Zondag 26/01/2020

Waar eet Robert Hoozee?

Museumrestaurants zijn vaak absoluut de moeite waard

San Marino

Vlaanderenstraat 44-46

9000 Gent

09/225.86.94

Baskuul

Godshuizenlaan 77

9000 Gent

09/233.34.64

Patyntje

Gordunakaai 91

9000 Gent

09/222.32.73

Taverne du Passage

Koninginnegalerij 30

1000 Brussel

02/512.37.31

Mub'art

Citadelpark

9000 Gent

09/221.44.89

"Museumrestaurants zijn vaak absoluut de moeite waard. Dat komt waarschijnlijk door het veeleisende publiek. Zo kan ik in het buitenland zeker het Tate Modern, het Victoria & Albert Museum en de Royal Academy aanraden. In het restaurant van dat laatste hangt nog een authentieke Engelse sfeer, je kan er ook scones eten en afternoon tea drinken. En onder de Courtauld Institute Galleries zit er een Italiaans brasserietje met lekkere quiches en desserts."

"Gentse waterzooi met vis, op de wijze van mijn vrouw. Daar mag een dessertje bij. Mijn favoriet is crême brûlée, maar dat is niet makkelijk zelf te maken, dus doe dan maar Italiaans ijs met coulis."

Robert Hoozee is museumdirecteur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent dat eind mei na vier jaar renovatie weer zijn deuren opende. Het MSK Antwerpen en het Groeningemuseum van Brugge leenden werken uit voor de feestelijke tentoonstelling Kunstenaarsportretten, met (zelf)portretten van bekende kunstenaars van de 18de tot de 20ste eeuw. Meer info op www.mskgent.be.

"Mijn roots liggen in West-Vlaanderen, maar tegenwoordig woon ik in Gent. Daar is een van mijn favoriete restaurants San Marino in de Vlaanderenstraat. Als we zelf geen tijd hebben om te koken, gaan we er vaak naartoe. Het is een no-nonsensrestaurant met letterlijk een eenvoudige en een iets duurdere kant. Aan de ene zijde van het restaurant kan je simpelere gerechten bestellen, en aan de overzijde zijn de tafeltjes iets chiquer gedekt. Wij gaan dan aan de eenvoudige kant zitten, meestal voor pizza. Die worden ter plekke bereid in de open keuken, en zijn heel lekker omdat het deeg niet te dik is en er niet te veel ingrediënten op liggen.

In de buurt van het museum neem ik gasten wel eens mee naar de Baskuul. Er staan nogal wat Italiaanse gerechten zoals pasta's op de kaart, maar ook slaatjes met kroket. Het gaat er niet te stijf aan toe en zo heb ik het graag. Ik hou van een ontspannen sfeer, en zit liefst niet te lang aan tafel. Een ander verzorgd restaurant in Gent is het Patyntje in de buurt van de gelijknamige Patijntjesstraat. De keuken is vrij Belgisch, met onder meer stoverij en americain.

Ook in de Taverne du Passage in Brussel kan ik met een gerust hart een americain eten. De Taverne is zo'n typisch Belgisch café-restaurant waarvan er in België maar weinig meer overblijven. Vroeger had je in Gent nog 't Vosken, maar nu is er alleen nog Den IJzer. Ik geloof dat daar nog banken staan en spiegels aan de muren

hangen.

Als ik enigszins chauvinistisch mag zijn, vermeld ik graag ons nieuwe museumrestaurant Mub'Art. We hebben bewust gezocht naar iemand die dat wilde uitbaten, want zo'n restaurant straalt af op het museum. In Mub'Art kan je snacks eten maar ook dagschotels, en sommige avonden hebben ze een uitgebreidere kaart. Onder de plataan voor onze deur is er een terras dat uitkijkt op het Citadelpark. De ligging is dus niet slecht, maar we moeten nog een museumgemeenschap creëren. Vandaar ook onze vraag naar een groot museumplein in het park."

Veerle Helsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234