Zaterdag 08/05/2021

Waarom Colin Powell voor Obama kiest @5 INFO Opinie:Maureen Dowd is columniste van de New York Times.

Maureen Dowd sprak met de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

In het politieke NBC-programma Meet the Press zei Colin Powell deze week dat hij op 'het andere kamp' zal stemmen, omdat Obama de man van de verandering is die de VS nodig hebben. New York Times-columniste Maureen Dowd peilt naar zijn diepere drijfveren.

@4 DROP 4 OPINIE:Dit najaar had Colin Powell zich al aan veel aspecten van de campagne van zijn partij gestoord: de valse geruchten dat Barack Obama een moslim was en de implicatie dat hij met terroristen heulde; de bewering dat Sarah Palin klaar was voor het presidentschap; de sheriff in uniform die gouverneur Palin introduceerde met een schampere opmerking over Barack Hoessein Obama; de minachting waarmee Republikeinen het woord 'buurtwerker' uitspuwden; het Republikeinse argument dat het gebruik van belastingen om de welvaart te verdelen socialisme is, terwijl belastingen net bedoeld zijn om de welvaart te verdelen; Palins insinuatie dat de kleine steden in de staten die voor George W. Bush hadden gekozen het 'echte Amerika' waren.

Maar wat hem uiteindelijk deed beslissen om zich voor Obama uit te spreken, was een foto die hij zag toen hij drie weken geleden zijn New Yorker opende. Een foto van een moeder die haar hoofd tegen de grafsteen van haar zoon drukte, een soldaat van twintig die in Irak gesneuveld was. Op de steen stonden zijn naam, Kareem Rashad Sultan Khan, zijn decoraties - een Purple Heart, een Bronze Star - en een halvemaan en een ster, de symbolen van zijn islamitische geloof.

"Ik heb er een uur naar zitten kijken", vertelde hij me. "Wie durft te beweren dat die jongen bij zijn christelijke en Joodse kameraden in Arlington geen goede Amerikaan was?"

Khan was een typische Amerikaanse jongen. Hij studeerde in 2005 af aan de Southern Regional High School in Manahawkin, New Jersey, was een fan van de Dallas Cowboys en speelde videogames met zijn stiefzus van twaalf, Aliya.

In zijn overlijdensbericht in de The Star-Ledger, een krant uit Newark, stond dat hij zijn familie foto's had gestuurd waarop hij met Irakese kinderen voetbalde en een lachende Irakese jongen omhelsde.

Volgens zijn vader wilde Kareem al sinds zijn veertiende erg graag bij het leger en was hij verontwaardigd over de aanslagen van 11 september. "Zijn geloof als moslim was geen bezwaar om te gaan", zei Feroze Khan na de dood van zijn zoon tegen The Gannet News Service. "Hij vond dat hij een Amerikaan was en dat hij een taak te vervullen had."

In een verfrissende uiting van goed fatsoen verscheen Colin Powell vorige zondag in Meet the Press en praatte hij over Khan en over de onbetamelijke manier waarop John McCain en Sarah Palin het land gepolariseerd hebben in hun poging om verkozen te geraken. Het was een opsteker dat iemand zo onomwonden in de aanval ging tegen smerige roddels.

Zelfs de campagne van Obama mijdt de moslims. De kandidaat heeft wel synagogen maar geen moskeeën bezocht. Zijn campagne zat verveeld met het nieuws dat twee jonge vrouwen met een hoofddoek tijdens een speech in Detroit niet achter Obama mochten staan, omdat zijn entourage niet wilde dat de televisiecamera's ze in beeld zouden krijgen.

De gewezen minister van Buitenlandse Zaken heeft heel zijn leven lang met vooroordelen af te rekenen gekregen, zowel in het leger als daarbuiten. Hij beseft heel goed dat miljoenen moslims overal ter wereld zich gekwetst voelen door de vunzige toon van de propaganda tegen Obama.

Tegen Tom Brokaw zei hij dat hij zich zorgen maakte over wat andere Republikeinen, niet McCain, hebben gezegd: "'We weten dat Obama een moslim is.' Wel, het juiste antwoord is dat hij geen moslim maar een christen is. Hij is altijd een christen geweest. Maar het echte juiste antwoord is: wat maakt het uit? Is het in dit land verkeerd dat je een moslim bent? Het antwoord is nee. Zo is Amerika niet. Mag een islamitisch kind van zeven niet denken dat het ooit president zal kunnen worden?"

Colin Powell heeft deze week een bedankje gekregen van Feroze Khan, voor zijn uitspraak dat islamitische Amerikanen even goede burgers zijn als de rest. Maar hij kreeg nog veel meer mails die beweerden dat Obama een moslim is. Een ervan verweet hem dat hij 'ongrondwettelijk en on-Bijbels' was omdat hij een socialist durfde te steunen. En hij ontving een kettingmail van een man die iedereen wilde laten weten dat Obama een boek over het einde van Amerika aan het lezen was dat door een andere moslim was geschreven.

"Wat krijgen we nou!", dacht Powell. Hij ging kijken op Amazon.com en ontdekte dat het een verwijzing was naar Fareed Zakaria, een moslim die een column in Newsweek heeft en op CNN een programma over buitenlandse politiek presenteert. Zijn jongste boek is The Post-American World.

De beweringen van mensen als Rush Limbaugh, die zeggen dat hij zich door zijn ras heeft laten leiden, wijst Powell van de hand. En hij voelt zich beledigd door de suggestie dat zijn uitspraak op zondag een soort van boetedoening was voor Irak: dat hij nu zo krachtig zegt wat de wereld volgens hem nodig heeft, omdat hij dat indertijd niet heeft gedaan.

In 2000 verklaarde George W. Bush dat hij zijn gebrek aan buitenlandse ervaring zou compenseren door zich met deskundigen te omringen. Colin Powell, een van die experts die de pretentieuze pretendent uit Texas moesten bijstaan, gebruikt nu hetzelfde argument voor Obama.

"Ervaring is een mooie zaak", zegt hij. "Maar het is het gezond verstand dat telt."

Powell kreeg zijn hele leven met vooroordelen af te rekenen, zowel in het leger als daarbuiten. Hij beseft heel goed dat miljoenen moslims overal ter wereld zich gekwetst voelen door de vunzige toon van de propaganda tegen Obama

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234