Zondag 09/05/2021

Opinie

Waarom Charles Michel zo hard van zich afbijt

Alain Gerlache. Beeld kos
Alain Gerlache.Beeld kos

Alain Gerlache is zelfstandig journalist voor onder meer de RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Wie zegt dat de N-VA in het dossier van het VN-migratiepact ‘het Vlaams Belang achterna holt’? Paul Magnette? Raoul Hedebouw? Nee, David Clarinval, de fractieleider van de MR in de Kamer, die de onwil van de N-VA om het pact te ondertekenen aan ‘electorale motieven’ wijt. Het is frappant dat net een liberale kopman een van de meest versleten clichés van de Franstalige politiek weer oprakelt. Een verspreking? Een beetje moe? Een moment van irritatie? Helemaal niet. De Franstalige liberalen hebben simpelweg de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen geanalyseerd en er hun conclusies uit getrokken.

De MR heeft op 14 oktober zowel in Wallonië als in Brussel harde klappen gekregen. Dat is des te erger omdat dit de eerste verkiezingstest was sinds de vorming van de federale meerderheid en de terugkeer van de liberalen in de Waalse regering. De verliezen zijn zwaar, ook al wijzen de Franstalige liberalen op hun aantal burgemeesters en de meerderheden waar ze deel van uit maken. Ze mogen zelfs meebesturen in Luik, waar de PS, na 36 jaar oppositie, de MR als partner heeft gekozen. Nu zijn het uitgerekend de Luikse liberalen die het meeste afstand hebben genomen van het federale asielbeleid, door in de gemeenteraad een motie goed te keuren tegen het door de N-VA-ministers gesteunde plan voor huiszoekingen om illegalen op te sporen. Een manier om zich af te zetten tegen de N-VA en aanvaard te worden door de Parti Socialiste.

De MR wil zich nu koste wat kost distantiëren van de N-VA. Sinds het begin van de legislatuur worden de liberalen door hun tegenstanders zwaar onder vuur genomen voor hun samenwerking met de N-VA. Vooral Charles Michel (MR) is het mikpunt, want de Franstalige oppositie, vijf partijen tegen één, blijft hem bestoken met de verwijten dat ‘de echte premier in het stadhuis van Antwerpen zit’ en ‘de MR naar de pijpen van de N-VA danst’. En dan zijn er nog de vele keren dat de eerste minister Theo Francken (N-VA) na een foute tweet tot de orde heeft moeten roepen, altijd zonder resultaat. Dat is zo vaak gebeurd dat het woord ‘recadrage’ – het op het matje roepen – in de Franstalige media een spottende bijklank heeft gekregen.

De eerste minister voelt zich vernederd en in het nauw gedreven. Hij weet dat hij de zondebok zal zijn als de MR in mei opnieuw verliest. Ook binnen zijn partij, die dan waarschijnlijk een andere leider zal kiezen. Dat zou dan het einde zijn van het ‘tijdperk Michel’, dat met de vader begon, door de zoon werd voortgezet en bijna 20 jaar heeft geduurd. Het korte voorzitterschap van Didier Reynders (MR) buiten beschouwing gelaten. Er staat heel veel op het spel.

Breekpunt

Het VN-migratiepact is dus een zowel een verplicht als een opportuun breekpunt. Verplicht omdat premier Michel heeft beloofd het te zullen ondertekenen van op het spreekgestoelte van de Algemene Vergadering van de VN, de plechtigste en meest prestigieuze plaats waar een Belgische regeringsleider het woord kan voeren. De beelden van zijn verklaring blijven in de Franstalige media circuleren. In die omstandigheden zou terugkrabbelen politieke zelfmoord betekenen. En het is een opportuun dossier omdat de N-VA hier duidelijk alleen staat in de coalitie. De machtsverhouding is ideaal voor Charles Michel.

Het migratiepact geeft de liberalen bovendien de kans om zich te ‘herbronnen’ en terug te keren naar hun fundamentele waarden. Alles wijst erop dat de kiezers die hen op 14 oktober in de steek hebben gelaten, naar links vertrokken zijn. Vooral naar Ecolo, waarmee de liberalen een deel van hun sociologische basis gemeen hebben: een relatief welgesteld publiek met een open houding in de sociale en milieuvraagstukken – zeg maar de yuppen. Het is dezelfde groep die in Frankrijk de harde kern van de Macron-stemmers vormt, zodat het geen toeval is dat Charles Michel zich beste maatjes toonde met de Franse president tijdens diens bezoek aan België deze week.

Charles Michel en de MR willen weer bij de kiezer in de gratie komen. En dit is pas het begin. Het studiecentrum van de MR heeft al een nota klaar met alle punten waarover de partij van mening verschilt met de N-VA, maar tijdens de regeringsonderhandelingen bakzeil moest halen.

Tenzij de regering valt zal het een héél lange campagne worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234