Woensdag 18/05/2022

Waar is da feestje

Het nachtleven staat niet stil. Waar gisteren een hete party doorging, staat vandaag misschien een drooggelegde waterput. Daarom stuurden we onze man op pad voor een update. Waar begeven de nachtuilen zich? U ontdekt het hier.

BRUSSEL

Catclub

Hippe art-feesten op bijzondere locaties

Als je het over feesten in het Brusselse hebt, kun je niet naast Catclub kijken. Al twaalf jaar lang organiseert Lady Jane de spannendste feesten op de meest tot de verbeelding sprekende locaties. Lady Jane: "Catclub begon heel klein, als feest voor mijn vrienden in Afrikaanse bars. Nu is het best groot, maar het underground gevoel is er nog steeds."
"Mainstream mensen voelen zich niet aangetrokken tot Catclub", vertelt Jane. "Wij trekken vooral een publiek aan dat kunst of mode studeert, of eraan gelinkt is." Catclub is
hartstikke hip. De vrouwen kleden zich bijzonder modieus, het mannen publiek bestaat voor zo'n veertig procent uit gays. Avant-garde, design en excentriciteit zijn troef.
Jane: "Wij draaien verschillende soorten house waarbij de invloed van de Chicago house nooit ver te zoeken is. Voor mij moet het soulvol zijn." Belangrijk is dat een Catclub nooit plaatsvindt in een bestaande club, maar altijd op een unieke locatie.
"Zo heb ik al een party georganiseerd in een verlaten art-decobank gebouw aan de Munt."
Op 13 september in het Dexia Art Center, www.facebook.com/catclubbrussels

Black Out

Freaky gayfeesten

Black Out is de minder commerciële variant van Catclub die ook georganiseerd wordt door Lady Jane. Meer underground, en meer gay. Dj Stefanel 'Jules X' Fauzia: "Op vlak van muziek wordt er niet op de trends ingespeeld. Zo heb ik er eens een hele nacht echte Hacienda-house mogen draaien, house van begin jaren '80. Black Out is echt underground. Het publiek bestaat uit freaky gays die geschminkt zijn zoals Marilyn Manson, dat soort zaken. Heel cool! Uiteraard zijn die feesten hetero-friendly."

www.facebook.com/ BlackOutBrussels

Libertine Supersport

Grote dj's nét voor hun doorbraak

Wil je shaken op de tonen van de grote trendy namen, kies dan voor Libertine Supersport, een maandelijkse party op vrijdag in de herboren club Bloody Louis aan de Louizalaan. Lorenzo Serra van Libertine brengt grote namen zoals Erol Alkan, The Magician en John Talabot naar hier. En vaak slaagt hij erin hen te boeken vlak voor hun doorbraak. Een goed voorbeeld is Baauer van de Harlem Shake, die hij enkele weken vóór de internet-overdondering had geboekt. Lorenzo: "We brengen geen commerciële, maar wel toegankelijke muziek. Sommigen zeggen dat wij echte hipsterfeesten organiseren. Ach, als je tegenwoordig een baard hebt, word je al hipster genoemd. In dat geval bestaat ons publiek voor drievierde uit hipsters." (lacht)

Op 19 september met o.a. Scream, www.libertinesupersport.be

Bazaar Brussels

Klein&leuk

Het partylandschap is de laatste jaren serieus veranderd. Het draait nu meer om de organisator en minder om de club. Neem nu Bazaar. De club zorgt gewoon voor de locatie, de organisators voor het volk.
"De Bazaar is een gezellige en vrij bekende club in de Marollen, die plaats biedt aan vele kleinere organisatoren", zegt Stefanel Fauzia. "Er wordt vooral house, hiphop, funk, soul en R&B gedraaid. Het publiek is erg volwassen en heel no-nonsens. Dat is eigen aan het Brusselse uitgaansleven. Geen dikkenekkerij en heel open-minded. In principe kun je in je blote piemel rondlopen en niemand zal je scheef bekijken." (lacht)

www.facebook.com/bazaar.brussels en www.leftorium.be

Acidulez!

Acid danspasjes

Sinds 2013 organiseert Déborah Friandise feestjes in de kleine galerie van Recyclart, Galerie Marcel genaamd. Om de drie maanden zit het daar nokvol. De schuldigen: echte Brusselse feestgangers die sterk gelinkt zijn aan de kunstschool Lacambre en de gay scene. Deborah: "In feite is het volk vergelijkbaar met dat van Catclub. Geen vintage tweedehands, maar echte designerkleren, veel zwart, een beetje punk en vaak genoeg met een jaren '90-inslag. De muziek bestaat uit new beat, acid, oude house en veel nineties stuff. Ieder feest heeft zijn eigen thema en inkleding. Voor de allereerste Acidulez hebben wij heel het interieur bekleed met gouden en zilveren isolatie." Tot voor kort verliep de invitatie in het geheim, via een gesloten Facebook-groep. Nu zoekt men naar een grotere locatie en mag iedereen binnenspringen.

