Vrijdag 06/12/2019

City

Waar shopt de Sint?

Sinterklaas en Zwarte Piet bij hun aankomst in Antwerpen. Beeld Simon Van Ranst

Kopzorgen genoeg voor de goedheilig man nu zijn pieten onder vuur liggen. DM.city - niet vies van enig opportunisme - springt in de bres met een overzicht van de leukste, origineelste en meest tot de verbeelding sprekende speelgoedwinkels van het land.

ANTWERPEN

Rewind Kids - Antwerpen
Ecologie en esthetiek gaan hand in hand in deze winkel. Van een duikboot of raket gemaakt van gerecycleerde melkflessen tot een zelf in elkaar te knutselen aardappelklok, pret gegarandeerd!

Jojo - Kapellen
Elektronisch speelgoed zal je hier niet vinden, houten en nostalgisch geïnspireerd speelgoed des te meer. Daarnaast kan de Sint ook niet naast het grote aanbod gezelschapsspelen en breinbrekers kijken. Het speelgoed wordt met veel plezier gedemonstreerd en kinderen mogen het zelf ook uittesten.

Toys4Stars - Antwerpen
Van schuimrubberen ridderzwaarden tot poppen van Groovy Girls en handgemaakt design, hier kijkt iederéén z'n ogen uit. Wedden dat je koters niet kunnen weerstaan aan de educatieve dozen met intrigerende titels als 'Ingewikkelde Ingewanden' van de reeks 'Waanzinnig om te Weten'?

In den olifant - Antwerpen
Ben je al dat rozige, pastelplastieken speelgoed grondig beu? Wil je origineel speelgoed dat stevig genoeg is om door te geven van generatie op generatie? Dit speelgoedparadijs heeft alles in huis wat een kinderhartje kan wensen, van verkleedkleren en poppenkastaccessoires tot educatieve spelletjes, houten constructiespeelgoed, een wand vol boekjes en aaibare knuffelbeesten.

In den Olifant. Beeld Johannes Vande Voorde

Het Houten Huizeke - Tongerlo
Het zou het stamcafé van de zeven dwergen kunnen zijn, maar in dit kleine winkeltje vind je voornamelijk een gezellige overvloed aan houten speelgoed van de leukste merken. Je vindt er ook speelgoed uit andere materialen, zolang het maar van degelijke kwaliteit is. Origineel zijn de living puppets en de uitgebreide collectie van poppenkastpoppen.

Paard van Troje - Geel
Voor Gentenaars is de naam misschien wat verwarrend: dit is geen boekenwinkel, maar een heuse speelgoedwinkel. Elke vierkante centimeter is volgestouwd met het leukste speelgoed. Advies op maat is het toverwoord, het ideale adres dus voor brave kindertjes die nog niet weten wat ze in hun schoentje willen.

Lego Store - Wijnegem
In de eerste Legowinkel van de Benelux dragen allerlei snufjes bij tot de ultieme Lego-ervaring, zoals de pick-a-brick wall waar jeugdige fans een potje kunnen vullen met blokjes naar keuze, de scanner die de inhoud van een Legodoos toont in de vorm van een 3D-animatie en Chima-racewagentjes die het tegen elkaar opnemen in een parcours. Voor de jongsten zijn er Duploblokken, terwijl de coole kids zich vergapen aan Lego Star Wars of Ninjago.

Lego Store. Beeld Maité Thijssen

VLAAMS-BRABANT

De Kleine Johannes - Leuven
Om zelf te lezen, om samen door te bladeren, om voor te lezen of om lekker aan te sabbelen: aan boeken valt heel wat plezier te beleven. Deze zaak is gespecialiseerd in leesvoer op kindermaat en weet voor elke grote of kleine lezer een geschikt exemplaar te selecteren. Naast boekenkasten met het betere bladerwerk is er ook een afdeling non-books.

Krokodil - Leuven
Zijn Schimmel kan de Sint parkeren op de Grote Markt in Leuven terwijl hij z'n zakken vollaadt met de leukste cadeautje bij de Krokodil. Educatief verantwoord is hier niet te prioriteit, wel spelplezier, veiligheid en duurzaam speelgoed. That's the spirit.

Speelgoed Mertens - Kessel-Lo
Het label 'spelletjeswalhalla' lijkt wel uitgevonden voor deze zaak. Met meer dan 1.000 gezelschapsspelen in het aanbod vind je hier zowel iets voor de doorwinterde spelfreak als voor de speelmaagd. Er zijn demo-spelen om uit te proberen en elke maand is er een speelcafé waar je gelijkgestemde zielen tegen het lijf kan lopen.

