Woensdag 06/07/2022

Waarom de Canadese premier Trudeau zijn zoontjes als feministen opvoedt

Canadees premier Justin Trudeau. Beeld AFP
Canadees premier Justin Trudeau.Beeld AFP

Jongens hebben de macht en de verantwoordelijkheid om onze seksismecultuur te veranderen. Daarom moeten ze opgevoed worden als feministen. Dat schrijft Canadees eerste minister Justin Trudeau (45) in een essay ter gelegenheid van Wereldmeisjesdag, dat gisteren gepubliceerd is in Marie Claire.

Jill Casters

Als we jongens leren feminist te zijn, geeft hen dat een gevoel van rechtvaardigheid en empathie. Bovendien kunnen ze zo "ontsnappen aan de druk om een bepaald soort mannelijkheid uit te dragen", die schadelijk is voor mannen en de mensen in hun omgeving, schrijft de Canadese premier. "Ik wil dat ze zich comfortabel voelen als zichzelf en als feminist, die opkomt voor wat juist is en die zichzelf met trots in de spiegel kan bekijken."

Dat inzicht kreeg Trudeau niet zomaar, schrijft hij. Hij hield zich aanvankelijk vooral bezig met de vraag hoe hij zijn dochter Ella-Grace zou opvoeden tot feminist. Het was zijn vrouw, Sophie, die hem eraan herinnerde dat ook hun zonen Xavier en Hadrien verdedigers van vrouwenrechten moeten worden.

"Elk van ons heeft er voordeel bij wanneer vrouwen en meisjes dezelfde kansen hebben als mannen en jongens", aldus Trudeau. "En het is aan elk van ons om daarvan een realiteit te maken. Onze zonen hebben de macht en de verantwoordelijkheid om onze seksismecultuur te veranderen."

Gelijkheid is vrijheid

Trudeau omschrijft zichzelf geregeld als een feminist. Nadat hij in 2015 premier werd, kwam hij wereldwijd in de kijker omdat hij een kabinet aanstelde met evenveel vrouwen als mannen. Feminisme, zo zegt hij, is niet alleen het geloof dat mannen en vrouwen gelijk zijn. "Het is de wetenschap dat wanneer we gelijk zijn, elk van ons vrijer is."

De publicatie van Trudeaus essay valt samen met zijn bezoek aan Washington, waar hij Amerikaans president Donald Trump ontmoette. Die laatste kreeg tijdens zijn presidentscampagne zware kritiek omwille van zijn houding ten opzichte van vrouwen. Sinds hij aan de macht kwam, heeft zijn regering meerdere maatregelen voorgesteld om vrouwenrechten in te perken, vooral op het vlak van abortus, gezondheidszorg en arbeidsbeleid.

Justin Trudeau en Donald Trump. Beeld REUTERS
Justin Trudeau en Donald Trump.Beeld REUTERS

Trumps voorganger Barack Obama maakte van vrouwenrechten net wel een speerpunt. Ook hij noemt zichzelf een feminist, en schreef vorig jaar een essay over het onderwerp.

"We moeten de houding veranderen die onze meisjes leert zedig te zijn en onze jongens assertief, die onze dochters bekritiseert wanneer ze op hun strepen staan en onze zonen wanneer ze een traan wegpinken. We moeten de houding veranderen die vrouwen bestraft voor hun seksualiteit en mannen beloont voor de hunne", schreef Obama in het tijdschrift Glamour.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234