Zondag 29/11/2020

Waar eet Geert van Istendael?

"Mijn beste culinaire ervaring ooit beleefde ik hoog in de bergen van Asturië, waar we met vrienden in een hut zonder water of elektriciteit zaten. Een herder had een melkgeitje geslacht en we hebben toen een geitenbout klaargemaakt, met wat voorhanden was: peentjes die we in de tuin vantussen de stenen trokken, knoflook en uien die we daar vonden, en brood en wijn erbij. Het was hemels. Voor mijn nieuwe boek over Nederland heb ik net een grote bitterballentest gedaan. Niet hemels. Maar je wilt natuurlijk mijn favoriete restaurantadressen kennen. Wel, ik hou van de Pizzeria di Bari vlak bij de Bottelarij in Molenbeek. Het ziet eruit als een ouderwets, Brussels café maar het is in al zijn eenvoud buitengewoon lekker.

"In Frankrijk ga ik altijd naar de Haute-Vienne. Daar is Le Relais in het piepkleine Mortemart mijn favoriet. De Haute-Vienne staat bekend voor zijn schitterende lams- en rundvlees en je proeft werkelijk het verschil. Ze hebben ook heel prachtige patés, die worden aangesneden recht uit de pot met de augurken op tafel. In de buurt is er de Ferme de la Plaine, een table d'hôte waar ik al twintig jaar kom. Boerin Thérèse kookt als een godin, je blijft eten van haar aardappeltaart en de kippen van haar eigen erf zijn, net zoals de verse groenten, heerlijk.

"Ik kom graag in de Délicatesses de l'Europe Centrale, een winkel waar je ook broodjes kunt krijgen. Je vindt er alle variëteiten van Hongaarse salami, hele dunne, harde worsten die kabanossy heten, worst uit Duitsland en de fantastische Tsjechische Znojmo-augurken.

"Toen ik Italiaanse les volgde, kwam ik vaak bij Mon Liban en dan het liefst in de keuken, waar er ook enkele tafeltjes staan. Er is een toog met allerlei mysterieuze hapjes in bladerdeeg, taboulé, humus... Ik ken de naam van alles niet, ik wijs gewoon aan. In de zomer zetten ze de tafels buiten en haalt men de waterpijp boven."

Geert van Istendael is auteur. Op 7 maart verschijnt zijn nieuwe boek Mijn Nederland (uitgeverij Atlas).

Pizzeria di Bari

Delaunoystraat 65

1080 Brussel

02/410.29.99

Le Relais

Place Royale 1

87330 Mortemart

0033-55/568.12.09

Ferme de la Plaine

87300 Blond

0033-55/568.82.57

Délicatesses de l'Europe Centrale

Gérardstraat 95

1040 Etterbeek

02/734.20.19

Mon Liban

Livornostraat 30

1050 Elsene

02/537.71.31

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234