Zaterdag 08/05/2021

NieuwsRelanceplan

Waar zitten die extra jobs van het relanceplan?

Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, Thomas Dermine (PS).
 Beeld Illias Teirlinck
Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, Thomas Dermine (PS).Beeld Illias Teirlinck

Eind deze maand dient ons land zijn relanceplan bij Europa in. De directe impact op de werkgelegenheid blijft voorlopig beperkt, zo blijkt uit berekeningen van het Planbureau. Geen reden tot paniek voor staatssecretaris Thomas Dermine (PS).

Hoe geraken we, eens de gezondheidscrisis onder controle is, uit het de economische malaise die het coronavirus heeft veroorzaakt? België is zo goed als klaar met zijn relanceplan, waarvoor het van Europa 5,9 miljard euro ter beschikking krijgt. Dat geld moet de overheidsinvesteringen fors opkrikken. Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) riep daarom de pers bijeen voor een stand van zaken.

Wat blijkt? Het directe effect op de economie en werkgelegenheid is eerder beperkt, zo blijkt uit een analyse van het federaal Planbureau. In 2022 zullen er 3.900 jobs bijkomen, en dat is meteen ook de piek. Daarna daalt het aantal bijkomende jobs gestaag naar nog 900 in 2026. De economie krijgt in 2022 een boost van 0,21 procent, eerder beperkt dus. Maar het effect werkt wel door op langere termijn: tot in 2040 zijn de effecten te merken.

Directe jobs

Philippe Donnay van het Planbureau benadrukt dat de berekeningen erg partieel zijn. Het gaat om de directe jobs van de projecten die nu zijn goedgekeurd. De overheid plant bijvoorbeeld een grote campagne om gebouwen te isoleren, wil een waterstofnetwerk aanleggen en investeren in fietsinfrastructuur. Indirect kan de winst een stuk groter zijn. “Als we een nieuw opleidingscentrum bouwen, kunnen we de komende 25 jaar opgeleide vakmensen afzetten op de arbeidsmarkt”, zegt Dermine.

Bovendien is er geen rekening gehouden met de effecten van de extra investeringen die verschillende regeringen willen doen. Zo engageert Vlaanderen zich om zelf meer dan 2 miljard euro te investeren in het eigen relanceplan. Ook de Waalse en de federale regering willen nog bovenop het Europese plan geld vrijmaken. Dermine heeft de ambitie om de overheidsinvesteringen op te drijven naar 13,1 miljard tegen 2024, of meer dan het dubbele dan wat Europa ons geeft.

Open economie

Daarnaast is het effect van de relanceplannen in de buurlanden nog niet in rekening gebracht. Met onze open economie is de heropleving in Duitsland, Frankrijk of Nederland minstens even belangrijk als wat er in eigen land gebeurt.

En er is nog de privésector die meegezogen zal worden en geld op tafel legt. “In de telecom en het energietransport zal nog eens 5 tot 10 miljard euro geïnvesteerd worden”, aldus Dermine. “Voor het nieuwe energie-eiland voor de kust komt tweederde van het geld uit de privésector.” Hij gaat er vanuit dat de investeringen kunnen verdrievoudigen, zelfs verviervoudigen.

De plannen kwamen na een intens overleg tussen de verschillende niveaus in ons land. Ze draaien rond vijf assen: digitalisering, mobiliteit, groene economie, opleiding en productiviteit van onze werknemers. Voor het Planbureau is dat laatste even belangrijk als de grote infrastructuurprojecten. “Jarenlang boerde de productiviteit achteruit”, zegt Donnay. Ook dat moet een impuls geven aan de arbeidsmarkt.

Philippe Donnay van het Planbureau. Beeld Photo News
Philippe Donnay van het Planbureau.Beeld Photo News

De sociale partners, die via verschillende kanalen hun advies konden geven, hameren op het belang van opleiding. De chemiesector zal bijvoorbeeld fors moeten evolueren. Wil het personeel mee kunnen, moet het ook grondig bijgeschoold worden. Tegelijk vraagt Europa ons land, als voorwaarde om de steun te ontvangen, om de arbeidsmarkt en pensioenen verder te hervormen.

Het zal nu snel gaan. De laatste versie van het relanceplan wordt eind deze maand bij Europa ingediend. Als dat het licht op groen zet, ontvangt België in juni al een eerste schijf van 770 miljoen euro, die zo snel mogelijk ingezet zal worden. Naarmate de investeringen vorderen, zal Europa telkens extra geld vrijmaken. Dermine benadrukt dat er haast gemaakt moet worden. “Door zo vroeg mogelijk na de crisis te investeren, is het effect op de economie maximaal.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234