Woensdag 08/12/2021

Waar eet Jef Neve?

Pianist Jef Neve reist de wereld rond met zijn jazztrio. In mei treedt hij met de Filharmonie op in Antwerpen.

"Fin de Siècle in Brussel is mijn vaste stek als ik zin heb in pure Belgische kost. Ik ga meestal voor iets basic, zoals het heerlijke stoofvlees. In dit restaurant zie je nog de oude structuren van de muren, met grote schilderijen daartegen. Coca-Cola en andere multinationalmerken worden hier gemeden. Zulke huiselijke adresjes spreken mij meer aan dan trendy zaken. Ik ga eerder op zoek naar restaurants die kwalitatief in orde zijn, met democratische prijzen. Honderd euro betalen voor een maaltijd vind ik op het decadente af, al geef ik toe dat ik het al eens heb gedaan. Ik ga wel bijna dagelijks naar een restaurant. Ik zie het als een gezellige start van een avond, ontspannen en bijpraten met vrienden. Trouwens, om zelf te koken heb ik te weinig tijd en te weinig talent.

Mijn smaak gaat heel breed, van Vietnamees tot Spaans, en ik probeer zoveel mogelijk nieuwe gerechten uit. Ik was onlangs in Noorwegen waar ik als diner een plaatselijke lekkernij kreeg voorgeschoteld: een gerookt schapenhoofd. De oren waren afgesneden, maar de rest zat er nog aan. Halverwege, toen ik bij het openbreken van de kaak de tanden zag, ben ik gestopt. Maar de locals aten zelfs de ogen op.

Aan de Sint-Gorikshallen in Brussel ligt Sakura, een fantastische Japanse tent die heel toegankelijk is, ook qua prijs. Hun sushi is enorm lekker, net zoals hun warme gerechten.

Een exclusiever restaurant is dat in de bovenste bol van het

Atomium. Natuurlijk speelt de bijzondere locatie een rol, maar de typisch Belgische keuken is er erg goed. Voor ongeveer 50 euro kan je een driegangenmenu eten.

Ik ben een grote fan van de

Waterschoot in Rijkevorsel. Dat is ook een iets duurder restaurant met een chef-kok die de meest waanzinnige schotels serveert. Hij bedenkt combinaties van ingrediënten waar ik zelf nooit zou opkomen.

Ik noem mezelf een Spanjefreak. Le Bar à Tapas aan de Anspachlaan in Brussel serveert

gevarieerde tapas in een toffe sfeer. Bovendien is de bediening erg vriendelijk, wat voor mij sowieso belangrijk is.

Vaak kom ik in Lune de Miel, een kleurrijk Vietnamees restaurant met een lekkere, degelijke

Aziatische keuken, opnieuw in Brussel. Mijn favoriete schotel is het varkensvlees in zoetzure saus met noedels.

De beste frieten zijn die van Chez Martin, een barak in Sint-Joost-ten-Node. De frieten zijn super en Martin doet niet mee aan al die Mora-toestanden. Friet, een frikandel, een boulet en that's it."

Kristof Eerdekens

Favoriete adresjes?

FIN DE SIÈCLE

Kartuizersstraat 9, 1000 Brussel

02/513.51.23

LA LUNE DE MIEL

Jules Van Praetstraat 15, 1000 Brussel

02/513.91.81

FRITUUR CHEZ MARTIN

Madouplein, 1210 Sint-Joost-ten-Node

ATOMIUM RESTAURANT

Atomiumplein, 1020 Brussel

02/479.58.50

WATERSCHOOT

Bochtenstraat 11, 2310 Rijkevorsel

03/314.78.78

LE BAR A TAPAS

Borgwal 11, 1000 Brussel

02/502.66.02

SAKURA

Karperbrug 1, 1000 Brussel

02/502.43.65

Voorgerecht en dessert?

"Drie gangen zijn meestal te veel. Soms ga ik voor een voorgerecht, soms voor een nagerecht. In Italiaanse restaurants probeer ik altijd de tiramisu uit. Daar ben ik verslaafd aan. Net zoals alles waar chocolade in zit."

Laatste avondmaal?

"Om te beginnen een lekkere aspergesoep, gevolgd door een bordje foie gras. Het is niet politiek correct, maar ik ben er een fan van. Als hoofdschotel neem ik ribbetjes met barbecuesaus en frieten. Doe daar een goede trappist bij, een blauwe Chimay, en een chocolademousse als dessert. Voor die laatste keer mag het wel wat meer zijn."

Ik ga bijna

dagelijks op restaurant. Ik

heb te weinig

tijd en talent

om zelf te koken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234