Vrijdag 21/01/2022

Waar mensen wel kunnen praten over hun kinderwens

Het verdriet van een niet-vervulde kinderwens, daarover praten mensen niet graag. En al helemaal niet met mensen bij wie die wens wél vervuld is. Het allereerste kinderwenspraatcafé wil daarom kinderloze koppels en singles hun ervaringen laten delen.

"Zullen wij het misschien eens aan jullie tonen? Dan weten jullie hoe het moet." Zie hier een van de reacties aan het adres van Elly Vanlommel (34). De Balense probeert al zes jaar lang een kind te krijgen met haar man Stef (30). Dat dat, ondanks de vele inseminaties en IVF-behandelingen niet lukt, doet pijn, zegt ze. "Maar sommige reacties maken het nog pijnlijker."

Elly spreekt dat ook niet meer graag over haar kinderwens. "Vooral in mijn wijk vind ik het moeilijk." Een nieuwbouwwijk: "Hier vindt een echte babyboom plaats. Onze buren maken het ene kind na het andere. En wij, wij blijven ter plaatse trappelen." Die dagelijkse confrontatie is hard. "Ze zeggen: 'Jullie moeten gelukkig zijn, zo zonder kind. Jullie kunnen altijd weg.' Maar dat willen wij net niet. Weggaan is voor ons vluchten."

De opmerkingen zijn goedbedoeld, weet de uitzendconsulente, maar ze zorgen er wel voor dat ze het onderwerp zo weinig mogelijk aansnijdt. "Maar het is niet omdat je er niets meer over zegt, dat je niet meer lijdt. Integendeel. Je crasht allebei."

Grote nood

Elly en haar man trokken daarom naar Kinderwens Vlaanderen, een expertisecentrum dat wensouders enerzijds de weg wil wijzen en anderzijds wil helpen verwerken. Via individuele sessies heeft het koppel geleerd om met hun boze, neerslachtige en onzekere gevoelens om te gaan. Elly: "Na die acht weken beseften we ook: we willen hierover blijven praten. Niet met begeleiders, maar met mensen die weten wat het is om dit mee te maken."

Een kinderwenspraatcafé kwam ter sprake, en het centrum zette er de schouders mee onder. Het resultaat: op vrijdag 28 augustus is er een eerste samenkomst in de gebouwen van PXL Healthcare in Hasselt. Wie een actieve kinderwens heeft, een fertiliteitsbehandeling volgt of wacht op een adoptiekind is welkom. Er zal thee zijn, en naast Elly ook een getrainde hulpverlener. Die laatste zal de thema's aanboren. "Seksualiteit is er een van", zegt coördinator Shanti Van Genechten. "Een niet vervulde kinderwens kan zo'n intiem moment van alle genot ontdoen. Ook het zelfbeeld van de partners is vaak laag."

Volgens Van Genechten is er een grote nood aan een praatcafé. In Vlaanderen wordt immers één koppel op de zes geconfronteerd met fertiliteitsproblemen. "Op dit moment organiseren we enkel in Diest individuele en groepssessies. Dat er mensen van de andere kant van het land voor intekenen, zegt genoeg. Sommigen zitten meer dan twee uur in de wagen om hier hun wens of verlies te kunnen bespreken."

Het praatcafé moet ook meer mannen aantrekken, want ook zij kunnen vaak nog minder goed onder woorden brengen wat er misloopt. Elly bevestigt dat. "Maar het is niet omdat ik het was die de behandelingen onderging, dat hij niet afziet. Je gaat echt samen door zo'n hel."

'Goed initiatief'

Dat er voor het psychische leed van zowel kinderloze vrouwen als mannen te weinig aandacht is, zien ook experts. "Alleen, in de fertiliteitscentra is er niet altijd voldoende tijd om wensouders hierin bij te staan", zegt Groen-senator Petra De Sutter, die hoofd is van de afdeling reproductieve geneeskunde aan het UZ Gent. Ze noemt het praatcafé een goed initiatief, ook omdat ook breder gesproken kan worden over wat zo'n wens betekent. "Vaak komen mensen hier pas tot het besef dat ze het te zwaar vinden."

Bij Kinderwens Vlaanderen hopen ze dat het kinderwenspraatcafé in meer steden dan alleen Hasselt een maandelijkse afspraak wordt. Gent staat als volgende op de wishlist.

www.kinderwensvlaanderen.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234