Maandag 27/06/2022

'Waardetransport hoort niet in passagiersvliegtuig'

Waardetransporten mogen niet langer gebeuren met passagiersvliegtuigen. Dat stelt het bestuur der Luchtvaart voor aan vervoersminister Isabelle Durant. Als voorproefje vervoeren Sabena en Swissair gedurende 48 uur geen waardevolle spullen en personen meer met dezelfde toestellen. Dat is het rechtstreekse gevolg van de nieuwe, mislukte overval op een Sabena-vliegtuig maandagavond. Het was de vierde stoutmoedige overval in vijf jaar.

Brussel

Eigen berichtgeving

Volgens Sabena-woordvoerder Wilfried Remans is de vervoersstop een voorlopige maatregel in afwachting van een voorstel van het Naveco (Nationaal Veiligheidscomité) en het Bestuur der Luchtvaart. "Daarin moeten meer veiligheidsgaranties staan voor onze mensen", aldus Remans. Hij verwacht vandaag concrete oplossingen. De stopzetting van de waardetransporten met passagierstoestellen was een reactie op de overval op een Sabena-vliegtuig uit Luxemburg, maandagavond op de luchthaven van Zaventem. Drie gewapende mannen probeerden omstreeks 21.15 uur een lading geld te bemachtigen die juist was overgeladen in een wagen van Brinks-Ziegler. Dat mislukte doordat de bestuurder van de geldtransportwagen het gaspedaal intrapte en wegscheurde. De overvallers losten tevergeefs enkele schoten. Ze verdwenen zonder buit met hun wagen door een gat dat langs de Haachtsesteenweg was geknipt in de omheining van het luchthaventerrein.

De overval was de tweede in vijf maanden en de vierde in vijf jaar. Daaruit afleiden dat de beveiliging op de luchthaven niet deugt, is onjuist volgens het Bestuur der Luchtvaart. Directeur-generaal Erik Van Nuffel: "Na de overval op het diamanttransport in november is er een interne doorlichting geweest. Die heeft geleid tot een aantal aanbevelingen. Ze hebben vooral betrekking op het badgesysteem. Zelfs indien die aanbevelingen allemaal waren opgevolgd, dan nog was de overval van maandag niet te voorkomen. Je kunt van een luchthaven met alle economische bedrijvigheid nu eenmaal geen versterkte burcht maken. Tenminste, niet op kosten van de luchtvaart." Van Nuffel acht dat wél mogelijk op kosten van de waardetransporteurs. Die blijken niet bereid tot dergelijke investeringen. Vandaar dat er volgens de directeur-generaal maar één oplossing overblijft. "Het verbieden van waardetransporten met passagiersvliegtuigen."

Een voorstel van die strekking werd gistermiddag door het Bestuur der Luchtvaart overgemaakt aan vervoersminister Isabelle Durant. Die liet via haar woordvoerder Benoit Lechat weten dat de luchthaven van Zaventem grotendeels voldoet aan de internationale veiligheidsregels. "Het probleem is alleen dat die gericht zijn op het voorkomen van kapingen, sabotage enzovoort. Met nieuwe vormen van criminaliteit zoals gewapende overvallen wordt geen rekening gehouden." Zo nieuw zijn die overvallen echter niet. De eerste vond al plaats in 1995 op een Swissair-toestel dat diamanten vervoerde.

Durant belooft het voorstel van het Bestuur der Luchtvaart binnenkort te zullen bespreken met de betrokkenen. Ze belooft eveneens contact te zullen opnemen met de vakbonden. De sector geldvervoer en bewakingsbedrijven van de BBTK eist voortaan te mogen deelnemen aan de vergaderingen over de veiligheid op de luchthaven en vooral die met betrekking tot de waardetransporten. Daarnaast eist de vakbond escortes van alle transporten door de politie.

De uitbater van de luchthaven, BIAC, laat weten dat het terrein met een totale omtrek van 22 kilometer onmogelijk volledig beveiligd kan worden. "Het knippen van gaten in de omheining is alleen op te sporen met elektronische bewaking van de hele omgeving, wat neerkomt op een oorlogssituatie", aldus chief operating officer Marc Duyck.

(CN)

'Internationale veiligheidsregels houden geen rekening met gewapende overvallen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234