Maandag 26/07/2021

'Waarom bouwen we geen nieuwe luchthaven in Chièvres?'

De problemen van de luchthaven van Zaventem vergen een creatieve aanpak, vindt Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Bex (SP.A-Spirit). Hij wil dat er wordt nagegaan hoeveel vliegbewegingen er op Zaventem mogelijk zijn en ziet de oude militaire luchthaven van Chièvres als mogelijke locatie voor een nieuwe luchthaven.

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts

Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het akkoord over de spreiding van de nachtvluchten stegen er in de nacht van woensdag op donderdag vliegtuigen van Zaventem dwars over het Brusselse grondgebied op. In totaal ging het om vijf vluchten. Afgaande op de eerste reacties bleken deze vluchten met geluidsarmere toestellen nauwelijks voor overlast te zorgen. Bij Air Libre, een Brusselse vereniging tegen vliegtuiglawaai, liepen slechts enkele klachten binnen. Er werd onder meer geklaagd omdat een van de toestellen van de nieuwe Onkelinx-route afweek en aan de Beurs en de Grote Markt pal boven het centrum van de stad terechtkwam.

Voortaan krijgen de Brusselaars 3,1 nachtvluchten boven het hoofd. Of het daarbij blijft, hangt af van het formatieberaad en de invulling van het arrest van het hof van beroep. Een Brusselse rechter wil dat er binnen de zestig dagen werk wordt gemaakt van een volledige spreiding van dag- en nachtvluchten. Bex, schepen in het nabij Zaventem gelegen Herent, vindt dat de hertekening van de vluchtroutes het best wordt aangegrepen om te kijken hoe groot het draagvlak van de luchthaven bij de omwonenden, ook in Brussel, is. "Als straks blijkt dat we niet in staat zijn om het huidige aantal van 250.000 vliegbewegingen van Zaventem fatsoenlijk over alle omwonenden te spreiden, dan zou het immoreel zijn om het aantal vluchten op termijn op te trekken naar 450.000 zoals luchthavenuitbater Biac dat wil", zegt Bex. "Het kan niet de bedoeling zijn dat de omwonenden na de spreiding straks dubbel zoveel vliegtuigen boven hun hoofd krijgen."

Voor de Vlaamse volksvertegenwoordiger kan daarom best al worden uitgekeken naar een bijkomende locatie voor een nieuwe luchthaven. Nieuwe problemen rond Zaventem zijn volgens Bex immers niet te vermijden. "Van zodra je begint te schuiven, breekt wel ergens de hel los. Vlaanderen heeft de boel met al zijn verkavelingen rond Zaventem verknoeid. Het is te laat om die toestand te wijzigen. Het kwaad is geschied. De Brusselaars hebben gelijk als ze die wantoestanden aanklagen. Nu nog zijn er tal van nieuwe verkavelingen rond de luchthaven, pal onder aanvliegroutes."

Voor een nieuwe luchthaven is in Vlaanderen geen plaats. In Wallonië is er nog wel ruimte. In de buurt van het Henegouwse Ath en vlak over de taalgrens ligt in Chièvres een oude militaire luchthaven. Volgens een studie die begin jaren negentig werd uitgevoerd is Chièvres optimaal gelegen als locatie voor een nieuwe luchthaven. Er zijn nauwelijks onwonenden en de spoorweg, autoweg en de hst-lijn Brussel-Rijsel liggen vlakbij.

"Als we de groeikansen van Zaventem niet missen, moeten we dringend praten over een nieuwe luchthaven. Chièvres kan zowel cargo als passagiers aan. Mensen uit Rijsel, Oost- en West-Vlaanderen kunnen er terecht", argumenteert Bex. Geld voor investeringen mag geen probleem zijn, zegt hij. "Als Biac Zaventem verder wil uitbreiden is daar ook geld voor nodig. Dat geld kan naar Chièvres. We moeten er alleen over waken dat Chièvres Zaventem niet leegzuigt."

Bex: 'Vlaanderen heeft de boel met al zijn verkavelingen rond Zaventem verknoeid'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234