Vrijdag 18/06/2021

Waar kunnen ze wél terecht?

De opvangcrisis is ook de verschillende hulporganisaties, departementen, religieuze instellingen en lokale vrijwilligers niet ontgaan. Los van de maatregelen van staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld), kunnen asielzoekers alvast hier terecht.

Defensie

Net zoals de voorgaande jaren biedt Defensie opvangplaatsen aan in verschillende kazernes, verspreid over het hele land. Concreet gaat het om 3.273 permanente opvangplaatsen voor reguliere opvang. Asielzoekers die een procedure zijn gestart, kunnen daar terecht. Tijdens de wintermaanden lanceert Defensie 'Operatie Winter' en biedt het nog 273 occasionele plaatsen aan.

Rode Kruis-Vlaanderen

De komende dagen zal het Rode Kruis 148 bijkomende, tijdelijke opvangplaatsen creëren in zijn bestaande opvang-en noodopvangcentra. Momenteel telt de organisatie 12 vaste asielcentra in Vlaanderen en opende eind 2010, op vraag van de overheid, twee noodopvangcentra in Ravel en Houthalen-Helchteren. In totaal vangt het Rode Kruis vandaag 2.575 asielzoekers op in deze centra.

SOS Noodopvang

Een noodhulpproject opgezet door 8 Belgische ngo's vangt nu elke dag zo'n 100 asielzoekers op. Een school in Anderlecht stelde hen een leegstaand gebouw ter beschikking. Oxfam zorgt voor voedsel, Ikea voor bedden en dekens. "Overdag geven we de mensen sociaaljuridische oriëntatie", zegt woordvoerster Anne Dussart. "'s Nacht krijgen de meest kwetsbaren een bed en een maaltijd."

Samu Social Brussel

Het Brusselse opvangcentrum vangt ondertussen 600 mensen op, zowel daklozen als asielzoekers. "We hebben ook de Brussels Hotel Association om hulp gevraagd en ondertussen hebben drie hotels laten weten dat ze opvang zullen voorzien", zegt Aude Gijssels van Samu Social. Wie tijdig contact opneemt met de organisatie, kan een plaats reserveren op een opvangbus naar de kazerne van het Belgische leger in het Waals-Brabantse Bevekom.

Kerk en moskee

"De parochies zijn aan het onderzoeken hoe ze kunnen helpen en opvang kunnen regelen", zegt Tommy Scholtes, persverantwoordelijke van de bisschoppen. "Het is toch belangrijk dat dit goed georganiseerd wordt. Gewoon je kerken openstellen is geen oplossing. Dat is niet beter dan een gang in de metro. Er moeten toch bepaalde voorzieningen zijn." Ook de moslimgemeenschap laat zich niet onbetuigd. De moslimexecutieve roept de moskeeën in ons land op om hun deuren open te zetten en hulpbehoevenden te helpen tijdens de koudegolf.

Koninklijke familie

Sinds enkele jaren stelt de Koninklijke Schenking een appartement ter beschikking van asielzoekers in de voormalige rijkswachtkazerne van Ciergnon, in de provincie Namen. Nu woont er een gezin van vier. Het gaat om de derde familie die er onderdak krijgt.

Belgacom

Belgacom maakt in haar gebouw in Schaarbeek ruimte vrij voor een honderdtal tijdelijke opvangplaatsen. Daklozen kunnen er vanaf vandaag terecht voor nachtopvang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234