Romance Moderne

Sinistere pret in het centrum van de stad

Café Central, in het centrum van Brussel, hoeven wij aan de gemiddelde
burger niet voor te stellen. Een kroeg, ideaal voor een gezellige pint annex babbel. Maar van tijd tot tijd kun je hier ook een feestje meepikken. Eentje daarvan heet Romance Moderne, georganiseerd door de illustere Coco le Noir. Coco: "Ongeveer iedere maand organiseren wij party's met de nadruk op jaren '80 en '90-synthpop, new wave en old school elektro. Onze feestjes zijn altijd gratis. Het volk kleedt zich vooral zwart en modieus."

Op 5 september, www.facebook.com/pages/Romance-Moderne

Deep in House

Tijdloze classics

Deep in House organiseert party's in clubs als Recyclart, Bazaar, Mister Wong en dé club der clubs: Fuse. Ben je een housefreak en wil je graag naar de Fuse afzakken, wacht dan tot Deep in House er voor de sfeer zorgt. Organisator Tom: "We trekken steeds tussen de 500 en 1.200 feestgangers. De gemiddelde leeftijd ligt ergens in de twintig. Het is moeilijk om het publiek te beschrijven, omdat het heel divers is." Van music heads tot
flashes dus. Tijdig een ticket kopen, is aan te raden.

ANTWERPEN

Café d'Anvers

Clubben tot in de vroege uurtjes

"Café d'Anvers is al een kwarteeuw the place to be als het aankomt op
alternatieve elektronische muziek", aldus de organisatie. "Hier hoor je geen dance, trance of clubhouse, maar underground beats zoals deep house, tech house, techno, minimal en progressive." Café d'Anvers is een monument, zowel voor Antwerpen als voor de elektronische muziekgeschiedenis, en dat geldt anno 2014 nog steeds. Men komt van heinde en verre om de club te midden van de rosse buurt te bezoeken. Een onontbeerlijk stukje nachtleven dat niet teert op hipsters, maar echte clubbers. Hier zweet je je ziel uit tot in de vroege uurtjes.

www.cafe-d-anvers.com

Hush Hush

Funky meets barok

Feesten in de oude barokzaal van de voormalige Herman Teirlinckschool in hartje Antwerpen? Het kan. Het gebouw wordt nu beheerd door De Studio en heeft een vast programma met theater en muziek. Daarnaast huizen Hans 'Murdock' Machiels en zijn crew er zo af en toe om het kot op stelten te zetten. Hans kent u misschien van de drum & bass-sessies op StuBru, doch voor de Hush Hush party's gooit hij het over een geheel andere boeg. Hans: "De residents spelen alles wat funky én edgy is - 70's, 80's, 90's, noughties... alles kan. We palmen steeds verschillende ruimtes in, zodat er plaats is om rond te zwerven." Hush Hush trekt de volwassen feestganger aan.

Op 11 oktober, www.facebook.com/hush.hush.studio

ClitClap

Twerk it!

Nieuwkomer ClitClap bouwt tegenwoordig zowat het grootste undergroundfeest in Antwerpen. Organisator Felipe doet het met bijzonder weinig middelen: "ClitClap voelt aan als een uit de hand gelopen huisfeest. De dj's zetten wij niet op een podium en de inkleding bestaat uit wat ClitClap-vlaggen, een paar planten en één lamp." De setting? Meestal een vadsige achterzaal ergens in Borgerhout.
"ClitClap is één grote mix van verschillende mensen en stijlen", zegt Felipe. Je treft er de hippe vogel uit de koffiebar, maar net zo goed de Marina van om de hoek. Het is de muziek die hen bindt: trap. Trap is een aanstekelijke mix van eurodance en hiphop. Het is de beat waarop getwerkt wordt - poep naar achteren en schudden, zoals Miley Cyrus dat deed op
de MTV-awards.
ClitClap kun je ondertussen haast een religie noemen. Honderden vrienden postten al selfies op de fanpage waarop ze met hun handen het logo van ClitClap vormen. Dat is overigens het logo van Chanel. Lekker kitsch en heel erg gangsta.

