Zaterdag 03/12/2022

Nationale staking

Waar kan u straks hinder verwachten?

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De nationale staking belooft maandag flink wat hinder te veroorzaken. De vakbonden in ons land zijn vast van plan het hele land lam te leggen. Een overzicht.

Redactie

Vliegverkeer

Luchtverkeersleider Belgocontrol sluit zondag vanaf 22 uur het Belgische luchtruim. Daardoor zal er 24 uur lang geen enkel vliegtuig kunnen landen of opstijgen vanuit ons land. "De minimumdienstverlening, bijvoorbeeld voor vliegtuigen in nood, blijft wel gegarandeerd", zegt Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene. Het luchtruim boven 24.500 voet, dat beheerd wordt door Eurocontrol, blijft open.

De vakbonden bij Brussels Airport lieten eerder al weten dat de luchthaven van Zaventem zo goed als volledig plat zou liggen. Daardoor hadden vliegmaatschappijen al vluchten geannuleerd of omgeleid. Vooral voor langeafstandsvluchten wordt uitgeweken naar naburige luchthavens zoals Parijs en Schiphol.

Passagiers van Brussels Airlines wiens vlucht geannuleerd is, kunnen gratis omboeken naar een vroegere of latere datum, of ze hebben de optie om een volledige terugbetaling van hun ticket aan te vragen.

Luchtvaartmaatschappijen Jetairfly en Thomas Cook zeggen geen enkele vlucht te zullen annuleren. Beide wijken uit naar luchthavens in het buitenland. Jetairfly legt bussen in om reizigers naar andere luchthavens te vervoeren.

Afgelopen maandag was er al grote hinder in Zaventem; deze keer zal er geen enkele vlucht vertrekken. Beeld BELGA
Afgelopen maandag was er al grote hinder in Zaventem; deze keer zal er geen enkele vlucht vertrekken.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Openbaar vervoer

Het treinverkeer dreigt zondagavond vanaf 22 uur volledig stil te vallen. Spoorwegmaatschappij NMBS raadt reizigers aan voor alternatief vervoer te kiezen en niet op de trein te rekenen. Wie toch zijn kans wil wagen, vindt op de website, de mobiele applicatie en via Twitter alle updates over het spoorverkeer.

Tijdens de stakingsdag zal in ons land ook geen enkele hogesnelheidstrein rijden. Het Thalys- en ICE-verkeer is afgeschaft; Eurostar- en TGV-treinen houden halt in het Franse Rijsel. Treinen die maandag na 22 uur het land binnenrijden - twee Thalys-stellen en een TGV -, staan wel geprogrammeerd.

Ook de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB verwacht maandag zware hinder. Mogelijk ligt het hele net opnieuw lam, zoals tijdens de derde provinciale actiedag van afgelopen maandag. Afhankelijk van het aanwezige personeel worden de belangrijkste lijnen mogelijk bediend, al raadt de MIVB passagiers aan een alternatief te zoeken. Klanten worden vanaf maandagochtend geïnformeerd via de website van de MIVB.

De Lijn verwacht dat er maandag vermoedelijk zo goed als geen bussen en trams zullen rijden. Vanaf 6 uur 's ochtends worden op de website updates gepubliceerd over de gevolgen van de staking op de dienstverlening.

Wegverkeer

De politie verwacht grote problemen op de toegangswegen en snelwegen richting Brussel. Tevens kunnen lokale acties op kruispunten en rotondes gevolgen hebben tot op de afritten van de autosnelwegen. Ook industriezones kunnen getroffen worden door de stakingsacties. De politie Brussel Hoofdstad Elsene raadt pendelaars aan het aantal voertuigen te beperken door te carpoolen, veel vroeger te vertrekken en in de mate van het mogelijke de hoofdstad te vermijden.

De Belgische Transportbond BTB roept haar truckers op geen grote blokkades op te werpen maar zich aan te sluiten bij de piketten aan bedrijven.

