Zondag 07/03/2021

Waar eet Mies Meulders

Zakelijk: "Dit is voor mij niet echt een gewoonte. Af en toe ga ik wel eens eten met oversten of financiële adviseurs, maar ik heb geen specifieke adressen voor de zakenlunch. Meestal zijn het de restaurants waar ik privé kom."

Privé: "Mijn man en ik koken heel veel Thais, Indonesisch en Italiaans. Daardoor zijn we vaak teleurgesteld door de prijs-kwaliteitsverhouding in sommige restaurants. Wij zijn allebei vegetarisch. Zelf ben ik twaalf jaar strikt vegetarisch geweest, maar tegenwoordig eet ik ook wel vis. Dat vind ik prettiger dan op restaurant te gaan eten.

In Sjalot en Schanul kom ik graag voor de salades, want ik eet graag groenten, of ze nu rauw en gekookt zijn. Ik heb er artisjok leren eten, wat je er kunt krijgen als aperitiefhapje. Er is een groente- en fruitwinkeltje aan het restaurant en ze verkopen er heerlijke huisgemaakte confituren, zoals pruimenconfituur met kaneel of bananenconfituur met gember. Als je die hebt geproefd, wil je geen andere meer.

Waar ze originele desserts hebben is in 't Koningshuis. In de keuken staat een Zuid-Afrikaanse kok en die maakt huisgemaakte pralines, rozenijs of saffraanijs. Maar ook in hun gewone gerechten zijn ze ontzettend verrassend. Voor de vleesliefhebbers is er bijvoorbeeld kangoeroe met mangosaus. Het interieur kun je beschrijven als verregaande kitsch met oude foto's van het koningshuis, zijden bloemetjes tegen het plafond. Niet dat een interieur bepalend moet zijn, maar het mag in de sfeer passen en de gerechten moeten er ook bijhoren.

Zoals La Luna, wat een zeer strak interieur heeft. Dan ben ik altijd een beetje op mijn hoede. Maar ze serveren er no-nosensegerechten. Hun producten zijn dan ook van topkwaliteit, die ze niet verdoezelen onder sauzen of kruiden. Ze spelen een beetje leentjebuur bij de fusion, maar bij hen primeert de smaak van de vis. Ook hun desserten zijn geen brokken zoet.

Een onooglijk restaurantje is Kartini. Ze hebben maar twee tafels beneden en vier boven. Zij brengen de Oost-Javaanse keuken op een heel verfijnde manier. Ze hebben er bijvoorbeeld een goede vegetarische rijsttafel, waarbij je dan een tiental kleine gerechtjes krijgt, zoals bonen met kokos. Er is ook een goed tempégerecht met dunne krokante plakjes tempé en chilipepers.

In Thailand hebben mijn man en ik een kookcursus gevolgd en de Thaise keuken is toch wel de lekkerste. In Vlaanderen zijn er opvallend veel Thaise restaurants, maar voor mij is toch Thai Garden zeer goed, omdat zij zich niet aanpassen aan de westerse smaakpapillen. Sommige gerechten zijn zo typisch Thais dat de eigenaar ze zelfs afraadt aan westerlingen. Bovendien importeren ze hun verse kruiden, want die zijn zeer belangrijk. Hoewel ze vaak pittige gerechten serveren, waarbij de tranen over mijn wangen rollen, ben ik er nog nooit teleurgesteld.

Wilfried Eetezonne

Mies Meulders presenteert Teamwork op Canvas en werkt daarnaast voor Studio Brussel.

Oude beurs, 12, 2000 Antwerpen. Tel: 03/233.88.75

Sint-Michielsstraat 31, 9000 Gent. Tel: 09/225.86.33

Italiëlei 177, 2000 Antwerpen. Tel: 03/232.23.44

Oude Koornmarkt 61, 2000 Antwerpen. Tel: 03/226.44.63

Van Wesenbekestraat 49, 2000 Antwerpen. Tel: 03/226.63.53

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234