NOORD Feesjes

Iedereen is daar

Antwerpen excelleert in het opzoeken van vettige achterzalen. Pionier van dat gegeven is Bert Vanlommel, de heer achter NOORD Feesjes. Bert: "Noord is de luis in de pels van de Antwerpse Nacht. Het is een rondreizend feest in het Antwerpse met een voorliefde voor backrooms en cafés met een puttekesgeur." Denk richting old gaybars, stripclubs en Poolse, Marokkaanse en what-not cafés.
NOORD bracht vijf jaar geleden alle modemensen, hippe vogels en gays samen op één feest. Nu organiseert Bert de feesten minder frequent, maar als er eentje op til is, dan staat heel hip Antwerpen op de dansvloer. Iedereen doet gewoon zijn ding: NOORD is lekker hedonistisch en een tikje trash.

Op 7 september in het Rivierenhof (open air), www.facebook.com/bertolius

Magic

Chiqué discovloer

Al twee jaar lang kun je feesten op verdieping -2 van het Ramada Plaza-hotel, tegenover deSingel. In de kelder dus, en wat voor een. Bart Roman: "Ik was ooit in die kelder geweest op een afterparty van dEUS. Toen we dat zagen, hebben wij meteen gevraagd of we er op wekelijkse basis een party konden organiseren. De kelder is namelijk ingekleed als een old school disco met discodansvloer, veel spiegels en tapijt."
Op een Magic party kun je zowat alle muziekstijlen aantreffen, van pop tot deep house. Vaak doet men een beroep op andere organisators. Het volk is eerder volwassen en durft de kredietkaart boven te halen om een fles champagne voor zijn dametje te bestellen. Neem dat maar heel letterlijk! De mannen achter Magic beheren trouwens ook Club 69 in Gent en Kitsch Club in Knokke.

Op 30 augustus, www.wearemagic.be

GENT

Survivor

Muziek voor pyjamaparty's

Het Gentse uitgaansleven centreert zich nog steeds rond de Vlasmarkt en de Oude Beestenmarkt. Op dat plein is Club 69 gevestigd, steeds de eerste naam die valt als het over uitgaan gaat. Steven Barbé organiseert er samen met Nadia Kara en Jeroen Maes de populaire Survivor party's, genoemd naar de hit van Destiny's Child. Steven Barbé: "We draaien in de eerste plaats r&b van eind jaren '90 en begin jaren 2000, maar vullen het aan met alles wat sexy klinkt. In feite passeren alle songs de revue die meisjes op een feestje thuis zouden draaien. Ons publiek bestaat dan ook voor zeventig procent uit jongedames tussen de achttien en dertig jaar."
Als je denkt het volk tegen te komen dat ook naar R&B Diamonds gaat op de Genkersesteenweg in Hasselt, dan vergis je je deerlijk. Het zijn de hippe dames die shaken op de foute melodieën van hun prille jeugd. "Meestal kleden zij zich met het thema in het achterhoofd en
worden hiphop-iconen erbij gehaald, zoals een basketbaljersey of wat blingbling", zegt Steven. "Uiteindelijk blijft dat wel beperkt. De dames kleden zich vooral erg modieus."

Op 13 september, www.facebook.com/SURVIVORghent

Millie Vanillie

Humor en cocktails

Val Kilmer, Danny Tanner en Pat Krimson, dat zijn ongeveer de beeldmerken van de gloednieuwe late night bar Millie Vanillie. De man achter het gebeuren heet Tim Synaeve en hij verdiende zijn strepen bij Avenue L, de superleuke kelderfeesten die geïnitieerd werden door Ben Van Alboom. Millie Vanillie is de plaats waar je het hipste volk van Gent tegenkomt. Een frisse inrichting met grote spiegels en de nodige kitscherige vibe: op het laatste zomerfeestje liet de organisatie jaren '90-icoon Pat Krimson een setje draaien. Men beschikt er over de nodige humor.

www.millievanillie.be

Nächtvøgels

Meerwaardezoekers bij valavond

"Nächtvøgels heb ik gestart omdat er in Gent te weinig feesten zijn die echte underground house draaien", zegt organisator Victor Luyckx. "Ik bedoel daarmee de heel funky en soulvolle Detroit house. We boeken gepassioneerde dj's die nog met een grote platenbak sleuren."
Club 69 diende anderhalf jaar lang als thuisbasis. Nu is het tijd voor andere, grotere locaties. Victor: "We hebben onlangs een groot feest georganiseerd samen met Alpha in de Eskimofabriek. Dergelijke feesten willen wij in de toekomst tweemaandelijks organiseren."
Het publiek? "Dat is een bonte mix van oudere muziekliefhebbers en studenten die niets moeten weten van de Overpoort", legt Victor uit. Arty kids en volwassen feestgangers die niet zo hard bezig zijn met hun uiterlijk als gangbaar is op een 69-feestje, dat is zowat Victors conclusie. "Want in Club 69 durft het publiek wel eens gepreoccupeerd te zijn met de lens van de partyfotograaf." (lacht)

