Zaterdag 22/02/2020

Waar eet Fien Troch?

Fien Troch ontving begin deze maand de Vlaamse Cultuurprijs voor Film. Haar nieuwste productie Unspoken speelt momenteel in de Belgische bioscopen.

"Ik ben eigenlijk wat uit roulatie sinds de geboorte van mijn kindje. Vroeger ging ik twee- à driemaal in de week op restaurant, nu is het eerder één keer om de drie weken. Als ik uit eten ga is dat ook wel voor de sfeer, maar het eten blijft het belangrijkste. De echte Brusselse restaurants waar je lekkere kreeft, oesters en steaks kan eten, doen mijn hart altijd wat sneller slaan. Het is al vijf jaar geleden dat ik in Taverne du Passage een steak met frieten ben gaan eten, maar ik voel het water zo weer in mijn mond lopen.

Voor mezelf kook ik meestal gezond en vegetarisch. Zo heb ik in de biowinkel aardperen ontdekt. Dat klinkt lekker boers, maar ik vind deze groente echt fantastisch. Ook pastinaak is zo een verborgen schat die ik daar heb leren kennen. Op de hoek van mijn straat is er een goed vegetarisch lunchadresje, Picnik. Hier kan je alleen lunchen, maar het dagmenu is altijd een aanrader, en ook de soep en de salades zijn er superlekker.

Ik eet thuis graag gezond, maar als ik naar een restaurant ga, maakt het me eigenlijk geen bal uit. Ik eet alles behalve Chinees. Thais en Vietnamees eet ik dan weer wel graag. Die keukens hebben ook meer variatie. Chinees doet me altijd denken aan een gerecht met veel saus. Een andere voorliefde van mij is Japans. Samourai aan De Munt in Brussel is een bekende en goede Japanner. Meestal neem ik sushi, maar mijn favoriet is unagi, een soort geroosterde paling. Wat ik ook graag doe, is gewoon 's middags of 's avonds een oesterbar binnenstappen voor een bordje oesters met een glas wijn. The Oyster Bar aan de Noorddoorgang is zo een van die verborgen pareltjes in de smalle straatjes van Brussel. Na de Franse en Japanse keuken, gaat mijn voorkeur uit naar Italiaans. Bij Rugantino in Brussel kan je terecht voor een lekkere pasta. Voor pasta geldt (vind ik): hoe simpeler, hoe beter. Dus geef mij maar een pomodoro, gewoon met tomaat en basilicum of een vongole, met venusschelpjes.

Eveline De Winter

Favoriete adresjes?

Samourai

Wolvengracht 28, 1000 Brussel

02/217.56.39

Picnik

Vlaamsesteenweg 109, 1000 Brussel

02/217.34.84

Taverne du Passage

Koninginnegalerij 30, 1000 Brussel

02/512.37.31

The Oyster Bar

Noorddoorgang 25, 1000 Brussel

02/217.45.52

Rugantino

Anspachlaan 184/1, 1000 Brussel

02/511.21.95

Ik eet thuis graag gezond, maar in een restaurant maakt het me eigenlijk geen bal uit

Voorgerecht of dessert?

"Ik ben niet echt een dessertmens. Sinds mijn zwangerschap is daar wel verandering in gekomen. Over het algemeen ben ik een alleseter, maar op het vlak van desserts ben ik nogal kieskeurig. In een restaurant ga ik dan ook liever voor een bordje oesters of een artisanaal gemaakte garnaalkroket, wel een met grijze garnalen en niet met die roze namaak."

Laatste avondmaal?

"Oesters. Die moeten er zeker bij zijn. En dan misschien als voorgerecht, want met alleen een hoofdgerecht zou de avond te rap voorbij zijn. Als hoofdschotel neem ik steak met frieten. En als dessert zou ik kiezen voor een café glacé of een chocolademoelleux."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234