De Kleine Noorman - Landen
Als het hip is, komt het met een grote waarschijnlijkheid uit het Hoge Noorden. Zo ook de stuff van De Kleine Noorman, een naam die bij veel webwinkelende mama's een belletje zal doen rinkelen. De real life versie van deze heerlijke shop zal ook veel harten veroveren, met zijn coole, goed gevonden en o zo schattige spulletjes.

Duivels Eendje - Merchtem
Ook kleine duiveltjes durven al eens braaf te zijn als ze weten dat de Sint op komst is. Dat weten ze bij het Duivels Eendje maar al te goed, dus pakken ze uit met speelgoed met een originele twist. Keuzestress wordt hier handig opgevangen, zo vind je gegarandeerd iets dat langer dan een paar dagen interessant blijft.

De Kleine Noorman. Beeld rv

BRUSSEL

The Grasshopper - Brussel
Wie in Brussel ooit van de Beurs richting Grote Markt wandelde, is vast blijven plakken voor de etalage van The Grasshopper. De iconische winkel lijkt recht uit een sprookje weggelopen: de twee verdiepingen zijn volgestouwd met het heerlijkste speelgoed, van streelzachte knuffels tot spelletjes met een twist. Helaas, hier blijven wonen behoort niet tot de mogelijkheden.

Serneels - Elsene
Al vijftig jaar lang doet dit huis van vertrouwen kinderoogjes blinken van geluk. De ligging op de Louizalaan doet het al vermoeden: kwaliteit is hier de maatstaf. Niet alleen het aanbod is de moeite waard, ook het cliënteel wil er al eens uitspringen. Sterren die uitchecken bij het tegenoverliggende Hotel Steigenberger vinden dit een handig adres voor een souvenirtje.

Eurekakids - Elsene
De naam van de winkel zou wel eens kunnen verwijzen naar de uitroep die heel wat klanten slaken als ze dit speelgoedparadijs binnenwandelen. Het aanbod is gigantisch en divers, net als de verlanglijstjes van heel wat kinderen. Kleurrijk of sober, old skool of mee met z'n tijd, als een kind het kan bedenken, is de kans groot dat je het hier vindt.

Eurekakids. Beeld Johan Martens

OOST-VLAANDEREN

De Speelfontein - Gent
Iedereen die nog een stukje kind in zichzelf heeft, voelt zijn hart sneller slaan als hij De Speelfontein binnenstapt. Dit walhalla voor koters vlak bij het Sint-Pietersstation heeft zowel babystuff als speelgoed voor grotere kinderen in de aanbieding, van pluche knuffels over houten keukentjes tot poppen, gezelschapsspellen, muziekdozen en -instrumenten, verkleedkleding en alles waarmee je bloedjes zich creatief kunnen uitleven. Als de Sint hier zijn gading niet vindt, weten wij het ook niet meer.

K.R.A.T. - Gent
Bij K.R.A.T. verkopen ze naar eigen zeggen "speel- en ander houten goed". Valerie Roetynck, die de winkel in 2000 overnam van haar schoonbroer, is inmiddels een expert in mooi, verantwoord, duurzaam en vooral leuk kinderspeelgoed. Van babyspeeltjes tot auto's, knutselmateriaal, puzzels, gezelschaps- tot zelfs buitenspellen, je vindt het hier allemaal. Ook voor een geboortelijst kun je hier trouwens terecht.

Super Fantastic - Sint-Denijs-Westrem
Deze winkel is een speelgoedhemel op kindermaat. Het assortiment staat grotendeels op ooghoogte van de kinderen, zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze leuk vinden. Het speelgoed hier gaat terug naar 'die goeie ouwe tijd': Monchichi, klassieke poppen, houten figuurtjes, creatieve Haba-spelen, beeldige keukentjes, ... Je zou wensen dat je zelf weer kind was. Naast speelgoed is er ook een ruime keuze aan kinderkleding van 0 tot 16 jaar, en leuke rugzakken en boekentassen.

De Speelvogel - Deinze en Aalst
De Speelvogel, met een filiaal in Deinze en een in Aalst, weet perfect hoe je kleine en minder kleine kinderen in de watten legt. Hier geen eindeloze rijen Barbiepoppen, maar wel verantwoord en origineel speelgoed. Het Duitse merk Haba is ruimschoots vertegenwoordigd met hun prachtige houten speelgoed, puzzels en leuke gezelschapsspellen vanaf 3+. Ook streelzachte knuffels, een ruime selectie poppen, poppenkleertjes en -huizen, verkleedspullen, knutsel- en wetenschapssets vind je in het assortiment. In handpoppen voor de poppenkast zijn ze hier specialist.

