Dinsdag 14/07/2020

Wetenschap

Waarom bepaalde coronapatiënten zoveel bloedklonters aanmaken

Een radioloog duidt geïnfecteerde longen aan.Beeld REUTERS

Steeds meer COVID-19-patiënten die op intensieve zorg liggen, krijgen te maken met een abnormaal bloedstollingsprobleem.

Zonder duidelijke aanwijzingen naar leeftijd of andere chronische aandoeningen, krijgen coronapatiënten die op intensieve zorg liggen te maken met een mysterieus bloedstollingsprobleem. Er zijn studies uit Nederland die aantonen dat mensen met COVID-19 meer bloedklonters dan normaal ontwikkelen. Zo had 38 procent van de COVID-19-patiënten op een intensive care unit in een Nederlands ziekenhuis bloed dat abnormaal stolde. In de VS spreken artsen over 20 tot 40 procent van de patiënten.

Ook intensieve zorgafdelingen in onze ziekenhuizen merken dat coronapatiënten abnormaal veel bloedklonters aanmaken. “Al van bij de eerste coronapatiënten zagen we grote bloedstolsels in onze katheters, de buisjes die we in de bloedvaten van de patiënten inbrengen”, zegt professor en intensivist aan het UZ Leuven Geert Meyfroidt. “We zagen ook bloedvaten stollen, waardoor stukken van de longen wel beademd, maar niet doorbloed worden. Wat de patiënt fataal kan worden. We zijn al vroeg bloedverdunners beginnen geven aan onze patiënten en we zagen vrijwel meteen een positief effect. Ondertussen krijgen bijna al onze patiënten bloedverdunners toegediend om de klontering tegen te gaan.”

Lees ook:
Is COVID-19 al gemuteerd? Hoelang kan het overleven op een deurklink? Alles wat we wel en niet weten over het virus.

Maar hoe komt het dat coronapatiënten op intensieve zorg zoveel bloedklonters aanmaken? Ons stollings- en ontstekingssysteem zijn sterk verbonden met elkaar, verklaart Meyfroidt. “Een infectie brengt een actieve stolling teweeg, alleen zien we bij het coronavirus een heel hoge stollingsgraad waardoor kleine en grote bloedklonters ontstaan.”

 Longarts en intensivist Pieter Depuydt van het UZ Gent vult aan: “Het is ook genetisch bepaald hoe iemand reageert op beschadigd weefsel. Het virus is één ding, maar de manier waarop iemand erop reageert, is nog iets anders. Op intensieve zorg is het probleem niet het virus zelf, maar de reactie van het afweersysteem van iemands lichaam. Dat afweersysteem zorgt bij hen voor een abnormale activatie van de bloedstolling.”

Fatale afloop

Meyfroidt zegt dat het zowel gaat over grote als kleine bloedklonters, die beide gevaarlijk zijn. De grote zijn meteen zichtbaar, maar de kleine die zich in kleine bloedvaten op grote schaal bevinden, zijn dat niet. “Op een longautopsie uit Italië zag ik effectief een massief probleem van bloedklontering”, zegt Meyfroidt. “De grote bloedstolsels komen vooral voor in de aders, maar ook in de slagaders”, verklaart Depuydt. Klonters die zich vormen in de aders van de benen kunnen losschieten en naar de longen gaan, daar kunnen ze een een longembolie veroorzaken. Maar ook stolsels in de slagaders, die naar het hart of naar de hersenen leiden, kunnen fataal zijn.

De klonters treden dus niet alleen op in de longen, maar over het hele lichaam, zegt Meyfroidt. “Bij een ontstekingsreactie, zoals het coronavirus die een longontsteking veroorzaakt, is het hele lichaam betrokken. Het beperkt zich niet tot één plaats in het lichaam. Dat is niet alleen zo bij het coronavirus, maar ook bij een andere longontsteking of bij een griep. Je voelt zoiets over je hele lichaam.”

Behandeling

Patiënten die op intensieve zorg liggen, hebben sowieso al meer kans op bloedstolsels omdat ze stil liggen in hun bed, verklaart Depuydt. “Wij dienen hen in normale situaties ter preventie bloedverdunners toe, maar patiënten met COVID-19 geven we nu een hogere dosis. Zo proberen we het risico op bloedklonters zo laag mogelijk te houden.”

Het is nog te vroeg om te weten waaraan iemand uiteindelijk sterft, zegt Meyfroidt. “We kunnen de echte doodsoorzaak van COVID-19 niet toewijzen aan één symptoom. Want uiteindelijk is er ook longweefsel aangetast of falen andere organen, zoals de nieren, het hart of de lever.”

“Het fenomeen doet zich duidelijk voor”, concludeert Meyfroidt. “Het virus veroorzaakt weefselschade en het lichaam reageert daarop door abnormaal veel bloedklonters aan te maken. We gebruiken bloedverdunners om de klontervorming te vermijden, maar dit kunnen voorkomen zou de beste behandeling zijn. Zoiets vraagt veel onderzoek, maar daar zijn zowel wij als andere ziekenhuizen over de hele wereld mee bezig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234