Vrijdag 02/12/2022

Waar Jamie zijn mosterd haalt

Borough Market

werd uitgeroepen tot

beste ervaring in Londen

Sinds de fans van Jamie Oliver hem zijn groenten zien kopen bij Turnips is Borough Market in Londen een van de grote toeristische trekpleisters geworden. Hoewel minder exotisch dan een 'floating market' in Thailand en minder groot dan de Boquería in Barcelona oefent deze voedselmarkt door haar typisch Britse producten en de praatjes van de verkopers toch ook een grote aantrekkingskracht uit op bezoekers uit het vasteland.

Door Agnes Goyvaerts

De trein dendert over het viaduct en de ijzeren gebinten herinneren nog echt aan de oude vroegmarkt. Zoals de hallen 'de buik van Parijs' waren, zo wordt dit hier the larder - de provisiekast - van Londen genoemd. Eind de jaren negentig was de vroegmarkt in haar voortbestaan bedreigd. De grote voedingsketens en supermarkten, die rechtstreekse afspraken maken met producenten, beschouwden het als een concurrent en wilden ze liever weg. Maar het resultaat van de actie was precies het tegenovergestelde: de vroegmarkt bestaat nog steeds, maar er kwamen stalletjes bij voor de gewone verbruiker - vooral gourmet food en bioproducten, en in de buurt van de markt vestigden zich nieuwe zaken, restaurants, snacks, koffiebars en winkels. De beter gesitueerde Londenaars en foodies gaan nu op vrijdag en zaterdag graag hun boodschappen doen op deze sfeervolle plek. Er zijn momenteel een honderdtal kramen en een dozijn vaste winkels, die ook op niet-marktdagen open zijn.

Wie heimwee heeft naar de sfeer rond de hallen van Parijs, of Covent Garden toen daar nog spruitjes en peren werden verkocht, vindt hier nog een plek met een ziel. Londenaars die niet op zoek zijn naar de laagste prijs voor hun voedsel hebben Borough Market in hun hart gesloten. Zozeer dat ze deze zomer werd uitgeroepen tot 'beste ervaring' in een onderzoek dat werd uitgevoerd door Visit London (de nieuwe naam voor de London Tourist Board) en de BBC. De markt ging met de trofee Totally London lopen met 43,2% van de stemmen, vér voor nummer twee, Hyde Park, met 18,2%. "Borough Market lijkt een ongewone keuze", zei een woordvoerster van Visit Londen bij de uitreiking van de prijzen, "maar het is wel een echt Londense plek. Het feit dat er zo'n variëteit aan producten van overal ter wereld is te vinden, is haar grote aantrekkingskracht."

Ik had een missie: mijn Ierse vriend had me gevraagd echte Britse ontbijtworstjes mee naar België te brengen. Ik heb geluk. Hoewel het geen marktdag is, zijn sommige permanente winkels wel open, en een ervan biedt het grootste assortiment worsten dat ik ooit bijeen heb gezien. Van worsten uit Cornwall en Devon tot echte black pudding, Italiaanse salcicce en zelfs Hollandse boerenworsten. Ook verse pork pies zijn er te koop, en stiltonkaas, tegen Kerstmis precies op de juiste rijpheid. Omdat het zo moeilijk kiezen is, koop ik drie verschillende soorten bangles, moeten ze in Gent maar uitmaken wat de beste zijn. Een beetje verder is het viskraam, op bergen ijs liggen glanzende tongen van Dover, garnalen uit Morecambe Bay, sint-jakobsschelpen van de kust van Dorset. En gerookte zalm, echte wilde Schotse zalm.

Deze buurt aan de Theems is de oudste van Londen. Zelfs voor de Romeinen hier arriveerden, was er al een markt op deze zuidelijke oever van de rivier, maar een brug was er nog niet. Het legioen van Aulus Plautus zou op zijn plundertocht in 43 voor onze tijdrekening al langs deze markt zijn gepasseerd, maar omdat deze veldheer geen schrijver was, zijn er geen schriftelijke bewijzen van. Die kwamen er pas twee eeuwen later, toen Cassius het verhaal van de vroege Romeinse invasie vertelde. De Romeinen bouwden de eerste London Bridge, en de Borough Market is altijd een plek van handel gebleven. Het is intussen de oudste fruit- en groentegroothandelsmarkt sinds 1756 in Central London. We zijn erheen gewandeld vanaf het Design Museum - altijd leuk voor een bezoek - langs de fraai gerenoveerde pakhuizen, waar nu peperdure appartementen met prachtig uitzicht over de rivier zijn gemaakt. We hebben even halt gehouden aan het scheef geduwde staal-en-glasei dat de nieuwe City Hall is van architect Norman Foster. Glimmend steekt het af tegen de prentenboeken-London Bridge. En aan de overkant zien we een ander gloednieuw gebouw van Foster, de Swiss Re Tower, bijgenaamd 'de augurk' (zie ook DMM 19 november).

