Woensdag 11/12/2019

Waar eet Ingrid Vander Veken

Zakelijk: "Werklunches zijn zelden een last omdat de mensen met wie ik zo in contact kom, interessant zijn. Maar mijn lijstje is een mengeling geworden."

Privé: "Het viel me achteraf op dat ik nogal voor brasseries heb gekozen. Ik ben er een absolute fan van. Dat heeft te maken met een soort van degelijkheid. Een brasserie heeft ook iets van no-nonsense en het is vaak een mengeling tussen eenvoud en luxe. "Als ik in Parijs ben, probeer ik altijd langs Le Train Bleu te gaan in het Gare de Lyon. Dat is vrij luxueus en zeer behoorlijk van keuken, maar tegelijkertijd hebben ze zoiets eenvoudigs als saucisson van Lyon op de kaart staan. Vanuit dit station vertrokken vroeger de treinen naar verre bestemmingen. De brasserie is in pure belle-époquestijl.

"Van dezelfde sfeer, maar een trapje lager is Taverne du Passage, waar ik heel geregeld kom en waar ik voor een voorstelling in De Munt iets ga eten. Daar staat nog de choucroute op de kaart en durft men nog zwezeriken serveren, want ik ben absoluut niet politiek correct. Ik wil gerust een week vegetarisch eten, maar ik hou van een lekker stuk vlees, een tripe of een stukje ganzenlever. In de Taverne du Passage vind ik ook de bediening bijzonder. Soms nors, zoals een goede cafébaas nors mag zijn. Iets anders dan een trendy restaurant waar iedereen zich uitslooft, maar dat middelmatig blijft en na een half jaar alweer verdwenen is.

"Als ik in Gent naar het theater ga en vooraf iets wil eten, is Brasserie Anna mijn vast adres. Het ligt achter de Minardschouwburg. Het is een heel mooi restaurant met een klein watertje dat erdoor loopt en je ziet ze koken. De kaart is er heel gevarieerd, met een beetje vanalles. Er is niet echt een lijn, maar het is altijd heel goed. Men serveert er goede wijnen en men is niet te beroerd om er een woordje uitleg bij te geven.

"Voor het praktische gaan we vaak bij Brasserie Marly, want dat ligt vlak om de hoek. Het is een adres dat zijn aanloop nodig heeft gehad. Zij hebben er nu een uitstekend kreeftenmenu, dat niet duur is en wat ik er goed vind, is dat hun groenteporties groot genoeg zijn. Zij hebben ook themamaanden, nu is dat zuidersegroenteprimeurs. Dus zelfs als je vaak gaat, is er altijd iets nieuws. Ik ben er al voor zaken geweest, maar heb er ook al uitgebreid gefeest. Het kan er allebei.

"De Borze heb ik net ontdekt en mijn eerste kennismaking was zo goed dat ik het bij deze wil stimuleren. De keuken is klassiek maar niet te. Ze zorgen ook voor verrassingen door met de klassieke keuken te fantaseren. Het ligt in een heel klein straatje aan de Handelsbeurs, waar vroeger een schipperscafé was. Dat interieur met houten panelen en een prachtige houten toog hebben ze gehouden."

Wilfried Eetezonne

Ingrid Vander Veken is journaliste, presentatrice en auteur.

Gare de Lyon (Place Louis-Armand), 75012 Parijs, tel. 0033-1.43.43.09.06.

Koninginegalerij 30, 1000 Brussel, tel. 02/512.37.31.

Grote Huidevettershoek 10, 9000 Gent, tel. 09/223.89.19.

Generaal Lemanstraat 64, 2600 Antwerpen, tel. 03/281.23.23.

Borzestraat 30, 2000 Antwerpen, tel. 03/288.42.06.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234