Woensdag 01/02/2023

Waarom Bernard Arnault in België neerstrijkt

Bedrijf van Franse multimiljardair profiteerde jaren van de notionele interesten in ons land

Aanvankelijk had de Ukkelse burgemeester Armand De Decker nog gesuggereerd dat de verhuis van Bernard Arnault, de rijkste man in Frankrijk, naar zijn gemeente te maken zou hebben met het fiscale regime in Frankrijk, en het "gebrek aan ondernemingsgeest". Maar al snel bleek dat Arnault al sinds eind 2011 ingeschreven is in Ukkel, dus lang voor Hollande aan de macht kwam.

Arnault is met zijn persoonlijk fortuin van 41 miljard euro ook de vierde rijkste multimiljardair ter wereld, en dat is niet niets. Bovendien, de grote baas van Louis Vuitton wil nu graag de Belgische nationaliteit verwerven. Geen probleem, liet kamerlid Theo Franken van de N-VA al weten. "Laat maar komen, die steenrijke Fransen." Voor heel even trad de N-VA dus buiten haar traditioneel discours. Want hoe je de top van de Franse bourgeoisie moet inkleden in het drieluik van Vlaamse taal, territorium en traditie, dat mag joost weten. Maar goed, Siegfried Bracke was hem voorgegaan met de uitspraak: "de armen mogen blij zijn dat er nog miljonairs zijn."

Zou de Franse luxe-miljardair dan bijdragen aan de rijkdom in ons land ? Feit is dat het hoofdkwartier van zijn imperium al langer in België te vinden is. Midden de gouden Sarkozy-jaren, in 2008, had de heer Arnault immers zijn financieel zenuwcentrum, LVHM Finance, naar België verhuisd. Kwestie van de belastingen in Frankrijk te ontwijken, op zoek naar een fiscaal gunstregime. En dat gunstregime vond de heer Arnault in ons land, met name in de bijzondere mogelijkheden om aftrekposten in te brengen bij de belastingen. In het bijzonder de aftrek van de notionele interesten, en de aftrek van de gerealiseerde meerwaarde op aandelen, zorgden ervoor dat LVHM Finance de laatste jaren gemiddeld slechts 8,23 procent aan winstbelastingen betaalde.

In 2009 betaalde het bedrijf van Arnault nauwelijks 453 euro belastingen op een winst van meer dan 60 miljoen euro. Een zerop-procent-tarief dus. Een jaar later werd nauwelijks 11,5 procent betaald op een winst van bijna 75 miljoen euro, en vorig jaar betaalde LVHM Finance slechts 10,5 procent belasting op een winst van meer dan 110 miljoen euro. Moest het bedrijf van zo-graag-Belg Arnault de afgelopen vier jaar het wettellijke vennootschapstarief van 33,99 procent hebben betaald, dan was de Belgische schatkist nu 63,39 miljoen euro rijker. De belachelijk lage tarieven waarmee multinationals in ons land belast worden, werden deze week nog eens onderstreept door een nieuw onderzoek van Trends. De 500 meest winstgevende bedrijven uit ons land betaalden in 2011 gemiddeld slechts 5,44 procent belastingen.

De voorstanders van de notionele interestaftrek schermen graag met het argument van de tewerkstelling. Zo klinkt ook de motivatie bij Franken van de N-VA, die Arnault snel tot Belg wil naturaliseren: "de heer Arnault zorgt voor tewerkstelling." De waarheid is: LVHM Finance stelt welgeteld 5 fulltime equivalenten te werk. Vijf mensen. Het is dus duidelijk dat dit gewoon een constructie is om én het Franse belastingsysteem te ontwijken, én zichzelf te belonen via het Belgische gunstregime. Zo werkt dus de fiscale concurrentie in de Europese Unie. Dat de rijkste lagen van onze samenleving sinds de jaren 1990 steeds minder belastingen betalen, en er in slagen om midden de Europese crisis hun belastingvoet nog verder te verlagen, dat is bijzonder alarmerend. Het tegendeel zou moeten gebeuren: een maatregel om een Europese vennootschapsbelasting van 33 procent op te leggen, en om de progressiviteit in de belastingen te herstellen na twintig jaar neoliberale uitholling.

Even alarmerend is het gebrek aan maatschappelijke discussie over dit thema, en het gemak waarmee elk concreet voorstel tot taboe wordt verklaard. "Ik doe niet mee aan het geroep over de miljonairstaks en hoeveel de rijken moeten afdragen. Zo los je de crisis niet op", verklaarde sp.a-voorzitter Bruno Tobback dit weekend nog aan De Morgen. De miljonairstaks is een concreet voorstel om multimiljonairs zoals de heer Arnault te belasten, met 1 procent op het deel van het vermogen boven de 1 miljoen euro, 2 procent boven de 2 miljoen en 3 procent boven de 3 miljoen euro. Dat zou ons land jaarlijks 9 miljard euro opbrengen.

Natuurlijk los je daarmee niet heel de crisis op. Maar, wat je wel bereikt, is dat je dan geen duizenden busritten moet schrappen bij De Lijn, is dat je dan de noodzakelijke renovatiebudgetten voor de sociale woningen niet moet bevriezen, en dat je dan ook niet moet besparen in het onderwijs of de zorg. Om het dan ook maar eens met een boutade te zeggen: ik doe dus liever niet mee aan het geroep over hoeveel het openbaar vervoer, het sociale woonbeleid, het onderwijs of de gezondheidszorg moeten ophoesten om de bankencrisis te betalen.

Want daarmee los je de crisis zeker niet op, je maakt ze alleen maar zwaarder om te dragen voor wie het al moeilijk heeft. En dat zijn niet de Bernard Arnaults van deze wereld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234