Ook ondernemersorganisaties Unizo en Voka hebben de bonden opgeroepen geen blokkades op te werpen. Ze nodigen werkwilligen die niet in hun bedrijf geraken uit maandag in de kantoren van de werkgeversorganisaties te gaan werken. In Limburg organiseert het liberaal studentenverbond een taxidienst om werkwilligen naar hun bedrijven te brengen.

Bpost

De vakbonden bij bpost klagen over een te hoge werkdruk en organisatorische problemen, en bijgevolg zal ook hier het werk worden neergelegd. In het volledige land zal de postbedeling maandag verstoord zijn.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Onderwijs

Talloze scholen blijven op de nationale stakingsdag gewoon dicht. Er zijn zo veel leerkrachten die staken dat scholen zelfs niet aan genoeg personeel geraken om beperkte opvang te bieden. Een school is tijdens de staking niet verplicht om opvang te voorzien.

De socialistische onderwijsvakbond ACOD Onderwijs denkt dat acht op de tien leerkrachten van het lager onderwijs maandag zullen staken en twee op de drie in het secundair onderwijs. Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs geeft geen inschatting, maar zegt dat de stakingsbereidheid maandag groter zal zijn dan tijdens de provinciale actiedagen. Een aantal scholen zal maandag de deuren sluiten, maar dat werd meegedeeld aan ouders en leerlingen zodat ze weten dat ze zelf in opvang moeten voorzien.

In het secundair onderwijs voorziet het VSKO weinig of geen problemen. "De meeste leerlingen hebben dinsdag en woensdag nog examens, waardoor maandag voor hen een extra studiedag vormt."

Ook aan de KU Leuven wordt actie gevoerd. Volgens het ACV zullen personeel en studenten maandagmorgen een niet nader genoemd druk kruispunt rond Leuven blokkeren. Aan de aula Pieter De Somer wordt een piket opgesteld om studenten te sensibiliseren. De Alma Studentenrestaurants zullen opnieuw de deuren sluiten.

Aan de Karel de Grote-hogeschool staakt een aantal personeelsleden. De docenten wordt gevraagd de eigen studenten in te lichten. Studenten en docenten orthopedagogie en sociaal werk, daarentegen, zullen overnachten op de campus om met workshops en dj's met anderen in debat gaan als actie "voor een warmere samenleving en tegen een kil besparingsbeleid van de overheid".

Aan de UAntwerpen verwacht men vooral problemen voor docenten en studenten om op de universiteit te raken.

De controversiële studentenbeweging KVHV-Antwerpen zal een tegenactie opzetten tegen de staking, omdat volgens hen "overmachtige vakbonden geen begrip hebben voor de werkelijke noden vandaag de dag".

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Haven, bedrijven en industrieterreinen

Op veel plaatsen zal de hinder nog veel groter zijn dan tijdens de provinciale actiedagen, zo lieten de vakbonden verstaan. Net zoals de vorige keer zal met veel aandacht gekeken worden naar de Antwerpse haven. Stephan Vanfraechem, directeur van havenbedrijvenkoepel Alfaport, verwacht dat de situatie zoals op 24 november zal zijn. "Op de maritieme terminals zal er wellicht weinig activiteit zijn en langs bediendekant zal de situatie iets beter zijn. Qua dienstverlening zullen de spoorwegen, douane en bediening van sluizen verstoord zijn."

De havenarbeiders zelf werpen dit keer geen vier, maar twee stakingsposten op, één aan De Burcht van Katoen Natie op de linkeroever en één bij Zuidnatie op kaai 472, aan het Churchilldok op rechteroever. Bij Cepa, de officiële werkgever van de Antwerpse havenarbeiders, verwacht men eveneens een laag activiteitenniveau. "We hebben de indruk dat men zich voorbereidt zoals de vorige keer en dat men de staking op een waardige manier wil aanpakken", zegt woordvoerder Yann Pauwels.

