Voor u uitgelegd
Waarom blijven die takken niet wonderschoon? Plus nog vier andere kerstboomweetjes
O dennenboom, o dennenboom, waarom blijven je takken helemaal niet lang wonderschoon? De naalden vallen uit waardoor je maar blijft stofzuigen. Dat geldt helemaal voor iedereen die de boom dit jaar nóg eerder in huis haalt. Daarom tips van een kerstbomenkweker hoe je de kerstboom lang mooi houdt.
Tijdens de coronacrisis zijn we vaker thuis en is de wens om de huiskamer gezellig te maken extra groot. Daarom haalden velen dit jaar vroeger dan anders een kerstboom in huis. Wie de boom vroeg aanschaft, loopt echter wel tegen de vraag aan: hoe blijft de naaldboom mooi tot kerst? We vroegen een expert om hulp.
1. Waarop moet je letten bij de aanschaf van de kerstboom?
Wat je in ieder geval niet moet doen, is een boom kopen die een gele gloed of bruine naalden heeft. “Die is te vroeg gerooid”, zegt Gerwin Anthonissen van de Nederlandse kerstbomenkwekerij en -groothandel Anthonissen. “Helaas gebeurt dat steeds vaker, omdat mensen tegenwoordig al half november een kerstboom willen. Toch is de beste tijd om een boom aan te schaffen begin december, na Sinterklaas. Dan heb je de grootste kans dat de boom oud en nieuw haalt.”
De nordmann wordt meestal gepresenteerd als de koning der kerstbomen. Waarschijnlijk hebben mensen met een hekel aan stofzuigen hem die titel gegeven, want de boom heeft weinig naalduitval. Ook de blauwspar blijft lang mooi en is een goede optie. Kies deze boom als je graag een blauwe in plaats van groene gloed wil, dat is een kwestie van smaak.
En verder? Kies het liefst voor een boom met kluit, want die zit in een pot en zo kun je hem het makkelijkst water geven. Ook kun je de naaldboom dan eventueel in de tuin planten na de feestdagen.
2. Is eerst acclimatiseren echt nodig?
We snappen het, het is een grote oefening in geduld om niet meteen aan de slag te gaan met lichtjes en ballen als je een boom hebt gekocht, maar het is toch echt beter om een dag te wachten met versieren. “De boom komt van buiten waardoor het temperatuurverschil met de woonkamer groot is. Als je hem eerst in een schuur of berging zet, kan hij acclimatiseren”, zegt Anthonissen. Eén dag of twee dagen is voldoende.
3. Waar kun je de kerstboom het beste neerzetten in huis?
“Zet de kerstboom niet te dicht bij de verwarming, want dan droogt hij uit”, tipt Anthonissen. Heb je vloerverwarming? Zorg dan dat de boom niet direct op de grond staat, maar zet hem bijvoorbeeld op een krukje. Licht vindt de boom wel fijn.
4. Hoe vaak moet je een kerstboom water geven?
Volgens de kerstbomenkweker vergeten veel mensen om hun kerstboom water te geven, maar dit is echt nodig als je wil dat hij de kerst haalt. Hoe vaak precies hangt af van de temperatuur in huis en hoe dicht de boom bij de verwarming staat. Anthonissen raadt mensen met vloerverwarming aan om de kerstboom iedere dag water te geven. In andere gevallen is om de dag waarschijnlijk genoeg.
“Vergeet ook niet om de boom voeding te geven”, zegt hij. Er bestaat speciale kerstboomvoeding, maar universele plantenvoeding werkt ook. “Doe dat als je de boom net in huis hebt gehaald en na een tijdje nog een keer. Twee keer voeding geven is het beste.”
5. We weten nu dat een boom met kluit de beste keuze is, maar als je toch een afgezaagde boom hebt, hoe verzorg je die dan?
Sommige afgezaagde bomen worden bij kerststalletjes aan een houten kruis getimmerd. Stap één: haal dat kruis er weer af. Stap twee: zaag nog een centimeter van de boom af, zodat het water en de voeding beter opgenomen worden. “Net zoals je bij een boeket bloemen doet”, zegt Anthonissen. “Zet dan de boom in een kerstboomstandaard. Wel eentje met een waterreservoir, hé.”
Wat is beter voor het milieu: een echte kerstboom of een kunstkerstboom van plastic?
Het antwoord op die vraag is volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal nog niet zo eenvoudig, omdat echte naaldbomen en kunstkerstbomen het milieu op verschillende manieren belasten. Wat in ieder geval het duurzaamst is, is om meerdere jaren met één boom te doen. Dat kan door de levende boom in de tuin te planten, een kunstkerstboom op zolder te bewaren of door te kiezen voor een gehuurde kerstboom die na de feestdagen terug naar het bedrijf gaat. Deze bomen zijn vaak in potten gekweekt en kunnen daarom drie tot vijf keer verhuurd worden.
Een kunstkerstboom gaat gemiddeld tien jaar mee. De klimaatbelasting van de productie en afvalverwerking van een kunstboom is hoger dan de impact van een levende boom. De langere levensduur van een kunstkerstboom compenseert dat echter. Hierdoor is het volgens Milieu Centraal niet per se slechter om een kunstkerstboom te kopen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een tweedehands kunstkerstboom.
Waar je nog meer op kan letten? Rij niet te ver met de auto als je een boom koopt. En laat de kerstverlichting niet dag en nacht branden. Kies voor kerstverlichting met ledlampjes, dat is zuinig en gaat lang mee.