Zaterdag 17/04/2021

Fusie

Waarom burgemeester De Crem droomt van groter Aalter

Als het van Pieter De Crem (CD&V) afhangt, breidt zijn Aalter straks uit met buurgemeente Knesselare. Beeld Karel Duerinckx
Als het van Pieter De Crem (CD&V) afhangt, breidt zijn Aalter straks uit met buurgemeente Knesselare.Beeld Karel Duerinckx

Nog één belangrijke vergadering en twee gelijktijdige gemeenteraden scheiden Aalter en Knesselare van de fusie tot een groter Aalter. Alleen de snelle communicatie van burgemeester Pieter De Crem (CD&V) dat de nieuwe gemeente gewoon Aalter zal blijven heten, ligt Knesselare zwaar op de maag. "Dat is voorbarig van Pieter. Dat alles rond is, is gewoonweg niet waar."

Op 23 mei organiseren Aalter (zo'n 20.500 inwoners) en Knesselare (een kleine 8.500 inwoners) tegelijkertijd een gemeenteraad die de toekomst van de gemeenten zal bepalen. De bedoeling is dat de fusie van de twee Oost-Vlaamse buren dan officieel bekrachtigd zal worden.

De samensmelting is nu al grotendeels in kannen en kruiken. "We hebben nog één belangrijke vergadering", bevestigt Knesselaars burgervader Erné De Blaere van de lokale lijst Groep9910. "We zijn goed aan het praten, dat klopt. En we zitten in de fase dat we alles binnenkort zullen kunnen afronden."

Maar dat collega-burgemeester Pieter De Crem van Aalter de fusie gisteravond al quasi als een feit aankondigde, dat zit De Blaere toch niet helemaal lekker. "Dat alles rond is, is gewoonweg niet waar." En dat de nieuwe naam van een Aalters-Knesselaarse unie kortweg Aalter zal zijn, krijgt De Blaere al helemaal niet over zijn lippen. "Dat is voorbarig van Pieter. Je spreekt niet over een akkoord dat nog niet getekend is. Dat is niet juist."

Tegenspreken dat hij straks zelf ook een Aalters burger zal zijn doet De Blaere nochtans niet. "Maar de naam van onze nieuwe gemeente maakt deel uit van het akkoord en er is pas een akkoord als er een akkoord is over alles. En dat hebben we nog niet."

Gratis containerpark

Tot zover het gekissebis, want over de grote lijnen wordt er niet meer gediscussieerd. Zaken die nog uitgeklaard moeten worden zijn onder meer garanties voor het gemeentelijk personeel. Maar zowel De Blaere als De Crem zetten graag de voordelen van het samengaan in de verf. Bij een fusie profiteren de inwoners van het beste uit de twee gemeenten: die van Knesselare hebben toegang tot het gratis containerpark en nemen de lagere gemeentebelastingen van Aalter over, de gezinsbelasting die in Knesselare niet geldt wordt ook afgeschaft in Aalter. En het grootste voordeel van allemaal: de schuldvermindering die een fusiegemeente cadeau krijgt van Vlaanderen.

De Vlaamse regering gebruikt immers een schuldverlichting van 500 euro per inwoner als wortel om gemeenten te verleiden om nog voor eind 2017 een princiepsbeslissing te nemen over een vrijwillige fusie. En dat werkt dus wel degelijk. In Limburg hebben al een handvol gemeenten gesprekken aangeknoopt. Daarbuiten praten Tremelo en Begijnendijk in Vlaams-Brabant over samengaan en Zingem en Kruishoutem in Oost-Vlaanderen.

En dus ook Aalter en Knesselare. Na de fusie, die pas na de gemeenteraadsverkiezingen van eind volgend jaar op 1 januari 2019 effectief zou ingaan, zal de nieuwe gemeente een kleine 30.000 inwoners tellen. Goed voor zo'n 15 miljoen euro schuldvermindering. "Zo komt er geld vrij om voor elk van onze inwoners heel wat te kunnen doen", benadrukt De Crem op Radio 1. "Bovendien is 30.000 inwoners het richtsnoer dat de Vlaamse regering na 2019 zal gebruiken om over te gaan tot verplichte fusies. Waarom doen we het nu? We kennen elkaar, we werken al samen in onze politiezone en dat was ook wel een reden en een hefboom om het te gaan doen."

De Blaere volgt dezelfde redenering. "Kleine gemeenten zoals Knesselare zullen vroeg of laat toch moeten fuseren. We krijgen steeds meer opdrachten van de federale en Vlaamse overheid en het wordt moeilijk om aan al die opdrachten te voldoen. En nu konden we onze partner zelf nog kiezen en krijgen we er nog geld bovenop. We geloven sterk dat de inwoners van Knesselare erop vooruit zullen gaan. Anders waren we niet aan de gesprekken begonnen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234