Zaterdag 14/12/2019

Column

Waar koop je dat, zo'n das vol gele leeuwtjes?

Beeld dm

Volgens Saskia de Coster, auteur van onder andere 'Wij en ik', toonde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever zich vrijdag van zijn meest onderdanige kant. Elke maandag leest u haar column in M, in De Morgen.

Bij de traditionele begroeting van het nieuwe vorstenpaar in Antwerpen vrijdag is alles volgens verwachting verlopen. Bijna geen kat kwam opdagen in Antwerpen terwijl in Brussel de Grote Markt zowat uit zijn voegen barstte omdat opperkoning Stromae daar van jetje gaf. Het zegt iets over de goede smaak van het Belgische volk dat voor de beste, meest sexy poppenkast kiest. Geruststellende gedachte. Maar wat dreef dat handvol Vlaamse Leeuwaanhangers die op vrijdag speciaal vroeger vertrokken waren van 'den bureau' om het vorstenpaar te trakteren op verwelkomingen als 'Delphine koningin' en aan de overkant achter nutteloze dranghekkens een paar royalisten die hun hand ter beschikking stelden van de koning en de koningin?

Terwijl hij zich enkele maanden geleden nog te drukbezet voelde om Filip en Mathilde te ontvangen in de Roma, spreidde Dandy De Wever deze keer wel wat meer elegantie tentoon én goede smaak. Hij kwam voor de dag in een hedendaags maatpak met een debiele knipoog, een dijk van een das vol gele leeuwtjes.

Niemand heeft mij ooit overdreven zin voor praktische aangelegenheden verweten, maar toch flitste het door mijn hoofd: Waar koop je dat, zo'n das? Heeft BDW de moeite genomen om die speciaal te laten maken bij zo'n zaak waar je ook schorten voor kaaswinkels en T-shirts voor wet T-shirtcontests laat bedrukken? Voor carnaval halen sommigen ook alles uit de kast. Als opdracht had de burgervader gegeven: "Van die goudgele leeuwen op mijn plastron." "Haha, ik snap het, Bartje, jij zoekt trotse, klauwende, gele Vlaamse leeuwtjes!" "Neenee! Geen Vlaamse, het moeten Venetiaanse leeuwen zijn. Want het is voor de koning en de koningin, stel u voor dat ze er iets achter zouden gaan zoeken."

Schaamtelijk moet dat geweest zijn, voor die tientallen oer-Vlamen die uren op een kluitje stonden om een statement te maken. Die das, wat waren dat nu voor verwijfde, on-Vlaamse leeuwtjes! En die afstand! Op twee meter achter de koning aan hossen, Bartje leek wel de slippendrager van de vorst. Jongens toch. BDW toonde zich van zijn meest onderdanige kant.

Ik kan dat ergens wel begrijpen: als kind mocht ik in de stadsschouwburg van Leuven een tekening van de koningin maken ter ere van het koninklijke bezoek. Ik tekende een karikatuur van Fabiola als bulldog met joekels van hangwangen. Maar wie anders dan la grande Fabi zelve kwam mij op de schouder tikken. "Wat heb je daar getekend?", vroeg ze mij op de vrouw af. "Zie ik eruit als een hond?" De koningin keek mij met guitige oogjes aan. Wow, ik voelde mij betrapt. Sindsdien vind ik haar een übercoole madam, eens te meer toen ze en plein public een appel tevoorschijn haalde om de man die gedreigd had haar om te brengen met een kruisboog, uit te dagen. Mathilde had voorover kunnen buigen naar Bart De Wever: "Mais enfin, prachtige das. Waar vind je die? Die Venetiaanse leeuwen zouden Filip ook beeldig staan." Voor dat spektakel had ik nog uit mijn kot willen komen: om de Antwerpse burgemeester met zijn mond vol tanden en lichte paniek in de ogen naast een lachende koningin te zien staan, met achter hen een handvol joelende flaminganten.

 
Op twee meter achter de koning aan hossen, Bartje leek wel de slippendrager van de vorst. Jongens toch. BDW toonde zich van zijn meest onderdanige kant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234