Deze Southwarkbuurt had lang een louche reputatie. Veel bars, nachtleven, sombere logementen. Maar nu is het er aangenaam wandelen. Een apart verhaal van oud en nieuw zit vast aan de Floral Hall, de bloemenhal, op Borough Market. Op de eerste verdieping ervan is nu het uitstekende restaurant Roast gevestigd, waar heren uit de City en dames uit de pr-business zich te goed komen doen aan beschaafde versies van traditionele Britse kost. Die Floral Hall werd gebouwd in 1858 in opdracht van Frederick Gye, de manager van de Italiaanse opera in Covent Garden. Dat theater was twee jaar voordien door een brand verwoest en Gye wilde een nieuw. De man had grootste plannen en wou aan het theater ook een hal voor exotische bloemen en planten koppelen. Het werd een indrukwekkende glazen koepel met een ijzeren gebinte, geprezen door de architecten uit die tijd, maar het werd uiteindelijk weinig praktisch bevonden. Als de zon scheen, veranderde de bloemenhal namelijk in een hete serre, wat niet zo geschikt is om snijbloemen fris te houden. De bloemenhandelaars bleven met hun producten dus liever aan de overkant (waar zich nu het London Transport Museum bevindt) en de Floral Hall kreeg een bestemming als balzaal en plek voor teaparty's. In 1956 werd de hal zwaar getroffen door een brand, en het zag er onzeker uit of ze zou overleven. Een deel ervan werd overgebracht en geïntegreerd in The Royal Opera House, het ingangsportaal werd opgeslagen in Wales, in de opslagplaats van de opera. En daar werd het in de jaren 1990 weer uit opgediept toen de curatoren van de Borough Market het plan opvatten om van de groothandelsmarkt een levendige voedselmarkt voor consumenten te maken. Zij konden het portaal van de Floral Hall kopen voor een symbolische pond, en maakten er de imposante ingang van de markt van. De stalen constructie werd schoongemaakt, hersteld en geverfd en verwerkt in een nieuwbouw in het hart van de site. Op de benedenverdieping vinden marktkramers nu opnieuw een permanente verkoopruimte, terwijl op de verdieping bij Roast kan gegeten worden met uitzicht op de bedrijvigheid van de markt.

Voor bezoekers van het vasteland is de markt vooral interessant voor de typisch Britse producten en voor de exotica uit hun kolonies. Mrs. Bassas Indian Kitchen biedt bijvoorbeeld chutneys en pikante sausen uit India, terwijl je gedroogde chilipepers, poeder en sausen vindt bij Cool Chile CO. In The Olive Garden is een rijke keuze aan olijven en afgeleide producten, en liefhebbers van Duitse worsten vinden hun gading bij German Wurst Delicatessen. Bij Wildwood Groves vind je de meest zeldzame en dure arganolie, zowel de versie voor de keuken als die voor huidverzorging. Op zoek naar een cadeau voor vrienden-foodies? In de Richard Bramble Collection vind je handgemaakte porseleinen borden met keuken- en wijntaferelen op. Maar wat wij vooral willen zien, zijn de typisch Britse producten. Kaas uit Wales is er bij Gorwydd Farm, gerund door een familie uit Cornwall die zich nu in het Welshe Llanddewi Brefi heeft gevestigd (voor de naam alleen al zou je hem kopen). Neal's Yard Dairy is bekend voor artisanale cheshirekaas en Christmas Stilton. Biologische kazen die al verscheidene keren in de prijzen vielen zijn er bij Ravens Oak Dairy. Engeland is ook het land van appelen en cider. Bij Chegworth Valley koop je verschillende soorten appelsap, maar wil je eens échte cider proeven, een drank die geen uitstaans heeft met de prut van de supermarkt, dan moet je bij New Forest Cider zijn. De appelen komen uit de eigen boomgaarden in Dorset en Somerset, en je kunt de cider drinken recht van het vat. Knoflook associëren wij meestal met Zuid-Europa, maar ook het eiland Wight is een grote producent. Bij The Garlic Farm koop je verse bollen en strengen, afgeleide producten, zaden en de tot de verbeelding sprekende Transsylvaanse en vampieren-pickles. Hebt u een koelbox meegebracht, dan neemt u misschien huisgerookte paling en zalm mee van bij Brown & Forrest, of de beste ham, spek en worstjes van The Ginger Pig, afkomstig van een kleine familiale boerderij in Nottinghamshire waar de varkens op natuurlijke wijze worden gekweekt. Geen koelbox is nodig om te kiezen uit de vele soorten thee bij EastTeas, en een opkikker kun je gebruiken bij Monmouth Coffee Co. Het is een plek waar je gemakkelijk aan zou voorbijlopen, maar eenmaal binnen merk je de hand van de Braziliaanse familie die deze zaak leidt, en proef je het verschil met een doordeweekse koffie van de alomtegenwoordige Starbucksketen. In de onmiddellijke omgeving zijn er veel kleine snackbarretjes. Voor een eenvoudige maar goed bereide vis kunt u terecht bij Fish! (in Cathedral Street) en voor het betere werk bij Roast (The Floral Hall, Stoney Street, tel. 020/79.40.13.01). Er worden zelfs geleide bezoeken aan de markt georganiseerd, door tv-figuur Celia Brooks Brown, die kosten £ 55, lunch inbegrepen (www. celiabrooksbrown.com).

Dat geld zou ik persoonlijk liever besteden aan een goed glas bij de maaltijd. n

info

* Openingsuren van Borough Market: vrijdag van 12 tot 18u, zaterdag van 9u tot 16u.

* Meer info over de markten en andere attracties in Londen: www.visitlondon.com.

* Met Eurostar bent u in 2u15 in Londen, er zijn tot 9 treinen per dag. Reserveren via www.eurostar.com, in de NMBS-stations of op 02/528.28.28.

De markt is vooral

interessant voor typisch Britse producten en voor de exotica uit de ex-kolonies

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234