Donderdag 06/05/2021

Netflix

Waarom België tot 3 keer minder films op Netflix krijgt dan sommige andere landen

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Hoewel we ons al goed hebben geamuseerd met Netflix, blijft het toch frustrerend dat die Amerikanen zoveel meer films en series kunnen bekijken dan wij. En niet alleen in de VS biedt Netflix een gigantische hoeveelheid content aan, ook in piepkleine landen als Suriname, Sint Maarten en Saint Lucia biedt Netflix duizenden titels meer aan dan in Europa. Dat blijkt uit cijfers van de officieuze Netflix-site uNoGS. Maar niet getreurd, want Netflix werkt hard om het aanbod wereldwijd gelijk te trekken. En binnen drie à vier jaar zou het al zover kunnen zijn.

De verschillen in Netflix-content tussen landen zijn enorm. De Verenigde Staten hebben volgens de officieuze cijfers van uNoGS.com met 5183 items de meeste titels ter beschikking. Ook voor Canada (3452) en het Verenigd Koninkrijk (3039) heeft Netflix heel wat films en series in de aanbieding. Dat is niet verwonderlijk, omdat de honderden miljoenen inwoners een gigantische markt vormen. Bovendien zette Netflix heel vroeg voet aan wal in die pionierslanden, waardoor het al een enorm klantenbestand heeft kunnen opbouwen.

Piepkleine landjes met gigantische Netflix-bibliotheken

Wij Belgen moeten het stellen met 1982 video's, waarvan 1561 films en 421 series. Een groot verschil met de Netflix-reuzen, maar er zijn landen die er nog 'erger' aan toe zijn. Zo moet Nederland het met 1744 video's doen, Duitsland met 1598 en Frankrijk met 1811. Kleine landjes als Suriname, Sint Maarten en Martinique hebben dan weer een gigantisch aanbod ter beschikking. Respectievelijk 3818, 4210 en 4642 video's. Hoe is dit mogelijk?

"Hoe jonger de dienst, hoe kleiner het aanbod", laat Joris Evers, communicatiehoofd bij Netflix, aan onze redactie weten. "We zijn in de Verenigde Staten begonnen met streamen in 2007. We hebben dus negen jaar de tijd gehad om te investeren, ons aanbod uit te breiden en om het ledenaantal op te bouwen."

Evers vergelijkt de bibliotheek in de VS met die in bijvoorbeeld Polen of Roemenië, waar Netflix pas vanaf dit jaar beschikbaar is: "Daar zijn veel minder titels beschikbaar. Het aanbod is afhankelijk van de volwassenheid van de dienst." Netflix-diensten in Amerikaanse landen, dus ook piepkleine landjes als Martinique of Suriname, zijn volwassener en krijgen dus meer content te zien.

Joris Evers, Nederlands Netflix-topman Beeld Twitter
Joris Evers, Nederlands Netflix-topmanBeeld Twitter

Netflix begrijpt frustratie van de kijker

Hoewel het onmogelijk is om een jonge markt meteen een gigantische bibliotheek aan te bieden, begrijpt Netflix wel de frustratie van de kijker: "Iedereen is eraan gewend dat het internet wereldwijd is. Het idee dat jouw locatie invloed heeft op wat je te zien krijgt, past niet in dat concept", zegt Evers. "Wij proberen daar verandering in te brengen, want door locatiebeperkingen werk je piraterij in de hand."

VPN-piraten

Net omdat de VS het grootste aanbod ter beschikking heeft, proberen veel kijkers locatiebeperkingen te omzeilen met VPN. Het is echter een misvatting dat Netflix die VPN'ers wil aanpakken. De vraag om de strijd aan te gaan tegen VPN komt immers van de producenten zelf, en niet van Netflix. "Wij zouden het liever niet doen, maar zo gaat het er helaas aan toe in deze industrie", aldus Evers.

"Volgens de contracten moeten wij de meest ontwikkelde technologieën gebruiken om het virtueel oversteken van de grenzen tegen te gaan. Als we dat niet doen, dan zijn we in strijd met licentieovereenkomsten met de producenten", vertelt Evers.

Amerika is niet altijd het beloofde land

De Amerikanen krijgen weliswaar veel meer content te zien, maar niet alles wat in België te zien is, is ook voor de Amerikanen beschikbaar. De Breaking Bad-spin-off 'Better Call Saul' is bijvoorbeeld wel voor ons beschikbaar, terwijl Netflix die serie niet aan de Amerikanen aanbiedt.

Het is dus niet alleen rozengeur en maneschijn voor de Amerikaanse Netflix-kijker. Ook series als 'Orphan Black', 'Gomorra', 'Penny Dreadful', 'Elementary' en 'Nashville' krijgen de Amerikanen niet te zien. En blockbusters als 'Inside Out', 'Sex Tape' of 'Total Recall' zijn hier wel te zien, maar niet over de grote plas.

Netflix biedt 'Better Call Saul' niet aan in de VS, maar wel bij ons. Beeld AMC
Netflix biedt 'Better Call Saul' niet aan in de VS, maar wel bij ons.Beeld AMC
Disney-topper 'Inside Out' is ook niet beschikbaar voor de Amerikanen. Beeld Disney
Disney-topper 'Inside Out' is ook niet beschikbaar voor de Amerikanen.Beeld Disney
BBC-reeks 'Orphan Black' is niet voor de Amerikanen beschikbaar, wel voor de Belgen. Beeld BBC
BBC-reeks 'Orphan Black' is niet voor de Amerikanen beschikbaar, wel voor de Belgen.Beeld BBC

Krijgen we over vier jaar een universeel aanbod?

Om zoveel mogelijk immuun te blijven voor locatiebeperkingen van producenten, neemt Netflix steeds meer het heft in eigen handen. Met hun eigen 'Originals' slaagt de streamingdienst erin heel veel originele content te verspreiden over de hele wereld. In 2013 sloeg het met de eerste Original 'House of Cards' die weg in. Andere originele producties als 'Orange Is The New Black', 'Bloodline', 'Making a Murderer' en 'Narcos' vallen wereldwijd enorm in de smaak.

Producties waarvoor Netflix een licentie moet verkrijgen, zijn veel moeilijker wereldwijd te verspreiden. "Veel producenten proberen films of series aan verschillende distributeurs te verkopen om zo meer geld te genereren", klinkt het. "Maar wij hopen om binnen drie à vier jaar een universeel aanbod te kunnen verspreiden, zowel voor onze Originals als titels waarvoor een licentie nodig is", zegt een ambitieuze Evers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234