De chemische bedrijven nemen evenzeer hun voorzorgen. Niet onterecht, want volgens secretaris Patrick Lodewijckx (ABVV) zal er op de Scheldelaan opnieuw een stakingspost staan. Ook voor de Canadalaan op de linkeroever bestaat die kans, klinkt het.

In Limburg zullen vooral aan de industriezones stakersposten opgetrokken worden aan de toegangswegen naar bedrijven. Er worden houten palletten geleverd die moeten dienen om werkwilligen tegen te houden.

In het Brusselse worden piketten opgesteld aan Tessenderlo Chemie (Vilvoorde), Da Vinci (Zaventem), IPM (Anderlecht), AG Insurances (Emile Jacqmainlaan, Brussel) en Beobank (Elsene).

In Vlaams-Brabant groeit de lijst van stakingsposten snel aan, aldus de socialistische vakbond ABVV. Tot nu toe staan er 136 bedrijven op, waaronder heel wat grote bedrijven zoals AB InBev, Brouwerij Haacht, Siemens, Toyota, Bosch, Citrique Belge, Tessenderlo Chemie en Colruyt. Aan het industriepark in Haasrode wordt een filterblokkade opgesteld. Het industrieterrein van Webbekom wordt afgesloten met een blokkade.

Gemeentelijke diensten

Ook in tal van overheidsdiensten wordt actiegevoerd. In Leuven staan maandagochtend opnieuw stakingsposten opgesteld aan het Vlaams Administratief Centrum, het provinciegebouw, het stadskantoor, de gevangenissen en de belastingdiensten. Ook in Limburg zullen deze keer, in tegenstelling tot op de provinciale actiedag, veel diensten gesloten zijn.

In Vlaams-Brabant zal ook de afvalophaling ernstig verstoord zijn.

Ziekenhuizen

Ook in de ziekenhuizen valt hinder te verwachten. In het UZ Leuven heeft een deel van het personeel alvast aangekondigd het werk te zullen neerleggen, waardoor het ziekenhuis op een minimumbezetting zal draaien. Op haar website meldt het UZ evenwel dat alle ziekenhuisopnames, ingrepen, dagopnames en raadplegingen zullen plaatsvinden.

Ook aan het Erasmushospitaal in Anderlecht wordt een piket opgesteld.

Bij ziekenhuisnetwerk ZNA in Antwerpen klinkt het dat men geen opvorderingen van het personeel heeft moeten doen. Bij ondersteunende diensten wordt meer gestaakt. Voor de poetsploegen betekent dat dat zij in eerste instantie ingezet zullen worden in de operatiekwartieren. Bij de ziekenhuizen van GZA heeft men de inplanbare ingrepen vooraf al beperkt. De kritieke diensten hebben een normale bestaffing, terwijl de hospitalisatiediensten met een minimumbezetting werken.

De vakbonden voor het Instituut voor Tropische Geneeskunde roepen de werknemers op te staken, onder meer uit solidariteit met de patiënten van het Instituut, die door de regeringsmaatregelen kunnen worden getroffen.

Scheepvaart

Volgens het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) kan het scheepvaartverkeer naar de Vlaamse havens maandag "zeer problematisch" zijn. Vooral voor Antwerpen wordt het erg moeilijk, klinkt het. Mogelijk valt het verkeer op de Schelde zondagavond om 17 uur al stil, wellicht zal er weinig tot geen scheepvaartverkeer mogelijk zijn. De situatie in Zeebrugge kan nog meevallen, maar ook in Gent worden problemen verwacht.

"Het probleem zal niet bij ons liggen, maar wel bij het feit dat de wegen naar de haven en de sluizen geblokkeerd zullen zijn. Als er niemand door de sluizen kan, is er geen op- en afvaart mogelijk, en zullen we mogelijk al vrij vroeg, van zondagavond 17 uur, een op- en afvaartverbod moeten instellen", klinkt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234