Donderdag 13/08/2020

Beurshandel

Waarom beurshandelaars hun oog laten vallen op het Signaal in Botrange

De Signal de Botrange, het hoogste punt van het land, straks het epicentrum van de flitsende beurshandel?Beeld Tim Dirven

U kent Signal de Botrange als het hoogste punt van het land. Straks wordt het wellicht de plek waar het meeste geld verdiend wordt. En niet dankzij toeristen. Het zijn beurshandelaars die hun oog op de Hoge Venen hebben laten vallen. Welkom in de wereld van flitshandel.

Ziet u Signal de Botrange, hartje Hoge Venen, voor u? Vogels fluiten, een krekel tjirpt, ­wielertoeristen puffen voorbij. En ziet u nu een zaal vol beurshandelaars in Wall Street, Londen of Parijs? Hoe de schreeuwende mannen met drie telefoons aan ieder oor maniakaal op hun toetsenborden rammen terwijl de grafieken op hun computerschermen in hun brilglazen reflecteren?

Verder kunnen die twee werelden niet uit elkaar liggen, toch? Wel, verder konden ze ­misschien niet uit elkaar liggen. Maar dat was dan voordat flitshandelaars de Botrange in het vizier kregen. Flitshandelaars, dat zijn beurshandelaars die quasi sneller dan het licht reist inspelen op de minste wijziging in de wisselkoersen, rentemarkten of grote ­indexfondsen. Een fractie van een seconde ­vroeger of later kopen of verkopen kan het ­verschil maken tussen miljoenen winst of ­miljoenen verlies. 

En die fractie van een seconde kan er ­gewonnen worden, met dank aan de Botrange. Want wat blijkt: die ligt precies op de lijn van Londen naar Frankfurt, de twee snelst ­kloppende financiële harten van Europa. Volgens De Standaard heeft het bedrijf McKay Brothers via een tussencontact een contract afgesloten met de gemeente Waimes, thuishaven van de Botrange, ter waarde van 1,34 miljoen euro. De business van McKay Brothers bestaat erin microgolfschotels, een meer geavanceerde manier om data te transporteren dan ­glasvezelkabels, te plaatsen en beurshandelaars te laten betalen voor het gebruik ervan. 

Vlakke land

Maar behalve zijn locatie heeft de Botrange nog een voordeel: zijn hoogte. In dit vlakke land is Signal de Botrange met zijn 694 meter het hoogste punt. En wil je signalen doorsturen, dan is dat belangrijk, weet technologiesocioloog Ben Caudron van de Erasmus Hogeschool in Brussel. “Hoe minder fysieke barrières een signaal moet overwinnen, hoe sneller het aankomt.” Dat de Botrange ook ongeveer halfweg ligt ­tussen Londen en Frankfurt, is eveneens mooi meegenomen. “Zo wordt het signaal onderweg versterkt en kan de gewenste snelheid van de verbinding gegarandeerd worden”, legt Caudron uit.

Honderden miljoenen

Er zullen dus straks niet echt een bende ­neurotische traders neerstrijken op de parking van de Hoge Venen. Er vlak naast verrijst ­binnen enkele maanden wel een 40 meter hoge zendmast die volledig geautomatiseerde signalen razendsnel zal doorseinen. Mensen komen er aan flitshandel niet te pas. De flitshandelaar, dat is een computer. 

Hans Bevers, hoofdeconoom van Bank Degroof Petercam, weet hoe dat gaat. “Neem nu komende vrijdag. Stipt om drie uur zal Bloomberg dan het nieuwe jobrapport van de VS publiceren. De computers zullen in een ­oogwenk berekenen hoe de markt zal evolueren en daarnaar handelen. Onmiddellijk zullen grote volumes gekocht en verkocht worden. Hoe sneller er geanticipeerd wordt, hoe groter de winst kan zijn. Een fractie van een seconde kan een verschil van honderden miljoenen ­dollars betekenen.” 

Vandaar dat alles staat of valt met een supersnelle dataverbinding. En dat een contract van 1,34 miljoen euro om 25 jaar een lapje grond in de Hoge Venen te huren misschien veel lijkt, maar in feite peanuts is.

Flitshandel is met andere woorden niet iets waar de doorsnee belegger met zijn of haar ­portefeuille aan Bel20-aandelen zich aan kan wagen. Het is zelfs niks waar eender welke Belgische speler zich mee inlaat, gelooft Bevers. “Hoe geweldig fascinerend ik dit allemaal ook vind, het blijft een ver van mijn bed show.” 

Zelfs de Belgische grootbanken wegen veel te licht voor dit soort beurshandel voor gevorderden, bevestigt Tom Simonts van KBC. “Er valt enorm veel geld te verdienen met flitshandel, maar alleen als je al zoveel geld hebt dat je erin kan investeren”, zegt hij. Wie dat heeft? De Goldman Sachsen, JP Morgans en grote hedgefondsen. En het gaat alleen nog gekker en ­sneller worden, meent Simonts. 

“Zij spelen nog een niveau hoger dan de Champions League, om in het voetbaltermen te zeggen. En je mag wel meedoen, maar alleen als je dat kan betalen.” Dat is voor een speler als KBC niet het geval, geeft Simonts ootmoedig toe. Hoe groot het verschil is? Simonts drukt het uit met een grapje. “Als er straks een krediet nodig is om die werken op de Botrange te financieren, dan mogen ze altijd langskomen. Een lening voor die 1,34 miljoen euro kunnen we misschien nog wel regelen.”

Zelfs de Belgische grootbanken wegen veel te licht voor dit soort beurshandel voor gevorderden, bevestigt Tom Simonts van KBC. "Er valt enorm veel geld te verdienen met flitshandel, maar alleen als je al zoveel geld hebt dat je erin kan investeren", zegt hij. Wie dat heeft? De Goldman Sachsen, JP Morgans en grote hedgefondsen. En het gaat alleen nog gekker en sneller worden, meent Simonts. 

Beeld grafiek dm
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234