Donderdag 23/09/2021

Waar eet?

Het gelijk van Carl Huybrechts

Hier en daar verschenen er onlangs schimpige uithalen naar onze rubriek 'Waar eet?'. Ik koester die rubriek. Als hoofdredacteur, omdat het wekelijks zowat het meest gelezen onderdeel is, en als graag etende mens, omdat ik zo vaak herinnerd word aan plaatsen die ik anders dreig te vergeten. Eenvoudige adresjes soms, die blijkbaar toch door meerdere mensen worden gekoesterd, want ze komen steevast terug. Las Mañas in Antwerpen is er zo eentje. Jaren geleden ondekte ik het dankzij Carl Huybrechts, die er ongeveer iedereen naartoe sleurt die bij hem in de buurt komt, of het nu een gast is in zijn sportprogramma op de fijne regionale tv-zender ATV of een echte vedette van de Night of the Proms. Als Huybrechts iemand Antwerpen wil tonen, begint hij in Las Mañas. Gelijk heeft hij. Las Mañas ligt vlak naast de eigenaardigste tunnel van het land, de Antwerpse 'konijnenpijp'. In de grauwe buurt is het een baken van licht. En niet alleen door de immense flatscreentelevisie en de restaurantverlichting, die enkel uit buislampen en fel daglicht bestaat. Neem 's middags maar eens een stevige en betaalbare plata del día: daar komen vooral Spaanse expats, oftewel ex-dokwerkers en vrachtwagenchauffeurs, maar evengoed CEO's en high profiles uit het Antwerps havenwereldje op af. Spanjaard Andrés Espantoso liet zijn carrière als zeeman achter zich om in 1972 samen met zijn vrouw de Galicische keuken in Antwerpen te introduceren. Zoon en dochter Miguel en Elsa staan nu aan het roer. Er is het restaurant, waar men van heinde en verre naartoe komt voor de paella, en er is de bar. Eten en drinken aan een toog die naam waardig, het blijft een genot apart. De pata negra is op snee, idem voor de chorizo en de manchegokaas. Miguel serveert de betere Spaanse wijnen, aan zeer betaalbare prijzen. Lekker bij een bordje cabrales, de Spaanse schimmelkaas die Miguel opdient met een scheut Carlos I-cognac erover en een glaasje moscatel erbij. Wie de wijnsnob uithangt, is gezien, want Miguel verkoopt zijn duurdere wijntjes à la tête du client. Een mooi concept is dat. Als ze mij ooit opbellen voor de 'Waar eet?', dan heb ik al één antwoord klaar.

Rudy Collier, hoofdredacteur DMM

(met dank aan Debbie Pappyn)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234