Zondag 29/01/2023

VragenstukCoronacrisis

Waar is de coronapas nodig en hoe geraak ik eraan?

null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert

Vanaf maandag 1 november moeten we het Covid Safe Ticket (CST) of de coronapas ook in Vlaanderen onder meer in restaurants tonen om binnen te mogen. Waar moet dat nog allemaal? Wat is het CST precies? Hoe werkt het? En hoe kan je de coronapas verkrijgen, ook als je minder computer- of smartphonevaardig bent? U leest het hier.

HLN

Wat?

Het Covid Safe Ticket is een bewijs dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel negatief getest bent, ofwel genezen bent van een Covid-19-infectie die je niet langer dan zes maanden geleden opliep. Een PCR-test is geldig vanaf de dag van de test plus twee dagen. Voor een snelle antigeentest is dat vanaf de dag van de test plus één dag.

Velen verkiezen de term coronapas boven die van Covid Safe Ticket, omdat die laatste benaming het Engelse woord voor ‘veilig’ (safe) bevat, terwijl je ook als volledig gevaccineerde of ex-coronapatiënt helaas niet honderd procent beschermd bent tegen Covid-19. Dankzij het CST krijg je toegang tot events en tot de horeca, wat van ‘coronapas’ voor velen een duidelijker begrip maakt.

Hoe verkrijgbaar?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan het CST aanvragen.

Digitaal

De handigste manier is via de gratis te downloaden CovidSafeBE-applicatie op je smartphone. Daarvoor heb je je identiteitskaart, pincode en een kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel, zoals itsme. Je vindt in de app je certificaten die je kan downloaden en bewaren. Voor minderjarigen moet een ouder instaan om de coronapas digitaal via itsme te kunnen opvragen. De minderjarige geeft het gsm-nummer op van een ouder, die dan in de itsme-app toestemming geeft, zodat het kind de coronapas kan downloaden.

De app werd eind augustus nog vernieuwd, bekijk hier hoe het werkt:

Net als bij het Europese coronacertificaat kan je het CST ook gratis digitaal opvragen op websites zoals MijnBurgerprofiel, MijnGezondheid.be of MyHealthViewer. Daar kun je je coronapas ook downloaden als pdf en desgewenst afdrukken. Je hebt opnieuw een digitale sleutel zoals itsme nodig, of je identiteitskaart met pincode en een kaartlezer.

Telefonisch

Het is ook mogelijk om een papieren versie te krijgen. Het CST kun je telefonisch aanvragen en per post toegestuurd krijgen. Je contacteert hiervoor:

- in Vlaanderen het nummer 078 78 78 50 op weekdagen van 9 tot 19 uur.
- in Brussel het nummer 02 214 19 19 van 9 tot 17.30 uur op weekdagen en van 10 tot 17.30 uur in het weekend.
- in de Oostkantons het nummer 0800 23 032 van 9 tot 17 uur in de week.
- in Wallonië het nummer 071 31 34 93 van maandag tot zaterdag van 9 tot 19 uur.

Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van een week. Dat betekent ook dat dit niet kan voor een coronapas op basis van een negatieve test, omdat die geldigheid minder lang is dan de tijd dat je coronapas onderweg zou zijn.

Het Covid Safe Ticket is identiek aan het Europees Coronacertificaat. Als je al beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen, tenminste als het nog geldig is.

Waar nodig?

In Brussel moest je al je coronapas presenteren als je er op restaurant of op café wou gaan. Wallonië zou volgen op 1 november, en dinsdag werd beslist dat ook Vlaanderen vanaf maandag het CST zal verplichten om toegang te krijgen tot de horeca, tot fitnesscentra en mogelijk ook tot zorginstellingen, zoals dat al het geval is in Brussel en in Wallonië.

Voor discotheken en nachtclubs moet je eveneens de coronapas bovenhalen, maar dat was al het geval, net als bij bepaalde evenementen. Daar is de coronapas vanaf 1 november verplicht voor events vanaf 200 personen in een binnenruimte en vanaf 400 buiten. Dat is een verstrenging, want tot nu toe konden binnenevenementen onder de 500 personen en buitenevenementen onder 750 personen plaatsvinden zonder beperkingen en dus ook zonder coronapas. Lokale overheden konden er wel anders over beslissen. In Brussel was de coronapas al verplicht op evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten.

Organisatoren mogen sowieso ook nog altijd voor kleinere evenementen een coronapas vragen aan de bezoekers om binnen te mogen, los van het aantal aanwezigen.

Hoe werkt het?

De coronapas werkt met een QR-code die je kan tonen via de CovidSafeBE-applicatie op je smartphone of gewoon op papier, in principe in combinatie met je identiteitskaart of een ander document dat je identiteit kan bewijzen (zoals je rijbewijs). Dit om te vermijden dat je de QR-code van iemand anders zou misbruiken. De persoon die instaat voor de toegangscontrole scant dan je QR-code en krijgt vervolgens een groen of een rood scherm. Bij groen mag je binnen, bij rood niet.

Meer moet je zelf niet doen. Je kan onderaan in de CovidSafeBe-app eventueel nog een datum van een toekomstig evenement ingeven om te kijken of je coronapas tegen dan nog altijd geldig zal zijn. Dat is voor sommige mensen verwarrend, maar is enkel als persoonlijk hulpmiddel bedoeld voor wie dat wenst. Je kan het dus ook compleet negeren.

Er worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma bij het scannen. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen, bijvoorbeeld of het nog geldig is. De controleur kan ook niet zien of achterhalen waarom precies het schermpje groen kleurt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234