Zondag 27/09/2020

Waar eet Friedl' Lesage?

Overal krijg je dezelfde klassieke groenten voorgeschoteld

Le Vismet

Sint-Katelijneplein 23, 1000 Brussel

02/218.85.45

bar bik

Arduinkaai 3, 1000 Brussel

02/219.75.00

SOUL

Samaritanessestraat 20, 1000 Brussel

02/513.52.13

Auberge de la filature

Olivier et Isabelle Bataillem

57 rue de l'Agantic, 34190 Saint-Bauzille de Putois

0033-4/67.73.74.18

Beau-Site

Vlaanderenstraat 45, 8400 Oostende

059/27.85.19

"Ik ben geen fan van loungy en trendy resto's, want een superstrakke inrichting geeft me spontaan kopzorgen over mijn kredietkaart. Vaak moet je in zulke restaurants betalen voor de verpakking."

"Twijfelgeval. Doe maar verse zeetong met zelfgesneden frietjes bereid door Tom Decroos. Een voorgerecht mag misschien ook, nu ik erover nadenk: huisbereide garnaalkroketjes met gebakken peterselie van dezelfde Tom. Om af te sluiten een bavaroistaartje. Ik ben in het algemeen geen snoeper, maar voor bavaroistaartjes heb ik een zwak."

Presentatrice Friedl' Lesage presenteert zondagochtend op Radio 1 het programma Friedl', waarin bekende mensen vertellen over hun favoriete boeken.

"Een restaurant met een speciale betekenis voor mij is Le Vismet in Brussel. Chef-kok Tom Decroos - broer van wijlen journalist Pascal Decroos - is een goede vriend. Hij heeft nog een tijdje bij mij gelogeerd, toen hij koksstage liep. Het grappige is dat hij toen nooit voor mij gekookt heeft. Maar dat heeft hij ruimschoots goedgemaakt door me als een van de eersten uit te nodigen in Le Vismet. Het is een restaurant waar je je onmiddellijk thuisvoelt. Alsof je bij Tom iets gaat eten, toevallig in een restaurantkader. Een gelijkaardige huiskamersfeer heeft Bar Bik, in de schaduw van de KVS. Ze houden rekening met het aanvangsuur van de KVS-voorstellingen, wat niet evident is als het hele restaurant om half negen naar dezelfde première gaat.

Enkele internationale vrienden hebben me Soul doen ontdekken. Ik mocht het eigenlijk niet verder vertellen... Soul wordt uitgebaat door enkele Scandinavische zussen, en toch is hun kaart perfect drietalig opgesteld, een zeldzaamheid in Brussel. Ze noemen het zelf een 'bio fusion kitchen'. Op de kaart staat een soort moodmenu, naargelang je mood van het moment - vermoeid, excited, nieuwsgierig, enzovoort. Grappig, want je weet natuurlijk dat zo'n eenmalig gerecht geen effect zal hebben, maar het is leuk om inspiratie op te doen over nieuwe ingrediënten. Restaurants experimenteren te weinig met groenten. Overal krijg je dezelfde klassiekers voorgeschoteld.

Een favoriet restaurantje in het buitenland is Auberge de la Filature, in een Frans gehucht. In de tuin hangen lampionnetjes en alle borden en kopjes komen uit een verzameling van oude serviezen, waardoor iedereen uit een ander bord eet. Je kan er voor een belachelijke 17 euro een viergangenmenu eten. Waar vind je dat nog? De keuze is beperkt, maar dat geeft niet, want ik ben niet kieskeurig in een restaurant, wel nieuwsgierig.

Toen ik tijdens Theater aan Zee vaak in Oostende zat, hoorde ik iedereen maar spreken over Beau-Site, een café-brasserie van de gelijknamige kunstgalerie. Het werd me snel duidelijk waarom dat adres zo geliefd is. Dit is nog zo'n plekje waar je je thuis voelt. Het zicht op de zee heeft er waarschijnlijk iets mee te maken, maar ongetwijfeld speelt de grote boekenkast ook een rol. Er staat een lange, oude tafel die uitnodigt om languit de krant te lezen. Er is een verdieping en bij deze wil ik aan de eigenaar vragen om daar zeteltjes te zetten. Ik zie het al voor me: wegkruipen met een goed boek en een koffietje, om bij de eerste honger iets van de kaart te bestellen."

Veerle Helsen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234