Woensdag 25/05/2022

Waarom Coveliers zo knorrig werd

Hagar de Verschrikkelijke, zo luidt de bijnaam van de Antwerpse advocaat met het karakteristieke sikje. Een makkelijke jongen is hij nooit geweest, maar de laatste jaren geeft hij een verbitterde indruk. Hoe evolueerde Coveliers van een frisse knaap naar een grumpy old man?

Hugo Coveliers (56) studeerde rechten en criminologie in Gent en begon midden jaren zeventig als gemeenteraadslid in Antwerpen. Hij maakte naam als kamerlid voor de Volksunie van 1979 tot 1985, vooral als lid van de parlementaire onderzoekscommissie die naging hoe het gerechtelijk apparaat het dossier van de Bende van Nijvel had mismeesterd. Coveliers stond toen al bekend om zijn scherpe en pertinente vragen. Beroemdheid verwierf hij onder meer met zijn legendarische ondervraging van Paul Vanden Boeynants. Als een Marc Verwilghen avant la lettre legde Coveliers in februari 1990 VDB het vuur aan de schenen. Het is haast niet te geloven, maar Coveliers werd toen gerekend tot de progressieve linkervleugel van de VU. Hij trok ten strijde tegen de almachtige rijkswacht. Hij schreef in 1989 een boek met een titel die aan duidelijkheid niets te wensen overliet: Securitas Belgica. De rijkswacht is overbodig.

Na zijn overstap in 1993 naar de VLD van Verhofstadt begon de justitiespecialist aanvankelijk haast ongemerkt en de laatste jaren in versnelde pas op te schuiven naar de rechterzijde. Een mengeling van politieke berekening, persoonlijke ervaringen en gefnuikte ambities heeft dat proces versneld. Als Antwerpenaar zag hij met lede ogen hoe het Vlaams Blok verkiezing na verkiezing terrein won en zocht hij naar een tegenstrategie. Hij begon zich te positioneren à la Ward Beysen, maar dan binnen de liberale partij. Als burger mocht hij aan den lijve het onveiligheidsgevoel ervaren, toen hij een paar jaar geleden het slachtoffer werd van een half mislukte homejacking in de garage van zijn huis door twee allochtone jongeren. ("En die gasten moeten we nog stemrecht geven ook?", sneerde hij toen.)

Als politicus zag hij recentelijk tot tweemaal toe de kans om zijn droom waar te maken en minister van Justitie te worden door de vingers glippen. En daarboven werd hij door zijn partijtop in volle Antwerpse crisis het veld ingestuurd met een mission impossible: burgemeester worden zonder gemeenteraadslid te zijn. Gewezen burgemeester Detiège ziet het zo: "Hugo is, ondanks zijn scherpe verstand, nooit goed geweest in politieke spelletjes." (GT)

Justitiespecialist evolueerde van linkse VU'er tot liberale houwdegen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234