Woensdag 20/10/2021

Waar eet Renske de Greef?

Laatst at ik een crême brulée waarmee ik wilde trouwen

Mick O'Connells Irish Pub

Jansdam 3

3512 HA Utrecht

0031-30/236.84.66

Taj Mahal

Zadelstraat 32

3511 LV Utrecht

0031-30/231.45.30

PKing

Herengracht 515

1017BV Amsterdam

0031-20/320.81.75

"Ik eet nu ongeveer twee jaar geen vlees meer, geloof ik. Ik zou het niet over m'n hart kunnen krijgen om een varkentje op te eten. Ik geef toe, andere vegetariërs vinden dat misschien een mietjesreden."

"Laatst was ik op de Boekenbeurs en daar heb ik een heerlijke crême brulée gegeten. Hmmm, die was zo lekker dat ik ermee wilde trouwen en vele crême bruléetjes maken. (lacht) Jullie culinaire cultuur is heel anders dan bij ons. Jullie eten 's middags warm, terwijl wij gewoon boterhammen maken. Jullie drinken 's middags ook wijn, en dan voel ik me schuldig. Dat lijkt me zo losbandig. Dat zal die calvinistische inslag nog zijn."

Columniste Renske de Greef heeft net haar romandebuut uit: 'Was alles maar konijnen'. Meer info op www.standaarduitgeverij.be.

"Mag ik ook mijn bank vernoemen? Want ik moet bekennen dat dat eigenlijk mijn favoriete eetplaats is. Op het menu staat altijd een mozzarellapizza van Dr. Oetker. Dan kruip ik in mijn pyjama in mijn zetel vol dekentjes en knuffels, vooral konijntjes. Ik kijk dan naar zombiefilms als Dawn of the Dead of Holocaust. Er ligt wel een knoflook-en-pestosausje op de pizza, dus ik zorg er altijd voor dat ik achteraf geen afspraken meer heb. Of ik laat een hapje over dat ik dan aan mijn gast kan serveren. (lacht)

Mijn favoriete eetadres is een pub, Mick O'Connells in Utrecht. Stel je er niet te veel van voor, want het is uiteraard nogal vies eten. Echt pubfood, zoals fish and chips. Vettig eten dat iedereen stiekem lekker vindt. Aan de vleesgerechten beleef ik geen lol, want ik ben vegetariër, maar wel aan de erg gezellige sfeer. Ik bestel bijvoorbeeld pasta, waar mijn vrienden me mee uitlachen. Wat ze ook doen als ik daar wijn drink. Wie bestelt er nu wijn en pasta in een pub?

Een restaurant waar ik graag kom is Taj Mahal, ook in Utrecht. Daar eet ik massa's kaasnaan, van dat typisch Indiase brood, met heel veel kaas erop. Kaasnaan moet zowat het bewijs zijn dat God bestaat. Ik heb Indiaas leren eten op een grappige manier, in Thailand. Daar ben ik per toeval in een Indiaas restaurant beland, waar ik nog altijd goede herinneringen aan heb. Het Thaise eten heeft blijkbaar minder indruk op me gemaakt.

In Amsterdam ga ik weleens eten bij PKing: geen Chinees restaurant, hoewel de naam dat doet vermoeden. Ze serveren algemene wereldkeuken, met neiging naar Aziatisch. Het ligt vlakbij mijn uitgeverij, dus ik kom er vrij vaak om dingen te bespreken. Het voelt bijna als een huiskamer aan. Aanrader op het menu is de mango-limoenshake, een gezond vruchtensapje.

Ik laat vaak anderen beslissen welk gerecht het voor mij zal worden. Ik kan moeilijk kiezen. Ik krijg dan autistische neigingen, ik begin liedjes te neuriën enzo. Mijn eten komt dus altijd als een verrassing, als een soort cadeautje. Meestal heb ik mannen in mijn gezelschap, dus dat komt misschien een beetje onfeministisch over. Of is dat al het feminisme voorbij? Als je je heel bewust bent van wat je wil, namelijk anderen laten beslissen?"

Veerle Helsen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234