Zondag 27/09/2020

Antwerpse politiek

Waarom de Antwerpse socialisten Meeuws blijven verdedigen

Tom Meeuws (sp.a) staat dinsdagnacht, na een urenlang partijbureau, de pers te woord en meldt dat hij toch op de lijst Samen blijft staan.Beeld BELGA

De Antwerpse socialisten wilden niet nòg meer toegiften doen. Vandaar dat ze Tom Meeuws aan boord willen houden, zelfs al heeft dat onverkwikkelijke consequenties. 

Groen-kopman Wouter Van Besien had gisteravond al aangekondigd op de openbare omroep dat sp.a'er Tom Meeuws niet langer op de lijst Samen zou staan, maar dat was buiten de sp.a zelf gerekend. Op een vergadering die uitliep tot na middernacht beslisten de Antwerpse socialisten dat ze hun kopman niet zouden laten vallen. 

Vanwaar die beslissing? Sp.a heeft al een heel aantal toegiften moeten doen. Ondanks dat ze decennialang de dominante partij in Antwerpen waren, hebben ze het lijsttrekkerschap moeten afstaan aan Groen. Terwijl ze ook in de Antwerpse districten maar wat graag in kartel zouden opkomen, hield Groen de boot af. Nu Meeuws persoonlijk wordt aangevallen door politieke tegenstanders, willen ze hem niet laten aan de kant duwen. 

NIEUW Krijg al het nieuws uit Antwerpen via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in. 

Rug rechten

Het was de Antwerpse afdeling zelf die zich achter Meeuws schaarde op de vergadering gisteravond om 20 uur in de ABVV-kantoren. "We gaan anderen toch niet laten bepalen wie we op de lijst moeten zetten?", was de argumentatie. "We moeten onze rug rechten." De eensgezindheid weekte een sterk gevoel van strijdvaardigheid los, geeft een betrokkene aan. 

Meer nog: de socialisten waren in hun eer en waardigheid gekrenkt dat Van Besien al had gecommuniceerd nog vòòr het Antwerpse sp.a-partijbestuur iets had beslist. De gretigheid waarmee de groenen het ontslag van Meeuws communiceerden, nog voor de Antwerpse afdeling hadden samen gezeten, bracht een tegenreactie op gang. Het versterkte de wil om zich niet zomaar een beslissing te laten opleggen. De socialisten hekelen ook wat ze 'het gehuichel' van hun kartelpartner noemen. Eerst verdedigden ze gisteren overdag Meeuws en het kartel, 's avonds kwamen zij als eersten met het ontslag naar buiten. 

Als ze vanwege deze principiële beslissing door de woestijn moeten, dan is dat maar zo. Sp.a is zelf altijd een vurige voorvechter geweest van de samenwerking met Groen. Een breuk zou voor hen extra pijnlijk zijn.

Nationaal voorzitter John Crombez schoof later op de avond mee aan op de vergadering. Hij ging op de rem staan, wat mee de verklaring is waarom de vergadering zo lang heeft geduurd. Hij wees de Antwerpenaren op de enorme risico's die ze nemen. Hoe gaat Groen reageren? Het kartel wordt ernstig in gevaar gebracht. En wat met Meeuws? De aanvallen zullen blijven komen. De Antwerpse afdeling hield echter voet bij stuk.

Op de achtergrond speelde de ervaring van Gent mee. Binnen de sp.a was er onvrede op manier waarop hun kopman Tom Balthazar aan de kant werd gezet toen de Publipart-affaire begin vorig jaar losbrak.  Was dat allemaal niet te snel gegaan? En was de bewijslast niet wat dunnetjes?

NIEUW Krijg al het nieuws uit Antwerpen via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234