Waar eet Ron De Rauw?
"Het artiestenleven dwingt me dikwijls om meerdere keren per week uit eten te gaan. Aangezien we met Jummoo wekelijks drie tot vier keer op het podium staan, blijft er maar weinig tijd over om zelf eten te maken. Ik ben vooral op zoek naar gezelligheid wanneer ik op restaurant ga. Loungebars spreken me bijvoorbeeld niet zo aan omdat ze te onpersoonlijk zijn.
"Als ik in de buurt van Brugge ben, ga ik al eens langs In den Witte Kop, vlak bij de Grote Markt. Hoewel het restaurant pal in de toeristische buurt gelegen is, heeft het zijn keuken niet op toeristen afgestemd. Ze hebben er overheerlijke bouillabaisse, waarvoor ze zelfs vanuit het noorden van Frankrijk afzakken om die te proeven. De wijnkaart spreekt me evenzeer aan: geen grote namen maar wel typische wijnen zoals Amaro, een mooie ronde rode wijn van de primitivo-druif. Goedkoop en ontzettend lekker.
"In Gent ga ik dikwijls naar La Malcontenta in het Patershol. Veel mensen denken dat dit een Spaans restaurant is, maar de kokkin, Maribella, is afkomstig van de Canarische Eilanden. Ze hebben er heerlijke vis- en lamsgerechten. Ook niet te versmaden zijn de tapas als aperitiefhapje. "Een ander restaurant in het Patershol waar ik vaak kom, is het exotische Le Baan Thai. Iets duurder dan het doorsnee-Thaise restaurant, maar het eten is er echt een streling voor het oog. Ik hou ervan als wat op mijn bord ligt niet alleen lekker is maar ook mooi oogt. In Nederland heb je vaak dat alles zomaar op een hoopje is gegooid. Dan heb ik al geen zin meer om eraan te beginnen. Als voorgerecht neem ik in Le Baan Thai altijd de Thaise hapjes: gefrituurde huisgemaakte loempia's en gestoomde scampi om je vingers bij af te likken.
"Om eens echt te genieten stap ik af en toe bij Carte Blanche binnen. Meestal neem ik de verrassingsmenu omdat ik het volste vertrouwen heb in de kok. Die man is een echte kunstenaar in de keuken. Van tijd tot tijd neemt hij me mee naar de keuken om uit te leggen hoe hij iets klaarmaakt. Ik ken maar weinig mensen die met zoveel liefde over koken praten als hij. Alle gerechten zijn er tot in de puntjes afgewerkt en veel van de groenten en kruiden die je op je bord krijgt, zijn zelf gekweekt.
"Na een optreden zakken we vaak af naar Aba-Jour in het centrum van Gent. Het is een ideale plek om te gaan eten als je weinig tijd hebt: betaalbaar, alles is vlug gereed en de kwaliteit van het eten is zeer goed. De stoverij met handgesneden frietjes is er fantastisch. In de saus doen ze bruine Westmalle, zoals het hoort."
In den Witte Kop
Sint-Jakobsstraat 14
8000 Brugge
050/33.20.59
La Malcontenta
Haringsteeg 7-9
9000 Gent
09/224.18.01
Carte Blanche
Martelaarslaan 321
9000 Gent
09/233.28.08
Le Baan Thai
Corduwaniersstraat 57 9000 Gent
09/233.21.41
Aba-Jour
Oudburg 20
9000 Gent
09/234.07.29