Vrijdag 15/11/2019

Waar eet Marc Reynebeau?

De Lieve

Sint-Margrietstraat 1

9000 GENT

09/223.29.47

A Food

Affair

Korte Meer 25

9000 GENT

09/224.18.05

The House of Eliott

Jan Breydelstraat 36

9000 GENT

09/225.21.28

Café Parti

Koningin Maria Hendrikaplein 65 A

9000 GENT

09/242.32.91

Brussels Kart

A. Gossetlaan 11

1702 GROOT-BIJGAARDEN

02/467.28.00

Marc Reynebeau (49) is redacteur bij De Standaard en duikt deze dagen weer op als entertainendjurylid in De slimste mens ter wereld. Verder werkt hij ook aan De geschiedenis van België in Woord en Beeld. Het boek zal gelanceerd worden tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen.

'Ik hou van eenvoudig en lekker eten, daarom zul je mij zelden zien in dure restaurants. Vaak betaal je daar het dubbele voor een gerecht dat slechts de helft ervan waard is. Dan voel ik me bekocht en wil ik het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Geef mij maar bescheiden adresjes, zoals De Lieve in Gent bijvoorbeeld. Een eenvoudig restaurantje - hier staat geen zilverwerk op tafel - dat trouwens ook open is op maandag. Hier heerst nog een gemoedelijke sfeer, je kan er ook gewoon een pint gaan drinken. Back to basics is een goede omschrijving van de keuken, die nog stoemp met worst serveert. De laatste tijd - misschien komt dat door de leeftijd - neig ik nogal naar grootmoeders keuken. Je weet wel: grootmoeder die nog nooit van pasta gehoord heeft en al dertig jaar dezelfde eenvoudige kost op tafel zet.

A Food Affair is ook een aanrader: hier moet je zijn voor verrassende wokgerechten. Veel chefs wokken tegenwoordig door een heleboel samen te kletsen, zonder een doordachte samenstelling. De koks van A Food Affair gaan verfijnd te werk en ze goochelen zelfs met Vlaamse ingrediënten zoals aardappelen of spekreepjes.

Een van mijn vaste adresjes is het restaurant van de karting in Groot-Bijgaarden, vlak bij de redactie van De Standaard. Vanachter een glazen wand kan je daar de autootjes zien voorbijzoeven. Praktisch toch, een lekker restaurant vlak bij het werk? The House of Eliott in Gent oogt dan weer helemaal anders. De eetzaal lijkt wel een brocanterie, op het randje van pure kitsch. De eigenaars haalden hun inspiratie bij de Britten à la Upstairs, Downstairs. Jammer genoeg moet je wel op voorhand reserveren, en dat durf ik weleens te vergeten. Hier worden de klanten nog goed gesoigneerd en daar hou ik wel van. Ik ben bijvoorbeeld geen wijnkenner, en ik apprecieer een vriendelijke ober die een suggestie doet zonder hautain over te komen. Maar meestal ga ik voor de huiswijn. Ik ga ervan uit dat de kwaliteit van die wijn evenredig is aan de kwaliteit van het eten. Café Parti in Gent is nog zo'n eetgelegenheid waar klanten 'gesoigneerd' worden. Hier laten ze je met gemak twee tot drie wijnen proeven, waarna je de lekkerste mag kiezen. Ik let er wel op dat ik niet 'te zwaar' eet. Geen vette sauzen voor mij, want ik wil niet met een pafferig gevoel van tafel gaan. Ik ben trouwens een culinaire luiaard: ik weiger kreeft open te peuteren wegens de grote inspanning...'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234