www.facebook.com/Nachtvogels.be

Alpha

Topavonden in de Charlatan

Alpha, in de Charlatan, kent een geheel ander publiek dan wat daar normaal over de vloer schuift. Jules Gahide alias DJ Bafana: "Mijn feesten organiseer ik er altijd op woensdag. Het verschil tussen het Alpha- en het weekendpubliek van de Charlatan is dag en nacht. Alpha trekt een veel jonger en hipper publiek aan, in combinatie met echte music heads. Uiteraard heel wat studenten ook. Het gewone weekendpubliek van de Charlatan is meer mainstream. Onze muziek is een stuk minder commercieel."
Die muziek: heel veel hedendaagse house en techno. Jules: "We nodigen steeds twee guest dj's uit met internationaal allure en dat lokt duizend man. Ik heb de Charlatan gekozen omdat het over een zaal beschikt met die capaciteit. Daarbij is de Charlatan legendarisch. Elk weekend zit het er stampvol. Hoewel de zaak zijn hipheid wel verloren heeft - en de meesten er sceptisch over zijn - blijft het de plaats waar iedere Gentenaar laat op de avond belandt."

Op 17 oktober viert Alpha zijn driejarig bestaan in de Vooruit, www.facebook.com/aallpphhaaa

Hitjes for Bitches

Louche met een vleugje nineties

Een kersvers hiphopfeestje dat zich eerder onder de radar bevindt, dat is Hitjes for Bitches. "De eerste drie edities vonden plaats in Café The Cover op de Vrijdagmarkt," vertelt organisator Tom De Ceuninck. "Er was gewoonweg te veel volk. Nu gaan we op zoek naar een andere plaats." Die nieuwe locatie zal ongetwijfeld even louche zijn als café The Cover waar de bingomachines bingovolk aantrekken. Maar dat maakt het net spannend. Tom: "Bij ons heerst een ongedwongen sfeer die je op andere plaatsen, in de clubs, niet ervaart. We brengen platte r&b-tracks uit de jaren '90 en begin 2000. Vrouwen vinden die muziek
bijzonder aangenaam. Zij durven hun luipaardoutfit wel eens aan te doen."
Hou Facebook goed in de gaten, want een Hitjes-party wordt slechts vluchtig aangekondigd met een event-page.

Decadence

Cultclub

De Culture Club heeft zijn glorietijd gehad; het andere Gentse bastion, Decadence, gaat gezapig verder. Deze cultclub midden in de studentenbuurt, in de Overpoort, bonkt tot in de vroege uurtjes. Victor Luyckx: "Op weekdagen bestaat het publiek uit studenten, in het weekend tref je er echte muziekliefhebbers aan die zelfs van erg ver komen." Volgens Victor charmeert de Decadence met zijn 'familiegevoel'. 'De sfeer is heel gemoedelijk. In de Decadence zul je geen partyfotograaf zien rondlopen. (lacht) Dat publiek is ook een stuk minder met zijn uiterlijk bezig." De tijden dat er drum & bass en dubstep werd gedraaid, zijn quasi voorbij. Underground house en minimal tot 10 uur 's morgens.

www.decadance.be

Frisse wind in partyland: feesten in openlucht

Een opkomende trend in de partywereld is de nacht 'vaarwel' zeggen en de zon 'hallo'. Open-airfeestjes worden steeds vaker georganiseerd, ergens op een weide, in een park of op een alledaagse betonvlakte. Alpha-organisator Jules Gahide vierde zo de opening van zijn nieuw concept, Kerk Gent: overdag onder de blote hemel en op een betonnen industrieterrein. In Brussel kun je nog tot 14 september iedere zondag genieten van Forest Fever, een openluchtfeest in het abdijpark van Vorst. Organisator van dienst: Lady Jane van het hippe Catclub. Binnenkort presenteert NOORD Feesjes, Antwerps finest als het aankomt op underground party's op zotte locaties, open-air 'Kamp NOORD' in Deurne.

Kamp NOORD op 7 september in park Rivierenhof, Deurne.
Forest Fever, iedere zondag, nog tot 14 september, Abdijpark Vorst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234