Woensdag 01/02/2023

4 vragenBende van Nijvel

Waar komt die ‘nieuwe’ foto in het Bende-dossier opeens vandaan? Vier vragen beantwoord

De Delhaize in Overijse na de dodelijke aanval van de Bende op 27 september 1985. Beeld Belga
De Delhaize in Overijse na de dodelijke aanval van de Bende op 27 september 1985.Beeld Belga

Het is 34 jaar geleden dat de Bende van Nijvel haar laatste en bloedigste overval pleegde, maar vandaag hebben de onderzoekers een nieuw opsporingsbericht verspreid. Een speurder kreeg in 1986 al een foto van een gewapende man in handen met de boodschap dat die ‘belangrijk kon zijn voor het onderzoek’. Waarom die man pas nu wordt gezocht, en wat zijn rol is in het verhaal, is niet duidelijk. Wat weten we wel over het Bende-dossier?

Annick Joossen

Waar gaat die zaak ook alweer over?

De Bende van Nijvel heeft tussen 1982 en 1985 liefst 28 dodelijke slachtoffers gemaakt bij een hele reeks diefstallen, inbraken en overvallen, verspreid over het hele land. De Bende krijgt haar naam in september 1983, wanneer ze bij de overval op een Colruyt in Nijvel drie mensen vermoordt.

Na een dubbele moord eind 1983, blijft het 22 maanden stil. Tot de Bende tijdens de herfst van 1985 moorddadiger dan ooit te werk gaat. Op 27 september vallen drie doden bij een overval op de Delhaize van Eigenbrakel, diezelfde avond sterven nog vijf anderen bij een raid op de Delhaize van Overijse. De aanslagen stoppen abrupt na de moordende raid op de Delhaize van Aalst, op 9 november 1985. Acht mensen werden doodgeschoten, evenveel anderen raakten zwaargewond.

De Delhaize van Eigenbrakel, waar drie doden vielen. Beeld BELGA
De Delhaize van Eigenbrakel, waar drie doden vielen.Beeld BELGA

Wie zit er achter de Bende van Nijvel?

Dat is, bijna 34 jaar na datum, de vraag van één miljoen. Er zijn doorheen de jaren verscheidene pistes onderzocht, allemaal vooralsnog zonder resultaat. Er waren al snel verdenkingen dat de Bende op zijn minst de hulp kreeg van de Rijkswacht. Zo toont een vergeeld proces-verbaal hoe de rijkswacht van Aalst die avond, 9 november 1985, rondom de Delhaize de baan ruimde voor de komst van de Bende van Nijvel, drie minuten later. Ook banden met de georganiseerde misdaad worden onderzocht.

Omdat de Bende zo gewelddadig te werk ging voor een vaak eerder schamele buit, ontstond de hypothese dat de Bende werd ingezet om de bevolking angst aan te jagen en vatbaar te maken voor een autoritair regime. Dat is ook de theorie waar auteur Guy Bouten van uitgaat. Hij schreef al vier boeken over de Bende. Het laatste kwam begin dit jaar uit. Bouten onthult daarin onder meer wie volgens hem de ‘killer’ van de Bende was. Ook hij wijst in de richting van de Rijkswacht en meer specifiek naar de speciale eenheden, de zogenoemde Groep Diane.

Volgens de nabestaanden van de slachtoffers is het onderzoek naar de Bende ‘gemanipuleerd’. Het dossier telt inmiddels 3 miljoen pagina’s, maar is daarmee nog geen stap dichter bij een oplossing van de zaak.

Bij de laatste overval van de Bende van Nijvel vielen acht doden. Beeld Photo News
Bij de laatste overval van de Bende van Nijvel vielen acht doden.Beeld Photo News

Wanneer verjaart de zaak?

Aanvankelijk zouden de misdaden van de Bende op 9 november 2015 verjaren. Maar de verjaringstermijn werd vlak voor de verjaring verlengd met tien jaar – tot 9 november 2025. In een poging toch nog een doorbraak te forceren, werd begin dit jaar aangekondigd dat het federaal parket bij honderden mensen die in het lijvige dossier genoemd worden DNA gaat afnemen.

Voor zover bekend zitten in de miljoenen bladzijden van het gerechtelijk onderzoek slechts twee volledige DNA-profielen. Het eerste is afkomstig van een sigarettenpeuk die gevonden werd in de auto van de vermoorde taxichauffeur Constantin Angelou. Het DNA op de peuk zou van een van de daders zijn. En dan is er ook nog het DNA dat teruggevonden werd op een stukgesneden kogelvrije vest die in 1986 opgevist werd in Ronquières.

Die wapenvondst is overigens ook met mysterie en verdachtmakingen omgeven, nadat in 2013 bleek dat de gevonden wapens pas enkele dagen voor de vondst in het kanaal gedumpt konden zijn.

Waar komt deze foto opeens vandaan?

De foto die het federaal parket vandaag heeft vrijgegeven, werd al in 1986 aan een speurder gegeven. “Volgens die persoon was de man op de foto belangrijk. Mogelijk weet hij iets of was hij betrokken bij de misdaden van de Bende van Nijvel. Tot op vandaag weten we niet wie hij is. We willen dat begrijpen en laten daarom nu de foto los op het grote publiek”, legt Eric Van Duysse van het federaal parket uit.

Bekijk deze video: De Bende van Nijvel kort samengevat

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234