Zaterdag 27/11/2021

Waar eet Soumaya Zaougui?

'Ik ben een bourgondiër'

"Ik ben een bourgondiër als het op eten aankomt, dat heb ik ongetwijfeld van thuis meegekregen. Mijn moeder is van Belgische afkomst, mijn vader van Tunesische. Daar eten ze vier keer per dag, en die eetcultuur is me met de paplepel ingegeven. Wij eten veel en graag, en een slankheidsideaal kennen we niet. Zeker na een drukke dag op het werk trakteer ik mezelf graag op een uitgebreide maaltijd.

Ik ga meestal eten in het Gentse, en vorig weekend heb ik nog een nieuw adresje ontdekt: de Turkse Mezze Bar op Oudburg. Héél goedkoop, héél veel, en héél lekker. Voor 12 euro krijg je een mezzeschotel als voorgerecht waar je met vier personen goed van kunt eten. En mijn hoofdgerecht, lamskoteletten, kostte amper 11 euro.

Nog meer lekkere porties vind je in Sarabande, een Marokkaans restaurant op wandelafstand van het Gravensteen. Daar bestel ik meestal de couscous royale, met drie verschillende soorten vlees: kefta, merguez en lamsvlees. En achteraf een koffietje met een portie zoetigheden, zoals Marokkaanse koekjes met gemalen noten. Ook in De 3 Biggetjes is de koffie een belevenis, want daar krijg je gebakjes in plaats van het traditionele chocolaatje gewikkeld in een papiertje. De 3 Biggetjes heeft voor mij een speciale betekenis, want hier werd ik vorig jaar ten huwelijk gevraagd!

Vlees eten past zeker in mijn bourgondische eetcultuur, (lacht) maar het hoeft daarom niet noodzakelijk elke dag. Als ik gezond wil doen, ga ik naar Lekker Gec, aan het Sint-Pietersstation. Ik ga met de trein werken, dus dat komt goed uit. Lekker Gec wordt gerund door vrijwilligers, je moet er dus wel wat geduld hebben. (lacht) Ze zijn heel principieel: er staan enkel biologische gerechten op het menu, strikt vegetarisch. Maar wel gevarieerd. Hun vegetarische spaghetti is niet zomaar spaghetti zonder vlees. Nee, ze maken een uitgebalanceerde saus met de nodige vleesvervangers.

Mijn gezelschap drinkt meestal wijn, ikzelf water. Ook dat heb ik meegekregen van thuis, al kan ik mezelf ook weleens laten gaan met een goede fles wijn. Op restaurant probeer ik graag verschillende waters uit, maar ik heb toch een zwak voor San Pellegrino. Misschien is dat wel de reden waarom ik een voorkeur heb voor Sicilianen. Zoals Il Cortile op de Kraanlei, een gezellig Siciliaans restaurant. Als aperitief bestel ik altijd een marsalla, héél zoet is dat. Topgerecht is de linguine van de chef. Die moet je wel verplicht met z'n tweeën nemen, mijn vriend heeft het dus altijd zitten.

Mijn 2 laatste lievelingsrestaurants delen toevallig dezelfde naam. The Medici Steps is een rustig ontbijtadresje in Gent, waar je voor 10 euro uitgebreid kan gaan ontbijten. Boven heb je een prachtig zicht over het Sint-Michielsplein. Het leuke aan de kaart is dat de eigenaars de verschillende ontbijten genoemd hebben naar telgen uit de Medicifamilie. Mijn favoriet is de Lorenzo.

In Brugge bestaat een gelijknamige patisserie, met overheerlijke gebakjes en koffie uit de hele wereld. Heel leuk is dat bestellingen naar de bovenste verdieping worden gestuurd via een schattig luikje. Om te vermijden dat diensters koffie zouden morsen terwijl ze de trap oplopen. Ik had het adresje per toeval ontdekt, en de tweede keer vond ik het al niet meer. Ik heb toen aan wel tien Bruggelingen de weg gevraagd, maar niemand kende De Medici. "Geloof het of niet, maar toeristen kennen ons beter dan de Bruggelingen zelf", zei de uitbater later. Niet verwonderlijk, want je merkt aan de etalage niet dat je ook binnen kan eten. Goed zoeken!"

Mezze Bar

Oudburg 31

9000 Gent

09/225.98.18

Biologisch eet- en theehuis Lekker Gec

K. Maria Hendrikaplein 5-6

9000 Gent

09/242.87.50

Sarabande

Korenlei 1

9000 Gent

09/225.64.75

Il Cortile

Kraanlei 53

9000 Gent

09/234.27.41

de 3 Biggetjes

Zeugsteeg 7

9000 Gent

09/224.46.48

The Medici Steps

Sint-Michielsplein 14

9000 Gent

09/233.79.95

De Medici

Geldmuntstraat 9

8000 Brugge

050/33.93.41

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234