Zaterdag 24/07/2021

Waar eet Marie-Thérèse Boyen?

'Ik moet professioneel al zo vaak tafelen dat je mij er geen plezier mee doet om zaken tijdens een etentje te bespreken. Met volle zin ga ik pas uit eten op mijn vrije dagen. Ik doe dat altijd in het kader van een dagje uit: shoppen met mijn zus of een tentoonstelling bezoeken met een vriendin. Met mijn man ga ik eigenlijk niet zo vaak op restaurant. Hij heeft vier jaar avondschool koken gevolgd en is een heel goede hobbychef.

"Ik hou van restaurants waar ik een persoonlijke band met de chef of de maître heb. Vaak zijn dat ex-leerlingen. In Leuven, waar ik woon, ga ik regelmatig bij Ombre ou soleil. Ik ken de maître daar. Op school is het allemaal klassieke Franse keuken maar ik ben een fan van goede fusion, en dat brengen ze bij Ombre ou soleil. Ik heb er niet echt een favoriet gerecht. Ik laat me graag verrassen en neem meestal iets nieuws. De wijnkaart is er overigens ook excellent.

"In Hasselt kom ik graag in Taratata. Dat bestaat nog maar een jaar of drie en ook daar werkt een ex-leerling. Taratata is ingericht door dezelfde binnenhuisarchitect als Ombre ou soleil. Dat is blijkbaar een stijl die mij ligt: ik hou van niet-alledaagse interieurs. Ook de keuken is er vergelijkbaar: een verrassend lekkere fusionkeuken, klaargemaakt met dagverse en eerlijke ingrediënten.

"Ook in Antwerpen is er een restaurant waar ik de chef ken en heel graag ga eten: De Kleine Zavel. Wat mij betreft, is dat topfusion. Ik neem daar altijd de crustaceeën omdat die zo buitengewoon vers zijn. De kwaliteitsnorm die de chef zichzelf oplegt, is bijzonder hoog.

"Jeugdsentiment is dan weer Mardaga in As. Vroeger, ten tijde van de mijnen, kwam daar al het chique volk. Als kind kon ik mij daar vergapen aan de mooie auto's en de dure kleren. Na het vertrek van de ingenieurs is Mardaga gesloten, tot het vier jaar geleden weer de deuren geopend heeft. Dat is echt een restaurant waar je voor een degustatiemenu met aangepaste wijnen moet kiezen. Er is ook een hotel aan dus dat is makkelijk, want dan moet er niemand op een glaasje meer of minder zien.

"Ik heb getwijfeld of ik dit laatste adresje zou prijsgeven, want het is echt mijn geheim, het is op en top intiem genieten. Ik vrees echter dat het niet lang meer open zal blijven, dus zeg ik het toch: La Maison du Cygne in Brussel. Dat is volgens mij het authentiekste restaurant van België. Er is nog een echte hiërarchie in de zaalbrigade en heel veel schotels worden verder aan tafel bereid. Je wordt soms door vijf of zes personen bediend. Ik vind dat prachtig om te zien maar heel wat mensen hebben daar geen respect meer voor."

Marie-Thérèse Boyen is directeur van de hotelschool in Hasselt.

Ombre ou soleil

Muntstraat 20,

3000 Leuven,

016/22.51.87.

Taratata

Minderbroedersstraat 5, 3500 Hasselt,

011/23.47.67.

De Kleine Zavel

Stoofstraat 2,

2000 Antwerpen, 03/231.96.91.

Mardaga Hostellerie

Stationsstraat 121,

3665 As,

089/65.62.65.

La Maison du Cygne

Grote Markt 9,

1000 Brussel,

02/511.82.44.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234