De Speelvogel. Beeld Johan Martens

Speledo - Temse
Speledo noemt zichzelf "de favoriete speelgoedleverancier van Sinterklaas", dat belooft. De collectie omvat educatief, duurzaam, verantwoord, mooi speelgoed en professionele make-up van Kryolan. Ook voor leuke hebbedingetjes, decoratieve items en vooral een ruim assortiment aan knutseldozen is dit hét adres. De jonge ontdekker kan zijn of haar hartje ophalen met een ruim aanbod aan experimenteerdozen.

Ergospel - Ronse
Op een boogscheut van het station van Ronse biedt Ergospel een selectie ecologisch, maatschappelijk en pedagogisch verantwoord speelgoed. De uitbaatster is zelf ergotherapeute en hecht veel belang aan de ontwikkeling van het kind. "Spelen is voor kinderen de belangrijkste vorm van leren en zich ontwikkelen", stelt ze. Een groot deel van het aanbod bestaat uit houten speelgoed, maar je vindt er ook stoffen poppen, gezelschapsspellen, crea- en didactisch materiaal.

Brick Planet - Wetteren
In Wetteren ligt sinds dit jaar het bouwblokjes-walhalla van België. Op 300 vierkante meter vind je niets anders dan LEGO: van blokjes in bulk tot de meest exclusieve verzamelstukken. Het heeft iets weg van een snoepwinkel voor LEGO-addicts: aan de grote grabbelbakken en de 126 potten met kleurrijke onderdelen kun je naar hartenlust zakjes en doosjes vullen. In de rekken staan dan weer de meest uiteenlopende sets en bouwpakketten. Het aanstekelijke enthousiasme van LEGO-ventjes Eric en Steven krijg je er gratis bovenop.

Brick Planet. Beeld Johan Martens

LIMBURG

Circus Jojo - Hasselt
Acrobaten, clowns en dierentemmers in de dop halen hun hartje op bij Circus Jojo. Hier hebben ze alles om er een spetterende voorstelling van te maken. Van eenwielers tot clownsneuzen: de Pieten zullen hier uit hun dak gaan.

Baillienke - Tongeren
Grote mensen die bij Baillienke binnenstappen, voelen algauw een steekje spijt dat ze zelf de sponzen broekjes ontgroeid zijn. De keuze aan verantwoord én duurzaam speelgoed is er zo groot dat je maar beter een dag uittrekt om dat perfecte cadeautje te kiezen. Oei, niet genoeg tijd? Geen nood: gratis deskundig advies is inbegrepen.

Kat en Koe - Sint-Truiden
Hippe hebbedingen waarmee het goed spelen is, dat belooft Kat en Koe. En kijk: dat weten ze helemaal waar te maken. Van de prinsessenwereld van Souza tot het strakke design van SkipHop: je kinderen hier vrijlaten doe je op eigen risico.

Kat en Koe. Beeld rv

WEST-VLAANDEREN

Oberon - Roeselare
'Het mooiste speelgoed' is het motto van de zaak, en daar is geen letter van gelogen. Van inimini feeënjurkjes tot een houten gotisch paleis: als Sint het hier niet vindt, vindt hij het nergens.

Olleke - Brugge
Heerlijk creatief speelgoed met een vleugje retro. Favoriet bij het kleine grut is de zelf te bouwen praxinoscoop, die even vernuftig en avontuurlijk is als zijn exotische naam doet vermoeden. Benieuwd? Kijk dan ook op de online versie van deze winkel.

Toepi - Nieuwpoort
Heerlijk, zo'n weekendje aan zee, al kan het Belgische weer al eens roet in het eten gooien. Gelukkig is er volop afleiding te krijg bij Toepi, het kinderparadijs in Nieuwpoort. Je vindt er natuurlijk het obligate speelaanbod, maar er is meer: vooral de enorme selectie jeugdboeken én de verhuurservice voor gezelschapsspelletjes maken hiervan een adres dat niet alleen de Sint moet onthouden.

Papyro - Ieper
Spelen is al doende leren, vinden ze bij Papyro, en daar willen ze het jonge volkje graag mee helpen. Daarom specialiseerde deze winkel zich in het zoeken van het juiste speelgoed voor het juiste moment, zodat je kind niet alleen bakken lol beleeft, maar ook nog eens heel erg slim wordt. Alsjeblieft!

Kristalijn - Kortrijk
Kortrijkse kindjes zullen de weg naar Kristalijn snel weten te vinden. Naast de enorme collectie kleertjes & babyspullen vind je er ook alles om je spelenderwijs uit te leven. Benieuwd? De winkel houdt ook geregeld een spellenavond om je in te wijden in de nieuwste spellen.

Volg DM.city Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven op Facebook.

Kristalijn. Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234