in hun politieke klasse nog versterkt. De regeringscrisis in het zuiden van het land zou de genadeslag kunnen zijn.

Alain Gerlache.Beeld belga

Benoît Lutgen, de voorzitter van de cdH, is nu meer dan drie weken geleden uit de Waalse, Brusselse en Franstalige regeringen gestapt. Die gedurfde zet heeft hem veel belangstelling en zelfs sympathie opgeleverd, behalve natuurlijk bij de socialisten. Maar wat zijn de gevolgen? Om dat te weten, volstaat het te kijken naar waar we staan. De gewestregeringen werken chaotisch, vooral in Wallonië. De parlementen staan bijna stil. De kiezers hebben al lang afgehaakt omdat ze er niets meer van begrijpen. Zelfs als morgen het voorakkoord over goed bestuur bevestigd wordt, bestaat het gevaar nog steeds dat er in september geen nieuwe regeringen gevormd zullen zijn. De complexe structuren in het zuiden van het land met drie regeringen, drie parlementen en drie meerderheden maken dat ook moeilijker.

In feite heeft deze crisis iedereen verrast. Geen enkele partij had dit scenario verwacht. Vandaar dat ze nu allemaal verdeeld zijn over de te volgen strategie. Sommige liberalen zien een kans om de socialisten uit alle machtsniveaus te verjagen. Maar anderen gokken liever op een sterke meerderheid met de PS op het niveau van het gewest, na de verkiezingen van 2019. Bij Ecolo wil het ene kamp zijn ideeën inzake goed bestuur doordrukken en wijst het andere elk bondgenootschap met rechts af. En wat DéFI (het vroegere FDF) wil, dat weet niemand.

Velen vragen zich nog steeds af of het echt nodig is de Franstalige coalitie te doen springen om de regels van goed bestuur te veranderen. Toen premier Jean-Luc Dehaene op het eind van de jaren 90, na de ontsnapping van Marc Dutroux, de politiehervorming doorvoerde, hielp de liberale oppositie hem aan de vereiste meerderheid. Waarom zou iets dergelijks niet in het zuiden van het land kunnen, zelfs zonder de noodzaak van een meerderheid? Sommige problemen inzake de werking van de democratie worden duurzamer opgelost als tegenstanders samenwerken.

De nabijheid van de verkiezingen van 2018 en 2019 zet evenmin aan tot het nemen van risico's. Daar is vertrouwen voor nodig, maar hoe langer de crisis duurt, hoe kleiner dat vertrouwen. Het resultaat zou een enorme knoeiboel kunnen worden. Het doet denken aan het beeld van de kamikaze dat tijdens de federale regeringsvorming werd opgeroepen. Maar deze keer dreigt niet de MR maar de cdH politieke zelfmoord te plegen. Onder de verbaasde blikken van de enigen die nog geen stem in het kapittel gehad hebben: de burgers. De tijd dringt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234